Hopp til innhold

Toll og Posten vurderer sikkerheten etter brevbomber i Europa

Etter at brevbomber er avslørt og har eksplodert i Berlin og Paris, vurderer også norsk Tollvesen og Posten sikkerheten.

FRANCE-IMF-EXPLOSIVE

BREVBOMBE: To krimteknikere i Paris-politiet forlater lokalene til Det internasjonale pengefondet i Paris, etter at et brev eksploderte i går.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

– Hendelser som de to vi har sett i Paris og Tyskland denne uken, gjør at vi blant annet tar kontakt med andre land, utveksler etterretningsinformasjon og gjør vurderinger om det skal utløse noe spesielt fra vår side, sier Jørn Ferner Bergersen, fungerende avdelingsdirektør i Tolletatens etterretningssenter.

Tollvesenet bekrefter fredag formiddag at toll i Sverige har tatt kontakt for å vurdere hvordan en skal håndtere hendelsene.

Jørn Ferner Bergersen, fungerende avdelingsdirektør i Tolletatens etterretningssenter

Jørn Ferner Bergersen, fungerende avdelingsdirektør i Tolletatens etterretningssenter.

Foto: OLA MJAALAND / NRK

– Det gjøres trusselvurderinger underveis, eksplosiver er en av mange trusler. Det sier seg selv at vi ikke kan behandle enhver postforsendelse som en potensiell brevbombe, men vi gjør selvfølgelig en sikkerhetsvurdering før vi gjør en kontroll, sier Lars Teigen, kontorsjef med ansvar for postkontroll ved Tollregion Oslo og Akershus.

Brevbomber

Torsdag fikk en kvinnelig sekretær ved Det internasjonale pengefondets kontorer i Paris lettere skader i ansikt og hender da hun pakket opp en pakke som eksploderte.

Nyhetsbyrået AFP meldte i går kveld at det er funnet fragmenter av greske frimerker på bomben, og til Reuters bekrefter greske myndigheter at de har blitt informert om at brevet var postlagt i Hellas.

Onsdag tok den greske militante gruppen Conspiracy of Fire Nuclei (SPF) på seg skylden for en brevbombe som ble sendt til Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Skanner pakker

Pakken inneholdt en eksplosiv blanding. Den var laget for å påføre alvorlige skader ved åpning, het det i en uttalelse fra Berlin-politiet. Politiet la til at substansen ofte brukes i produksjon av fyrverkeri.

Tollvesenet i Norge bruker blant annet hunder, røntgen og maskiner som skanner og kan kjenne igjen hva som er inni pakken – basert på et bibliotek av hvordan molekylene til ulike stoffer skal se ut.

I Norge er det Posten som håndterer flest pakker, samt befraktere som DHL og UPS.

– Vi har gjort vurderinger etter de to brevene i Tyskland og Frankrike, sier sikkerhetssjef i Posten og Bring, Arnfinn Nordheim.

Flere drept i Kina i 2015

Han forteller at de har et nært samarbeid med politiet og vurderer om det kan spre seg internasjonalt.

– Foreløpig betrakter vi det som en sak der nede, sier Nordheim.

– Hvis en skulle være hundre prosent sikker så måtte alt vært gjennomlyst og sjekket med tekniske apparater. Det er ikke mulige hverken av tekniske eller kapasitetsmessige årsaker. Men vi mener at vi har en kontroll og beredskap som er på et akseptabelt nivå, sier han.

I 2015 ble syv mennesker drept av flere brevbomber i Kina. Bombene eksploderte ved byen Liuzhou sørvest i Kina. I alt skal 15 bomber ha eksplodert på over ti ulike steder.

AKTUELT NÅ