Tollvesenet mener båtsmuglerne har blitt flinkere

Smuglere som frakter narkotika til Norge i båt har blitt flinkere til å komme seg unna politiet. Det mener tollvesenet i Sør-Norge, som ikke har gjort store beslag av narkotika på sjøen på åtte år.

Helge Breilid, seksjonsjef ved Tollregion Sør

DYKTIGE SMUGLERE: – Vi tror de som driver i denne bransjen er dyktige. De har veldig gode, hurtiggående båter, og har nok også lært Tollvesenet å kjenne for å vite hvordan de skal prøve å lure oss, sier Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør.

Foto: NRK

Søndag kveld gikk politiet til aksjon mot tre nordmenn i Ålbæk nord på Jylland i Danmark. Politiet mistenkte at de tre ville forsøke å smugle narkotika med båt til Norge.

En 49-årig nordmann ble drept under aksjonen. 250 kilo hasj, til en gateverdi på 25 millioner norske kroner, ble stående igjen på kaia.

At de tre nordmennene ble oppdaget, er likevel ikke hverdagskost for norsk tollvesen og politi.

– Frem til 2005 gjorde Tollvesenet og politiet en del store, fine narkotikabeslag. Men vi har slitt litt med å få tak i dem de siste årene, sier Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør, til NRK.

– De er dyktige

– Vi tror de som driver i denne bransjen er dyktige. De har veldig gode, hurtiggående båter, og har nok også lært Tollvesenet å kjenne for å vite hvordan de skal prøve å lure oss, forklarer Breilid.

Smuglingen over sjøen fra Danmark til Norge har nemlig skiftet form. På 1980-tallet var det mye smugling av store partier av sigaretter og sprit med lystbåter over Skagerrak.

Dagens smuglere tar narkotikapartier raskt fra Danmark til Norge med små, hurtiggående båter, slik som i den siste smuglersaken.

Som mottrekk prøver tollvesenet å bli dyktigere på etterretning og samarbeid med Politiet, Kystvakten og andre lands toll- og politimyndigheter. Søndagens aksjon var resultatet av et slikt samarbeid, og politiet hadde planlagt aksjonen i lengre tid.

(Saken fortsetter under bildet)

Nordmann drept under politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk Havn

HURTIGGÅENDE: Nordmennene som forsøkte å smugle narkotika ut fra Ålbæk Havn nord på Jylland, brukte denne hurtiggående motorbåten.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Savner flere tips

Utfordringene er likevel store langs en langstrakt kyst med mange øyer og fjorder. Breilid vedgår at smugling med lystbåter er et problem for tollvesenet.

– Vi må kanskje innrømme at vi ikke har vært dyktige nok på dette området, sier han.

Tollvesenet savner flere tips fra publikum som ser merkelig adferd på sjøen, spesielt på høsten og vinteren. Tips kan være viktigere enn penger, mener Breilid.

– Vi kan ikke bare legge båten midt ute i Skagerrak og kontrollere båter helt tilfeldig. Vi må være målrettet og vite hvilke personer som holder på med dette og hvilke båter som er aktuelle, forklarer Breilid.

Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør, ved tollvesenets nye båt

NY BÅT: Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør, viser frem Tollvesenets nye båt, et av våpnene i kampen mot smuglingen langs kysten.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger