To strømrekorder på to dager

Onsdag ble det produsert mer strøm enn noen gang tidligere i Norge. Torsdag holdt rekorden for strømforbruket på å ryke.

Strømforbruk om vinteren

SLÅR PÅ VARMEOVNENE: Kvikksølvet kryper nedover, mens strømforbruket øker kraftig om dagen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Torsdag formiddag meldte Troms Kraft om rekordmåling i Troms. Klokken 10.15 ble det brukt strøm tilsvarende 501.720 påslåtte 1000 W varmeovner. På landsbasis så det også lenge ut til at rekorden fra 2013 skulle ryke.

– Forbruket har ligget tett oppunder rekorden på 24.180 megawatt, sier Henrik Glette, kommunikasjonssjef, drift og marked i Statnett.

Det ble dermed ingen ny forbruksrekord, men den den gamle rekorden for strømproduksjon måtte se seg slått onsdag kveld mellom klokken åtte og ni, med en produksjon av 26.766 megawatt. Det tilsvarer 27 millioner panelovner som står på fullt.

– Produksjonen i dag har ligget tett oppunder rekorden som ble satt i går, forteller Glette.

Grunnen til at produksjonsrekorden røyk og ikke forbruksrekorden, skyldes eksporten av strøm til utlandet.

– Sjokk med sprengkulde

Kulda og det store forbruket fører igjen til høyere strømpriser enn det vi har sett den siste tiden, som til gjengjeld har vært veldig lave.

– Vi har gått fra en veldig våt og mild desember, til et lite sjokk med sprengkulde og tørrvær i januar. Etterspørselen for kraft går opp og dermed går prisene opp, sier Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft.

I Nord-Norge var spotprisen torsdag over dobbelt så høy som snittet i 2015, med et hopp fra 20 øre per kilowatt time til 48 øre per kilowatt time.

– Det blir store utslag, men vi kan ikke bli overrasket over noen kalde uker i vinterlandet Norge, sier Olsen.

– Variasjoner

Men ser vi på hele året vi har foran oss, ligger strømprisene for 2016 an til å bli lavere enn gjennomsnittet for 2015, som igjen var lavere enn i 2014.

– Dette er tilfeldige variasjoner som er væravhengig. Selv om prisene nå er betydelig høyere sammenlignet med før jul i fjor, er de likevel lavere enn gjennomsnittet for et par år tilbake, sier Andreas Myhre, leder Krafthandel i LOS Energy.

SISTE NYTT

Siste meldinger