Tok loven i egne hender og bortførte datteren – la på flukt i seilbåt og bil gjennom 9 land

«Leif» ble internasjonalt etterlyst for å ha kidnappet sin egen datter (4). I nesten et halvt år levde han på flukt med henne, og reisen gikk gjennom hele Europa. – Jeg angrer ingenting, sier han til NRK.

På flukt i Tyrkia

RØMTE TIL TYRKIA: Etter at situasjonen hadde roet seg litt, flyktet faren med seilbåt fra Kypros til Tyrkia. Der oppholdt han og datteren seg i flere uker.

Foto: Privat

Da NRK møtte «Leif» i Oslo forrige uke sto han fortsatt oppført på listen over Europas mest ettersøkte, en liste der de aller fleste som står oppført, er mistenkt for grov kriminalitet, som drap og narkotikasmugling.

Han er nå siktet for omsorgsunndragelse etter straffeloven og risikerer fengselsstraff. Saken er fortsatt under etterforskning.

«Leif » visste at han tok en stor risiko da han i april reiste til Kypros for å hente datteren sin, og at han kunne ende opp i et kypriotisk fengsel.

Etterlyst av Interpol

MOST WANTED: «Leif» ble satt på Interpols liste over Europas mest etterlyste.

Bortføringen

27. april i år, i Nicosia, i den greske delen av byen, hopper to maskerte menn ut av en bil.

Mennene krysser gaten og dytter en kvinne over ende, tråkker på henne og river en liten lyslugget jente ut av armene hennes.

– Jenta gråter og skriker idet mennene løper med henne i armene og lemper henne inn i bilen.

Slik beskrev moren hva som skjedde da datteren hennes ble bortført på vei til barnehagen. Jentas norske far, «Leif», blir med en gang mistenkt i saken.

Det skal gå nesten et halvt år før moren ser datteren igjen.

Da NRK snakket med kypriotisk politi like etter hendelsen, sa en talsmann at to maskerte menn tok med jenta inn i en svart Range Rover uten skilter.

Historien står i sterk kontrast til farens versjon. Han forteller at det var han som hentet jenta, og kaller det ikke en kidnapping.

– Jeg er faren til barnet. Jeg hentet henne utenfor barnehagen. Hun la armene rundt meg, og det første hun sa var «I love you daddy».

Etter nesten et halvt år på flukt, meldte faren seg for norsk politi for et par uker siden.

– Planen var hele tiden å få datteren med hjem til Norge, men da han ble etterlyst internasjonalt måtte han tenke annerledes.

Det ble starten på en lang reise.

Flukten fra Kypros

I Nicosia gikk alarmen umiddelbart. Det ble iverksatt en storstilt politiaksjon i jakten på faren og datteren.

Faren tok ingen sjanser og byttet fluktbil to til tre ganger før han tok med datteren til et hus.

– Der oppholdt vi oss i 3–4 dager mens situasjonen roet seg, forteller faren.

Nyheten om bortføringen gikk verden rundt. Saken fikk stor oppmerksomhet på Kypros og i Norge. Like etter bortføringen ble flere personer pågrepet, og samtidig ble «Leif» etterlyst internasjonalt av politiet.

Datteren ble også etterlyst med navn og bilde.

Etter noen dager noen tok han datteren med seg i bil og kjørte til Nord-Kypros. Der gikk de om bord i en seilbåt og krysset havet til Tyrkia.

Der seilte de langs den tyrkiske skjærgården noen dager før de gikk i land i turistbyen Marmaris, på vestkysten av Tyrkia.

– Vi leide et hus 200 meter fra stranden. Der gikk vi på fine restauranter, badet, lekte og koste oss. Det var som en ferie.

Det var også dette han fortalte til datteren sin, at de var på ferie. Leif insisterer på at han etter beste evne skjermet datteren for dramaet som egentlig utspilte seg – at de var på flukt, og at faren var etterlyst for kidnapping og gisseltaking.

Dersom de ble oppdaget, risikerte faren å bli arrestert og sendt til Kypros.

Flukten gikk via Tyrkia

FERIE: Fra Kypros gikk turen med seilbåt til Tyrkia. Faren sa til datteren at de var på ferie.

Foto: Privat

Seilbåt i Egeerhavet

– Tanken min var å reise rett til Norge og få beskyttelse av Barnevernet fordi datteren min er norsk. Men da det kom ut i media at jeg var etterlyst av Interpol, tok turen hjem mye lengre tid.

Du var etterlyst. Utsatte ikke du datteren din for en fare?

– Fare og fare. Jeg regnet ikke med at politiet ville utøve noen fare annet enn at jeg ville bli pågrepet.

Men hun ville blitt stående uten en foresatt?

– Det er ikke godt å si hvordan det ville ha blitt håndtert. Norske myndigheter ville ikke gjort det på den måten.

Etter halvannen måned i Tyrkia gikk far og datter igjen om bord i en seilbåt og seilte rundt i Egeerhavet. De gikk i land på flere av de greske øyene, blant annet Santorini før de satte kursen mot Aten.

Fluktrute

FLUKTRUTEN: «Leif» tok med datteren i seilbåt fra Kypros før han kjørte bil med henne fra Aten til Norge.

Foto: Grafikk: Iselin Mjelde Bergesen / NRK

Krevde foreldreansvaret

«Leifs» datter ble født i Norge i 2013, og har norsk statsborgerskap. Moren er greskkypriot, og giftet seg med Leif i 2012. I 2015 gikk forholdet mot slutten, og da moren flyttet med datteren til Kypros det året, begynte det juridiske slagsmålet om foreldreretten til jenta.

«Leif» nektet å godta morens valg, og har brukt store summer på saken de siste par årene. Allerede i november 2015 gikk han rettens vei og fremmet en begjæring om midlertidig avgjørelse.

Og et halvt år senere tok han ut stevning for tingretten om at han skulle ha foreldreansvaret alene, at datteren skulle bo fast hos ham, og at mor skulle ha samvær.

Domstolene i Norge har hver gang avvist farens krav om rettslig behandling fordi jentas bosted blir ansett å være på Kypros.

Dermed måtte spørsmålet om foreldreansvar behandles på Kypros, og på Kypros foreligger det en avgjørelse som gir moren foreldreansvar og den daglige omsorgen for jenta.

Tok saken i egne hender

Selv hevder «Leif» at han ikke brøt norsk lov da han hentet datteren sin, og mener at han ifølge norsk lov fortsatt hadde omsorgsretten for datteren.

Hvorfor tok du saken i egne hender?

– Ting ble helt umulig fordi norsk domstol nektet meg å forklare min side av saken, og mente at det var kypriotisk rett som skulle avgjøre saken.

«Leif» hevder at det forelå en kjennelse på Kypros, som ga moren full omsorg, allerede før hun tok med seg jenta dit i 2015.

– Dette foregikk uten at jeg visste noe.

Så langt har han brukt én million kroner på å vinne frem på Kypros uten å få noe gehør.

– Det eneste som skjer på Kypros er at de setter en ny dato for nye forhandlinger hver 14. dag.

Respekterer du ikke domstolen?

– Jeg kan ikke respektere en domstol som fatter kjennelser i en sak som jeg ikke vet eksisterer. Det regner jeg med er en selvfølge.

Moren vil ikke kommentere

NRK har vært i kontakt med advokaten som representerer moren i barnefordelingssaken i Norge, Saloume Djoudat. Hun sier at moren ikke ønsker å kommentere saken eller å drive forhandlinger i media.

– Mor ønsker først og fremst å ha fokus på barnet, som har vært bortført og frarøvet fra hennes omsorg i seks måneder. Hun er ikke interessert i å gå inn i en offentlig polemikk med faren, men er åpen for en dialog med far, sier Djoudat.

Fortsatte flukten i bil

Da «Leif» kom med datteren til Aten, var planen å fortsette flukten mot Norge i bil. «Leif» visste at han ikke kunne fly fordi sjansen for å bli tatt var stor.

I Aten ble de møtt av en sjåfør som kjørte dem vestover i retning Italia.

– Jeg husker ikke eksakt veiene, men vi kjørte gjennom Østerrike, Tyskland, Danmark, Sverige og inn til Norge.

Ikke én eneste gang måtte de vise legitimasjon.

Selv om «Leif» når som helst kunne bli pågrepet, angrer han ikke på flukten gjennom Europa.

– Jeg har lenge prøvd å få til delt samvær. Det er fortsatt mitt standpunkt at barn fortjener to foreldre, men jeg har blitt frarøvet den retten, frarøvet enhver rett til å se mitt eget barn. Til slutt hadde jeg ingen andre valg enn å hente datteren min.

Men hun kunne ha endt opp med en far i fengsel?

– Ja, men hva er forskjellen? En far hun ikke får lov til å se, eller en far i fengsel?

På flukt i Norge

Foran slottet

SLOTTET: Da faren var på flukt i Norge, besøkte han flere kjente steder med datteren, blant annet Slottet i Oslo.

Foto: Privat

«Leif» kom til Norge i begynnelsen av juli. Da hadde det gått nesten to og en halv måned siden han rømte fra Kypros. Men også i Norge var «Leif» på rømmen. I flere uker reiste de rundt i Sør-Norge.

– Vi bodde på hoteller, leide hytter, besøkte dyrehager og badeland. Vi levde overhodet ikke i skjul.

«Leif» hadde kontakt med norske myndigheter en måneds tid før han meldte seg 9. oktober. Den dagen tok han med datteren til et barnehus i Østfold.

Avtale med politiet

Besøk i fornøyelsespark

FORNØYELSESPARKER: I Norge var de på reisefot i flere uker, og besøkte flere fornøyelsesparker.

Foto: Privat

«Leifs» advokat Mette Yvonne Larsen bekrefter at det ble inngått en avtale før «Leif» meldte seg.

– Vi hadde en god dialog med politiet i forkant, og fortalte at «Leif» ønsket å melde seg hvis han slapp å bli varetektsfengslet. Vi la også opp til hvordan møter med mor kunne gjennomføres i Norge. Det var den avtalen som ble inngått, sier Larsen.

Men nå risikerer han å bli dømt til fengselsstraff, og er siktet for omsorgsunndragelse etter straffeloven.

– Politiet har hatt avhør av mor og siktede, og det er vel en del flere etterforskingsskritt som gjenstår, sier Larsen.

Mens «Leif» var på flukt begjærte moren tilbakelevering av datteren til Kypros i Oslo tingrett. I kjennelsen skriver tingretten at det foreligger en ulovlig barnebortføring fra Kypros til Norge, og at jenta skal tilbakeleveres til moren på Kypros.

Tingretten gir også moren rett til å hente datteren der hun måtte befinne seg i Norge, og ta henne med tilbake til Kypros.

– Det var en dom som skjedde uten at jeg visste hva som foregikk, men jeg har forholdt meg til det. Jeg har meldt meg selv til politiet og overlevert barnet til barnevernet på eget initiativ.

Etter fem og en halv måned på flukt ble moren og datteren gjenforent i Norge 10. oktober, dagen etter at faren meldte seg.

Mette Yvonne Larsen mener morens retur til Kypros med barnet er et helt klart brudd på avtalen de inngikk med morens advokater.

Moren har rett til å ta med jenta til Kypros, men i spørsmålet om når hun skal dra til Kypros, har hun begått avtalebrudd, sier Larsen.

Mor ønsker ro

Advokat, Sol Elden, som også representerer moren, sier moren reiste hjem for å få ro.

Tilbake i Kypros

HJEMME HOS MOR: På Kypros har saken fått stor oppmerksomhet, og i sosiale medier har mange engasjert seg. Da datteren var gjenforent med moren, ble dette bildet lagt ut på Facebook. "Tilbake der hun hører hjemme".

– Det har naturlig nok vært en belastende situasjon, nå ber hun om å få litt fred til å summe seg.

– Mor er fortsatt villig til å forsøke å gå i dialog, og se om det er mulig å komme frem til en fremtidig avtale om et eventuelt samvær mellom far og datter, sier Elden.

«Leif» sier han ikke vet hva utfallet av forhandlingene med mor blir, men at hans målsetting er å få en løsning som er best mulig for datteren.

Du har vært etterlyst av Interpol. Hva synes du om at du er ansett som kriminell?

– Det får være opp til andre å bedømme, men jeg ser på meg selv som en kjærlig far som ønsker alt det beste for min datter.

Så du angrer ikke på bortføringen?

– Jeg kan jo ikke det. Jeg har hatt seks flotte måneder med min datter, som hun vil huske resten av livet og hun kommer aldri til å glemme far.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger