Tom Hagen ute av fengsel - politiet vil fortsatt ransake hus og hytte
Ifølge Tom Hagens (70) forsvarer ønsker politiet fortsatt å sperre av huset og hytta til Tom Hagen, selv om lagmannsretten mener det ikke er skjellig grunn til å mistenke 70-åringen for drapet på kona Anne-Elisabeth Hagen.
RANSAKET: Huset til Tom Hagen har vært gjennomgått av både kriminalsøkshunder og svært mange kriminalteknikere denne uken.
Politiet har siktet ham for drap eller medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen, men lagmannsretten mener det ikke er skjellig grunn til å mistenke ham for dette.
FORSVARER: Svein Holden er partner i Hjort.
Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen
Hagens forsvarer, Svein Holden, sier at politiet fortsatt ønsker å bruke tvangsmidler, og holde Hagen borte fra eiendommene sine.
Ifølge advokaten skjer dette ved at de har besluttet en såkalt tredjemannsransaking av huset og eiendommen på Kvitfjell.
– Det er noe vi må vurdere nærmere, sier Holden til NRK.
HYTTA: Politiet gjennomsøkte også fredag denne uken hytta til Tom Hagen på Kvitfjell.
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
En tredjemannsransaking er en ransaking på et sted som tilhører noen andre enn den mistenkte eller siktede i en straffesak.
– Ulovlig
Lagmannsretten avgjorde denne uken at det ikke er skjellig grunn til å mistenke Hagen for drap. Da kan de ikke lenger holde på eiendommene hans, selv om 70-åringe fortsatt er siktet i saken, forklarer den profilerte forsvarsadvokaten John Christian Elden til NRK.
– Politiet vurderer da at det er innenfor lagmannsrettens kjennelse å legge til grunn skjellig grunn til mistanke om at det er begått et drap, og at det er sannsynlig at bevis kan finnes på disse stedene, sier Elden, partner i Advokatfirmaet Elden DA.
ADVOKAT: John Christian Elden.
Foto: Nadir Alam / NRK
Han mener politiet er i ferd med å gjøre noe de ikke har hjemmel til å gjøre.
– De er på syltynn is, for hvis de samtidig har Hagen som mistenkt, er det ulovlig. Da kan de ikke kalle det tredjemann, sier Elden.
Øst politidistrikt opplyser til NRK at de ikke har noen kommentarer til saken.
KVITFJELL: Krimteknikere bærer ut bevis og har brukt 3D-skanner av eiendommen på Kvitfjell.
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
Mener huset er åstedet
Politiet har tidligere uttalt at de ser på huset i Sloraveien som det sentrale åstedet i saken. I flere omganger i løpet av den 18 måneder lange etterforskningen har huset blitt gjennomsøkt av politiets kriminalteknikere.
Etter at Hagen ble pågrepet den 28. april har det vært økt aktivitet i huset. Blant annet har garasjen og en kum ute på tomta blitt undersøkt. Hagens hytte på Kvitfjell har også blitt grundig gjennomgått av kriminalteknikere.
Politiet vurderer da at det er innenfor lagmannsrettens kjennelse å legge til grunn skjellig grunn til mistanke om at det er begått et drap, og at det er sannsynlig at bevis kan finnes på disse stedene.
Tidslinje over Anne-Elisabeth Hagens forsvinning
31. oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen (68) fra sitt hjem på Fjellhamar utenfor Oslo. Hagen er gift med investoren og milliardæren Tom Hagen (70). 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet av politiet.
Klokken 07.36 31. oktober 2018
Ukjent mann på overvåkingsvideo
Tidlig om morgenen dagen Anne-Elisabeth forsvinner, går en ukjent person på gangveien ved ektemannen Tom Hagens arbeidsplass. Mannen snur og går tilbake veien han kom. 24 minutter senere kommer en annen mann gående på samme sted. Ingen av de to mennene har meldt seg til tross for politiets etterlysning.
Ca klokken 09.00 31. oktober 2018
Tom Hagen drar på jobb
Milliardæren Tom Hagen (68) forlater familiens hjem og drar til Futurumbygget på Lørenskog der han jobber. Dette er i underkant av 4 kilometer fra huset i Sloraveien 4.
Klokken 09.14 31. oktober 2018
Ringer familiemedlem
Telefonsamtalen Anne-Elisabeth Hagen tar til et familiemedlem denne morgenen er det siste livstegnet. Siden har verken familien eller politiet hørt noe fra henne.
Klokken 13.30 31. oktober 2018
Tom Hagen kommer hjem
Tom Hagen kommer hjem og oppdager at kona er forsvunnet.
Han finner familiens valp innelåst og på badet ligger et tettskrevet brev med krav og trusler fra de antatte kidnapperne.
Ca klokken 14.00 31. oktober 2018
Tom Hagen varsler politiet
Tom Hagen varsler politiet om at kona er forsvunnet. Han møter politiet på en bensinstasjon i nærheten. Sivile politifolk starter undersøkelser i familiens hjem.
Første uke i november 2018
Håndverkere avhøres av politiet
De ansatte i et firma som drev arbeid på taket av Hagens hjem like før forsvinningen, blir avhørt av politiet.
KL 11.00. 9. januar 2019
Politiet holder pressekonferanse
Etter 10 uker med hemmelig etterforskning, kaller Øst politidistrikt inn til pressekonferanse hvor de forteller om forsvinningen.
Politiinspektør Tommy Brøske sier politiets hovedteori er at kvinnen er bortført.
De antatte kidnapperne har kommet med trusler mot Anne-Elisabeths liv og krever løsepenger i form av kryptovaluta.
Politiet velger å gå offentlig fordi de trenger tips i saken.
KL 14.00. 9. januar 2019
Familien ber om kontakt med kidnapperne
Familien Hagens bistandsadvokat Svein Holden ber om at kidnapperne tar kontakt og at familien får en bekreftelse på at alt står bra til med henne.
9. januar 2019
Synlig politi i Hagens nabolag
Politiet utplasserer en mobil politipost ved Hagens hjem og snakker med naboer i området. Politiet gjør også undersøkelser på eiendommen og søker med spesialhunder i området.
14. januar 2019
Anne-Elisabeth etterlyses gjennom Interpol
Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol går ut med en offentlig etterlysning av Anne-Elisabeth Hagen.
14. januar 2019
Familien med ny appell
Advokat Holden sier i TV 2-programmet Åsted Norge at familien er innstilt på å finne en løsning dersom de får bekreftet at Anne-Elisabeth er i god behold.
15. januar 2019
Politiet er ferdige med undersøkelser på stedet
Øst politidistrikt opplyser av de kriminaltekniske åstedsundersøkelsene ute og inne på Hagen-familiens eiendom er avsluttet.
15. januar 2019
Har mottatt over 800 tips
I løpet av en knapp uke har Øst politidistrikt mottatt over 800 tips om forsvinningssaken.
16. januar 2019
FBI er koblet inn i forsvinningssaken
Én uke etter at saken ble kjent har politiet fått inn nærmere 1000 tips. Politiet bekrefter overfor NRK at amerikanske FBI er koblet inn i etterforskningen.
16. januar 2019
Kontakt med mulige kidnappere
Familien har mottatt en beskjed fra dem som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen. Budskapet kom i den samme digitale plattformen som familien tidligere har mottatt beskjeder i.
27. januar 2019
Ny kontakt
Familien blir kontaktet på nytt, angivelig på en annen og bedre måte enn tidligere, men fortsatt er det snakk om enveiskommunikasjon uten mulighet for familien å svare direkte tilbake. Familien får fortsatt ikke livsbevis.
Mai 2019
Familien kontakter motparten
Familien kommer med gjentatte utspill til den antatte motparten, detaljene i dette er ikke kjent.
26. juni 2019
Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er drept
Kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen kan ha vært fingert for å skjule et drap, sier politiet. Den nye hovedhypotesen er nå at 69-åringen ble drept.
8. juli 2019
Ny kontakt etter lang pause
Familien hører fra «motparten» for første gang på fem måneder. De mottar en beskjed på en helt ny plattform om at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Etter dette skal det ha vært mer kommunikasjon som advokat Holden ikke vil gå i detalj om. Men han understreker at utspillet nå ligger hos «motparten».
3. august 2019
VG: Over 10 millioner utbetalt
Etter det VG får opplyst ble et beløp på over ti millioner kroner betalt kort tid etter meldingen fra motparten. Utbetalingen skal ha blitt gjort til en konto som politiet foreløpig ikke har klart å spore, ifølge VGs opplysninger.
6. august 2019
Bistandsadvokat og politiet uenige
På to pressekonferanser kommer det fram at politiet mener det er mest sannysnlig at Anne-Elisabeth Hagen er drept, mens familien tror hun er i live. Familien har fortsatt ikke fått noe livsbevis, kun en beskjed fra den såkalte motparten om at hun skal være i live. Bistandsadvokat Svein Holden sier kommunikasjonen skjer på norsk. Politiet vil ikke kommentere om de har noen mistenkte i saken.
28. august 2019
Politiet offentliggjør skoavtrykk
Politiet sier at det har blitt funnet flere skoavtrykk inne i huset som de tror tilhører en gjerningsperson. Avtrykkene er funnet på interessante steder, opplyser politiet, som offentliggjør skoavtrykk og en type sko de mener er brukt.
13. september 2019
Kan ha blitt drept i huset
Det blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.
24. september 2019
Strips funnet i huset
Politiet opplyser de at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.
17. oktober 2019
Solgt hos Clas Ohlson
Politiet går ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.
31. oktober 2019
Har liste over mistenkte
På dagen ett år etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, sier politiet at de har en liste med navn på potensielle gjerningspersoner.
19. desember 2019
Nye undersøkelser i Hagen-boligen
Politiet gjennomfører nye undersøkelser i ekteparet Hagens bolig i Sloraveien i Lørensko
19. januar 2020
Gir klarsignal for dusør
Politiet gir klarsignal til at familien til Anne-Elisabeth Hagen skal bruke dusør for å få opplysninger.
22. januar 2020
Erklært som uoppklart drap
Forsvinningssaken blir formelt erklært som et uoppklart drap. I politiets registre står Anne-Elisabeth Hagen oppført som drept 31. oktober 2018.
28. april 2020
Tom Hagen pågripes
Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap.
29. april 2020
Varetektsfengsles
Tom Hagen varetektsfengsles i fire uker. Fengslingen ankes, men Hagen forblir i varetekt til anken er avgjort av lagmannsretten.
7. mai 2020
Ny person ble pågrepet
En mann i 30-årene med forbindelse til Tom Hagen blir pågrepet i Oslo, og siktet etter straffeparagraf 275. Politiet opplsyer at mannen har kunnskap om IT og kryptovaluta.
8. mai 2020
Tom Hagen ble løslatt
Etter over en uke i varetekt ble Tom Hagen løslatt fra Oslo fengsel.
9. mai 2020
Avhør av 30-åring
Mannen i 30-årene som ble pågrepet 7. mai blir avhørt av politiet. Senere på ettermiddagen blir mannen løslatt, men er fremdeles siktet i saken.