Togene sto bom stille i hele landet

Alle tog i hele landet sto stille i to og en halv time tirsdag da nødsambandet for tog gikk ned. Det er ventet store forsinkelser utover dagen.

Stans i togtrafikken i heile landet

Informasjonstavle ved Oslo S. Feilen ved nødsambandet for tog førte til store forsinkelser.

Foto: Simon Solheim / NRK

Togstans på Oslo S

Lange køer ved Oslo S tirsdag formiddag.

Foto: Simon Solheim / NRK
Togstansen påvirker buss- og taxitrafikken

Togpassasjerer i Oslo måtte finne alternativ transport etter at nødsambandet er nede.

Foto: Knut Erik Solhaug/NRK

Alle tog måtte kjøre til nærmeste stasjon da GSM-R-nettet for togtrafikk gikk ned i 9-tiden tirsdag.

Både persontog, godstog og flytog over hele landet måtte stå stille. Jernbaneverket jobbet på spreng på operasjonssenteret i Trondheim med å finne ut av problemene, og først i 11:30-tiden klarte de å rette opp feilen.

– Det er en fryktelig situasjon. Mange tog står på feil sted, og vi vil få forsinkelser i flere timer etter at feilen er rettet, sa kommunikasjonssjefen i Jernbaneverket Kjell Bakken like før feilen var rettet.

NSB satt inn busser og taxier til de reisende mens togtrafikken sto fast, men opplyser at det vil ta lang tid før trafikken vil gå som normalt igjen.

Nettverkskort synderen

Det var det såkalte GSM-R-nettet for togtrafikk som var nede. Årsaken til feilen var at to servere som normalt skal snakke sammen og avlaste hverandre, ikke var på talefot. Dette medførte programvarefeil, opplyser Jernbaneverket.

– Det var feil i et nettverkskort i én av to servere. Serverne snakket derfor ikke sammen. Dette er nå reparert, og radiosambandet mellom togleder og togene er nå oppe igjen, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

Det var lenge uvisst hvor lenge problemene ville vare, og mange måtte finne andre måter å komme seg frem på.

NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby sier dagens togstans vil forplante seg videre utover dagen.

Vil bli forsinkelser utover dagen, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB

Kritisk for trafikken

Feilen skjedde i 9-tiden tirsdag morgen. Det er togleder som oppdager slike feil først. Til NTB sier Bårdstu at nødnettet ledes av et operasjonssenter i Trondheim.

– Siden dette er kritisk for at vi skal kunne kjøre togtrafikk, har vi to systemer som kjøres parallelt. Det skal ikke gå tog hvis ikke radiosambandet fungerer. Togene skal stå hvis dette er ute av drift, sier han.

Bårdstu forteller at nødnettet har en garantert oppetid på over 99,9 prosent, og at operasjonssenteret i Trondheim nå jobber med å lete fram feilen og rette den.

– Vi har en datamaskinpark på Marienborg og en i en gammel ubåthangar på havna i Trondheim. Det er lagt ned store ressurser for at vi skal ha doble systemer. Vi vet foreløpig ikke om begge systemene er nede, sier han.

Flere togpassasjerer som er rammet av sambandssvikten klager på dårlig informasjon fra NSB.

Togkunder ved Oslo S er misfornøyde med informasjonen.

Alternativ transport

NSB jobber nå med å organisere alternativ transport grunnet togstansen som skyldes problemer med kommunikasjonsutstyret til Jernbaneverket.

Nettsiden deres har svært stor pågang og har vært nede flere ganger.

– I tillegg oppfordrer vi passasjerer til å benytte andre transportmidler. Du må regne med at det blir forsinkelser og innstillinger. Det beklager vi, skriver NSB til sine kunder.

NSB ber reisende ringe kundesenteret på 815 00 888 for mer informasjon. De opplyser videre at de refunderer ubrukte billetter.

Reisende med Flytoget blir kjørt med taxi fra Flytogets stasjoner, opplyser Ruter. Reisende bes beregne god tid.

I Oslo har togstansen ført til lange køer ved buss- og taxiholdeplassene. Der har de fått meldinger om at passasjerer har blitt frakjørt.

Ikke første gang

Togpassasjerer i busskø

Togpassasjerer over hele landet er nødt til å finne alternativ transport etter at nødsambandet er nede.

Foto: Hanne Roald/NRK

I 2010 ble Jernbaneverket rammet av en lignende feil. Da sto alle tog i Norge stille i tre timer. Også den gang gikk GSM-R gikk ned.

Da var det en strømforsyning i en datamaskin ved en av Jernbaneverkets sentraler i Trondheim som sluttet å virke.

Alle tog måtte stå stille fordi toglederne ikke lenger hadde kontakt med togene ute på skinnene rundt om i landet.

Jernbaneverket tror imidlertid ikke slike feil vil ifremtiden.

– Vi holder på med å bygge en ny skyggesentral i Trondheim som skal fungere parallelt med den nåværende. Den nye sentralen skal være ferdig i løpet av 2014. Da vil ikke slike problemer oppstå, fordi hvis en av sentralene faller ut, fungerer den andre, forklarer kommunikasjonssjef Kjell Bakken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger