Hopp til innhold

Dagbladet og BT delte SKUP-prisen

Årets SKUP-pris for gravende journalistikk ble delt i to likeverdige priser, og gikk til to svært ulike saker.

Ingunn Røren og Ingrid Fredriksen fra Bergens Tidende vant SKUP-prisen 2013

VINNERE: Journalistene Ingunn Røren og Ingrid Fredriksen (bildet) fra Bergens Tidende vant sammen med Anne Hovden fra samme avis SKUP-prisen 2013 med saken 'Jannes historie'.

Foto: Anne Linn Kumano-Ensby / NRK

Dagbladet-journalistene Espen Sandli, Linn Kongsli Hillestad og Ola Strømman vant med reportasjen «NullCTRL» om datasikkerhet.

Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli fra Dagbladet vant SKUP-prisen 2013

VANT OGSÅ: Dagbladet-journalistene Linn Kongsli Hillestad, Espen Sandli og Ola Strømman (ikke på bildet) ble premiert for sin serie saker om datasikkerhet.

Foto: Anne Linn Kumano-Ensby / NRK

Bergens Tidende-journalistene Ingunn Røren, Ingrid Fredriksen og Anne Hovden vant med saken «Sviktet - Jannes historie», om en alvorlig skadd kvinne med store talevansker.

– To prosjekter skilte seg ut

SKUP, Stiftelsen for en kritisk og uavhengig presse, deler hvert år ut en pris for god gravende journalistikk. Prisen på 50.000 kroner er den mest prestisjefulle journalistprisen i landet.

Det var 42 innsendte prosjekter til juryen i år, men juryformann Thor Woje mente to prosjekter skilte seg ut:

– Helt til siste runde var juryen enig om to prosjekter av svært høy kvalitet. Etter en lang og omfattende diskusjon viste det seg særdeles vanskelig å skille disse to. Derfor ble det bestemt at årets Skup-pris blir gitt til begge prosjektene, sa Woje under prisutdelingen i Tønsberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Journalister fra Aftenposten og Adresseavisen fikk SKUP-diplomer

DIPLOMER: Journalister fra Aftenposten og Adresseavisen fikk SKUP-diplomer for sine prosjekter.

Foto: Anne Linn Kumano-Ensby / NRK

Forsvarsboliger, bruer og helsereiser

Tre prosjekter fikk SKUP-diplom for 2013.

NRK-journalist Linda Reinholdtsen fikk SKUP-diplom

UTMERKELSE: NRK-journalist Linda Reinholdtsen fikk SKUP-diplom.

Foto: Anne Linn Kumano-Ensby / NRK
Journalist Kristin Solberg fra Aftenposten fikk årets Internasjonal reporter-pris

INTERNASJONAL PRIS: Internasjonal reporters journalistpris gikk til Aftenposten-journalist Kristin Solberg.

Foto: Anne Linn Kumano-Ensby / NRK

Den første diplomen gikk til Aftenposten-journalistene Henning Carr Ekroll, Siri Gedde-Dahl, Trond J. Strøm, Fredrik Hager-Thoresen for saken «Forsvarskuppene». Saken omhandlet 2200 forsvarseiendommer som har blitt solgt av staten siden 2002, og juryen fremhevet at Aftenposten har gjort grunnlagsmaterialet søkbart på nett.

NRK-journalist Linda Reinholdtsen fikk diplom for saken «Fastlandsforbindelsene - fraflytting tross dyre bruer». Saken handler om at bruer og tunneler ikke redder folketallet på øyer i grisgrendte strøk. En gjennomgang NRK har gjort viser at folk flytter selv om de får dyre fastlandsforbindelser. Juryen fremhevet også i denne saken måten informasjonen er delt med leserne

Den tredje diplomen gikk til Adresseavisen-journalistene Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise for saken «Helsereisene» om turer til utlandet for helsetopper i Sør-Trøndelag, og samrøret mellom disse og helseleverandører.

Solberg takket fra Syria

I tillegg ble Internasjonal reporters journalistpris delt ut.

Prisen gikk til Aftenposten-journalist Kristin Solberg, som passende nok tok imot prisen via satellitt-telefonopptak fra Syria.

NRK-journalistene Jan Espen Kruse og Mohammed Alayoubi fikk hederlig omtale fra Internasjonal reporter for sin sak «Smugling av syriske flyktninger inn i EU»

Det samme fikk journalistene Inger Sunde, Harald Eraker og Espen Aarsvold for saken «Herskap og tenarar», som handler om om dårlig behandling av au pairer i Norge. Se saken i NRKs nett-TV.

Hederlig omtale til NRK-journalistene Inger Sunde, Harald Eraker og Mohammed Alayoubi

INTERNASJONAL PRIS: Hederlig omtale til NRK-journalistene Inger Sunde, Harald Eraker og Mohammed Alayoubi. Kollegene Espen Aarsvold og Jan Espen Kruse, som også fikk hederlig omtale, var ikke til stede.

Foto: Anne Linn Kumano-Ensby / NRK

AKTUELT NÅ