Tolketrøbbel for pågrepne nordmenn på Kypros

Espen Lee og de to andre nordmennene som er pågrepet på Kypros har ikke bedt om konsulær bistand. De tre nordmennene har ennå ikke blitt avhørt, på grunn av problemer med å skaffe tolk.

Espen Lee, tidligere Lie

Tidligere leiesoldat og pengeinnkrever Espen Lie sitter nå i varetekt på Kypros. Han vil bli avhørt i løpet av dagen.

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

Mandag ble det kjent at tre nordmenn, deriblant den tidligere torpedoen Espen Lee, er pågrepet på Kypros. Politiet på Kypros mistenker de tre for å ha planlagt å bortføre en fire år gammel jente fra morens hjem i hovedstaden Nikosia.

Mennene ble varetektsfengslet i går, mandag opplyser Yiannos Petridos, talsperson for politiet på Kypros, til NRK.

– De er i varetekt nå, og blir sittende de neste tre dagene. Etterforskningen pågår, sier Petridos.

Han opplyser videre at de tre mennene sitter i varetekt på tre ulike steder i Nikosia, og at hensikten var å avhøre de tre mennene i løpet av dagen. Slik blir det ikke, opplyser Nicoletta Tyrimou, en annen talsperson for politiet.

– Vi har ikke klart å skaffe en tolk. De blir derfor ikke avhørt i dag, sier Tyrimous, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

Ikke bedt om bistand

De tre mennene skal ifølge politiet ha tatt seg inn i Kypros via Tyrkia, for å unngå oppmerksomhet fra politiet. Likevel ble de tre stoppet ved en kontrollstasjon i Agios Dometios, nord i Nikosia.

Ane Haavardsdatter Lunde

Kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i UD sier de tre nordmennene ikke har bedt om bistand.

Politiet skal ha fått tips om de tre mennene i forkant, og fant blant annet kart og adresser i bilen de mener underbygger mistanken om et mulig kidnappingsforsøk. De tre mennene, som nå sitter i varetekt, har ikke bedt om konsulær bistand, ifølge Det norske utenriksdepartementet.

– Det betyr at vi egentlig ikke har noen rolle i denne saken, annet enn å forsikre oss om at de har fått oppnevnt en offentlig forsvarer. Det har de fått, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde i UD til NRK.

Nekter skyld

En av de tre pågrepne nordmennene er den tidligere torpedoen og leiesoldaten Espen Lee. Lee, som byttet navn fra Lie etter en USA-tur, fortalte i et TV 2-intervju i 2009 at han hadde drept over 100 personer da han var leiesoldat i Midtøsten.

– Politiet på Kypros anklager ham for å skulle hente et barn som var kidnappet til Kypros tilbake til Norge. Han nekter for å ha gjort noe straffbart, sier Lees forsvarer John Christian Elden.

– Hadde han planer om å hente hjem et barn?

– Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i den forklaringen han skal gi politiet på Kypros. Det er det han er beskyldt for, han nekter skyld når det gjelder dette, sier Elden.

Outlaws-medlem

I tillegg til Lee er også en 40-årig mann fra Østlandet pågrepet på Kypros. Mannen har hatt en sentral rolle i MC-klubben Outlaws, og ble i 2014 dømt for brudd på våpenloven. Han skal i likhet med Lee være tidligere pengeinnkrever.

Den siste nordmannen som ble pågrepet er en 28 år gammel mann fra Østfold. 28-åringen er to ganger på 2010-tallet dømt for legemsbeskadigelse, sist i 2014.

Advokat Andreas Louka, som representerer mennene på Kypros, har ikke besvart NRKs henvendelser.

Barnefaren bekrefter overfor TV 2 at det pågår en barnefordelingssak, og hevder at barnet ble bortført fra Norge i november i fjor. Til TV-kanalen sier han at de tre pågrepne mennene bare skulle hente en bil for ham.

Nordmenn pågrepet på Kypros

SISTE NYTT

Siste meldinger