Hopp til innhold

Tokjønnsmodellen gjør det vanskelig

– La barnet bestemme, barnet vet, forteller Sofie Brune. Hun og mannen Jan Christian Eggen har de siste fire årene levd med at deres datter er en gutt.

Jan og Sofie

BLIR ENKLERE: Sofie Brune og Jan Christian Eggen tror på en letter hverdag hvis det nye lovforslaget blir vedtatt i Stortinget.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Sofie og Jan har en seks år gammel sønn, det som gjør han annerledes er at han er født i en jentekropp. I dag kom Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) med en gladmelding. Lovforslaget om endring av juridisk kjønn som sendes til Stortinget gjør det mulig for Miria å endre sitt juridiske kjønn. Noe som vil gjøre hverdagen lettere for mange.

Jente eller gutt?

Å kunne endre Miria sitt kjønn gjør at foreldrene slipper flere møter hvor de må forklare situasjonen. De har allerede bestemt seg for at hvis lovforslaget blir vedtatt vil de endre Miria sitt juridiske kjønn.

Jan Christian Eggen & Sofie Brune

UTFORDRINGER: Det kan være utfordrende når et transbarn skal meldes opp på fotballaget syns Jan og Sofie

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– Alt blir mye enklere. Pass, innmeldinger, fotball, det er veldig ofte vi må ta møter og forklare Miria sin situasjon. Hvis vi kan endre kjønnet juridisk slipper vi det, forklarer Sofie.

Utfordringen er når man skal krysse av for gutt eller jente. Da må det arrangeres et møte med idrettslaget eller skolen og man må forklare hvordan situasjonen er. De er klare på at tokjønnsmodellen i samfunnet er en utfordring.

– Han vil jo ha gutteklær

Det var når Miria var to år at foreldrene forstod at noe var annerledes. Påkledningen om morgenen var spesielt vanskelig og Miria ble ofte svært sint. Til å begynne med tenkte de at sånn var det bare, men storesøster åpnet øynene deres.

–Det var faktisk Miria sin storesøster som sa at skjønner dere ikke at Miria vil være gutt, han vil ha gutteklær. Da skjønte vi at det var noe, forteller Jan.

For dem har det aldri vært en spesielt stor utfordring. De har oppsøkt fagmiljøer og fått råd om hvordan de skal takle det. Men opplever at andre ikke tar nyheten om at barnet er et annet kjønn så lett.

– Vi har hørt mange ganger at foreldre sier det bare er en fase, men for oss har det aldri vært det. I såfall har det vært en veldig lang fase, forteller foreldrene til Miria.

Miria har de fire siste årene gitt klart uttrykk for at han er gutt. Han spiller på guttelaget i fotball, og når det inviteres til guttebursdager er Miria selvsagt invitert.

Rett til å være den de er

Ved Amnesty International sine kontorer i Oslo var det en glad helse- og omsorgsminister som kunne overrekke det endelige lovforslaget til John Jeanette Solstad Remø.

Bent Høie og John Jeanette Solstad Remø

RETT FRA STATSRÅD: kom Bent Høie til Amnesty International sine kontorer i Oslo for å overrekke lovforslaget så mange transpersoner har ventet på

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er viktig for den enkelte å få lov til å være den den er. Uten å møte diskriminering og vanskeligheter i samfunnet. Samtidig er det viktig at Norge er på linje med menneskerettighetene, sa Bent Høie til NRK.

Hvis lovforslaget blir vedtatt vil nå barn som Miria kunne endre sitt juridiske kjønn. Forslaget gjør det også mulig å endre tilbake. Kravet om sterilisering og medisinsk behandling fjernes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ