Alle barneklager på svineinfluensa hittil har fått medhold

To nye barn som har fått narkolepsi etter at de tok influensavaksinen Pandemrix har fått erstatning.

Svineinfluensavaksine

SØKER ERSTATNING: Flere nordmenn har søkt om erstatning fordi de opplever bivirkninger etter å ha tatt svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Foto: Josefsen, Jon-Michael, Jon-Michael Josefsen, Foto:Jon-Michael Josefsen, Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Det opplyser Norsk Pasientskadeerstatning.

I alt åtte barn som er rammet av narkolepsi har nå fått medhold på sin klage etter å ha tatt svineinfluensavaksinen.

I tillegg har fire voksne personer fått godkjent sin søknad om erstatning for bivirkninger av vaksinen. Deres søknader gjelder ikke narkolepsi, men er knyttet til skader som følge av selve sprøytestikket.

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har avslått 24 søknader, mens ytterligere 58 ligger inne til behandling.

Beløp ikke fastsatt

Avslagssakene gjelder blant annet plager som muskel- og leddsmerter, endring/tap av smaks- og luktesans, øresus, hørselstap, tretthet, svimmelhet, pustebesvær og ansiktsnervelammelse, opplyser NPE. Alle disse sakene gjelder voksne.

Det er foreløpig ikke fastsatt hvor store erstatningsbeløpene blir.

Erstatningen vil avhenge av hvor omfattende plager barnet har, har Norsk Pasientskadeerstatning opplyst tidligere.

Saken fortsetter under bildet

Folk står i kø for å få vaksine mot svineinfluensa

VAKSINEKØ: Folk sto i kø, her på Tøyensenteret i Oslo, for å få vaksine mot svineinfluensa. Nå øker stadig kravene om erstatning etter bivirkninger.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Alle steiner skal snus

Norske helsemyndigheter har fått mye kritikk etter massevaksinasjonen, for å ha brukt en vaksine mange mente ikke var godt nok testet og for å ha kjøpt inn altfor mange vaksinedoser.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har lovet at alle steiner skal snus i saken om bivirkninger fra vaksinen.

– Jeg er opptatt av at barna og familiene deres sikres god og tett oppfølging i helsetjenesten. Vi styrker nå kompetanse og kunnskap om narkolepsi. Jeg vil selv også ta initiativ til å møte barna og deres pårørende, sa Strøm-Erichsen i en pressemelding lørdag i forrige uke.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet deltar Norge i en større europeisk undersøkelse om sammenhengen mellom Pandemrix og narkolepsi.

Forbereder ny massevaksinering

Norge forbereder seg på ny massevaksinering mot en kommende influensa, som kan ligne på svineinfluensaen som herjet for to år siden. Helsemyndighetene har ikke bestemt seg for hvilken vaksine som skal brukes.

– Vi forbereder oss med dette på en ny mulig pandemi, sa direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK sist fredag.

Stene-Larsen forklarer at de foreløpig ikke har gått ut med et anbud for levering av nye vaksiner, men at de er i ferd med å planlegge dette.

Også i Sverige forbereder de seg på ny massevaksinering.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger