NRK Meny
Korrespondentbrev

To sinte damer og en fornærmet president

Puerto Rico (NRK): Har du noen gang sett hjemmet ditt med et stort hull i taket? Egentlig uten tak i det hele tatt. Noen bjelker står igjen og holder veggene så vidt sammen. Men du vet at hele greia snart kommer til å rase sammen. Det har mamma og pappa fortalt.

Far og datter foran det ødelagte huset

Pappa Luis Miguel Quintanilla med sin 15 måneder gamle datter under huset deres. Taket er borte, det er bare et tidsspørsmål før veggene også raser sammen.

Foto: Anders Magnus

Mange ganger er det vanskelig å være journalist. Verst er det når barn har det vondt. Jeg har møtt mange av dem, i krig og katastrofer.

Vesle Angelis på sju år hadde ingen ting å si da jeg spurte henne og mamma om hvordan det var å komme tilbake til huset etter stormen. Hun gråt stille og klemte seg enda tettere inn til den trygge voksenkroppen. Svar nok. Så løp hun ut av huset. Ut til venninnene. Til lek og glemsel. Det blir mye utetid framover. Skolen er stengt og hjemme er det ingenting å være hjemme for.

Les også: – Av og til tviler jeg på Guds velvilje

Hele Puerto Rico uten strøm

Maria har sørget for det. Sammen med Irma. To sinte damer som feiet over Karibia og Florida den siste måneden. Meteorologene gir stormene navn etter både kvinner og menn, og orkanene Harvey og José har gjort skade de også. Men ikke like ødeleggende som Irma og Maria.

Marco Island

PALMOBILEN: Slik så det ut på Marco Island i Florida etter orkanens herjinger.

Foto: Anders Magnus / NRK

Les også: Glorias hjem druknet i gjørme

Av områder med større befolkning var det Puerto Rico som ble rammet hardest. Øya er et territorium under USA, men ingen delstat. Det betyr at folket der ikke betaler skatt til føderasjonen, til gjengjeld har de ikke stemmerett i nasjonale valg.

Verst for fattigfolk

Jeg kom til en hovedstad på nødstrøm drevet av dieselgeneratorer. Flyplassen i San Juan var som en bakerovn når aircondition ikke sto på. Overalt satt det ventende folk og viftet seg febrilsk. De var desperate for å komme seg vekk fra øya. Litt rart for den som ved første øyekast så at de fleste bygningene i byen sto akkurat der de var før stormene.

Skyfler gjørme

Etter orkanen kom flodbølger og flom, som fylte husene med gjørme. Nå skyfles den ut igjen, sammen med alle sakene i huset – som er fullstendig ødelagt.

Foto: Anders Magnus

Men ved nærmere ettersyn oppdaget vi alle de knuste vinduene, trærne som var blåst ned over gater og strømledninger, manglende telefonforbindelse. Og verst: Ikke vann i kranene, ikke elektrisitet andre steder enn der generatorene brummet.

Selvsagt var det verre utenfor storbyen. Der fattigfolk bor har mange bygget husene sine av tre – ikke betong. Lett bytte for Maria. Som huset til familien til Angelis oppe i fjellene. De hadde ikke råd til å bygge mer enn to rom av leca-blokker.

«Vi er heldige – vi er jo i live!»

Pappa er avisbud og tjener veldig lite. Altfor lite til å kjøpe nok mat og ikke minst drikkevann i butikken. Men de klager ikke. Ikke én eneste klage. Tvert imot. De synes de er heldige. Hele familien er i live, og huset har fortsatt de to små rommene som greide seg gjennom stormene. De forteller at de ikke har fått noen hjelp fra myndighetene, men bare fordi de svarer høflig på et spørsmål jeg stiller. Ingen anklager, ingen syting. Men mye håp.

Overalt i verden hvor jeg har møtt mennesker som er rammet av katastrofer, har det slått meg hvor lite de har klaget. Fattigfolk har alltid klaget minst. De er vant til at livet er tøft og urettferdig, klarer seg med lite og forlanger enda mindre.

Barnerommet

Barnerommet til vesle Angelis (7) er knust, lekene ødelagt. Orkanen Maria åpnet taket og ødela alt inne i huset.

Foto: Anders Magnus

Les også: Ordfører i Puerto Rico: – Dette nærmer seg folkemord

I Puerto Rico møtte jeg et USA jeg ikke var forberedt på. En del av landet som ligner mer på fattige fettere i Latin-Amerika, Afrika og Asia. Med kjempegjeld, elendig infrastruktur og ineffektiv ledelse. USAs president Donald Trump tvitret rett etter orkanen at akkurat slik var tilstanden i Puerto Rico. Han hadde fullstendig rett.

Laster Twitter-innhold

Ingen hyggelig hilsen

Men kanskje ikke det hyggeligste å si til folk som nettopp har blitt rammet av en voldsom katastrofe. Med sykehus og aldersheimer uten vann og strøm og medisiner, og pasienter i ferd med å stryke med hvis de ikke raskt fikk hjelp utenfra.

De fikk hjelp, men ikke raskt. Etter en ukes tid begynte de svære militære transportflyene å dale ned i hovedstaden og hjelpemannskap i helikopter klarte å komme seg til områder som hadde vært uten kontakt med omverdenen siden stormen rammet dem. Men det gikk langsomt. Og fortsatt har flertallet av dem som ble rammet ikke fått den hjelpen de trenger.

Trehus til pinneved

Orkanen Maria blåste de fleste trehusene i Puerto Rico til pinneved.

Foto: Anders Magnus

Puerto Rico har seg selv å takke, mener Trump. Det lokale styret har vanskjøttet øya og samtidig lånt enorme pengesummer som de aldri klarer å betale tilbake – uten at folk har sett særlig mye til rikdommene. Til det offentlige strømselskapet har kundene betalt dyrt for strømmen, men uten at pengene ble brukt til vedlikehold og styrking av strømnettet.

Den viktigste grunnen til at såpass mange i Puerto Rico fortsatt har strøm etter stormen er alle dieselgeneratorene. Som både bedrifter og private har kjøpt fordi den offentlige strømmen ofte forsvant i lange perioder av gangen. Nå når hele strømnettet er nede, er disse generatorene eneste redningen for hoteller, sykehus, shoppingsentre og bensinstasjoner

Strømmen forsvinner – også i Florida

Jeg hadde vært i stormen også rett før reisen til Puerto Rico. Da orkanen Irma sveipte over Florida sto jeg der i vind og regn og rapporterte om ødeleggelser på veier og elnett, om trær og strømstolper som hadde blåst ned.

Reporter i Miami

I Miami rapporterte jeg i storm og regn da orkanen Irma feide over Florida.

Foto: Lars Os

På hotellet vårt i Miami forsvant strømmen nesten med én gang – på samme måte som i store deler av det man skulle tro var en moderne og effektiv delstat. I USA, verdens mest framskredne teknologi-land?

Det er bare å ta en kikk utenfor boligen min i Washington for å forstå hvorfor elnettet er så sårbart. Strømledningene er hengt opp på halvskeive, halvråtne stolper, i et virvar av ledninger som mest likner oppsettet i en av Bangkoks bakgater. Slik er det også i Florida, og enda verre i Puerto Rico – territoriet som vel nærmest ansees som en slags annenrangs koloni av USAs politiske og økonomiske elite.

Nedslitt infrastruktur

Strømnett, veier, broer, toglinjer – det man kaller infrastruktur – er i ganske dårlig forfatning over store deler av USA. At togselskapet har en hypermoderne app for bestilling av billett hjelper lite når det såkalte hurtigtoget mellom Washington og New York lunker av gårde på humpete skinnegang i 60 km/t.

Trump kritiserer Puerto Rico for skyhøy gjeld, elendig infrastruktur og dårlig ledelse. Det slår meg at dette er en ganske god beskrivelse også på hele USA.

Med en gjeld på 160 000 milliarder kroner, som øker for hver dag som går. Og med en leder som, nå vel …

Strømstolpe i bakken

Også i mer velstående Florida gikk strømforsyningen i bakken da orkanen Irma feide over delstaten. Mye av nettet i USA er i dårlig forfatning.

Foto: Anders Magnus

En annen sak som slår utlendinger som meg er mangelen på diskusjon om klimaendringer i det offentlige ordskiftet. Få av de landsdekkende tv-kanalene og avisene har viet mye oppmerksomhet om temaet – selv etter fem kraftige orkaner og omfattende og ødeleggende branner i det knusktørre California.

Les også: California utfordrer Trump på klima

Selv om president Trump er i ferd med å bygge ned hele Obamas miljøprogram og opp igjen kull-industrien, ser det ut til at han klarer å avlede oppmerksomheten ved hver eneste morgen å fôre pressen med mer eller mindre skandaløse twittermeldinger. Hvor han gjerne skryter av seg selv eller skjeller ut andre.

Tørkeruller til de trengende

Når det gjelder Puerto Rico synes Trump at han selv og folkene hans har gjort en aldeles glitrende innsats. Selv om det fortsatt er 90 prosent som mangler strøm og 40 prosent som ikke har vann i springen. For han var der jo. Besøkte et av de mest velstående og minst skadete nabolagene og kastet tørkeruller til de trengende.

– Folk satte virkelig pris på det, sa han den gang.

U.S. President Trump tosses rolls of paper towels to people at a hurricane relief distribution center at Calvary Chapel in San Juan

USAs president Donald Trump kom til Puerto Rico for å hjelpe. Her kaster han tørkeruller til de trengende.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Nå har han skiftet mening. Puertoricanerne er for lite takknemlige – overfor ham. Torsdag truet han på tvitrer om at hjelpen snart ville ta slutt – de fikk klare seg selv. Det var tross alt deres egen feil at strømnettet var så dårlig før orkanene kom og elforsyningen tok et siste farvel.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

«Dere må jo ha noe å spise»

Familien til vesle Angelis fikk aldri noen hjelp fra Trump, og ikke hadde de bedt om det heller. De ville klare seg, fortalte de meg, selv om det kom til å ta lang tid før de fikk tilbake strøm og vann – for ikke snakke om før de hadde bygget opp igjen huset.

Det nærmet seg kveld da vi skulle dra fra dem etter besøket oppe i fjellene.

-Dere har jo fått verken vått eller tørt mens dere har vært her, bemerket pappaen i huset. Han dro ut en seddel fra skjortelommen sin.

– Se her, sa han.

– Jeg tror de har noe stekt ris i butikken lenger borte i veien. Dere må jo ha noe å spise.

Jeg avslo høflig, men tenkte seinere: Her kunne kanskje den amerikanske presidenten hatt noe å lære?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger