To døde og 30 med frostskader på Mount Everest

En nederlender og en australier omkom på Mount Everest i helgen, mens rundt 30 har fått frostskader eller høydesyke. De to omkomne er de første til å miste livet på verdens høyeste fjell i år.

NEPAL-EVEREST-AVALANCHE-MOUNTAINEERING-FILES

DØDE PÅ VEI NED: To personer omkom på vei ned fra Mount Everest i helgen. Veien ned fra fjellet er ofte den mest utfordrende.

Foto: STR / Afp

Mai er høysesong for å bestige verdens høyeste fjell, men selv om forholdende har vært gode hittil i år er det en stor risiko å bestige fjellet.

To omkomne og 30 syke

I helgen har to fjellklatrere mistet livet og 30 klatrere har blitt syke, opplyser nyhetsbyrået AP.

Første omkomne var 35 år gamle Eric Arnold fra Nederland. Arnold klarte på femte forsøk å komme til toppen av verdens høyeste fjell, men på vei ned fikk nederlenderen høydesyke og omkom.

Australske Maria Strydom ble lørdag rammet av høydesyke og døde. Hun var da 400 meter fra toppen.

Strydom, som klatret med ektemannen, forsøkte å bestige «De syv toppene», de høyeste fjelltoppene på de syv kontinentene.

Laster Twitter-innhold

– Turen ned er farligst

I et intervju med nederlandsk fjernsyn fortalte Eric Arnold at veien ned fra toppen ofte er den farligste.

– To tredjedeler av ulykkene skjer på veien ned fra toppen. Du blir uforsiktig, tenker «jeg har nådd målet mitt» og glemmer at den farligste biten ligger foran deg, fortalte Arnold til RTV Rijnmond før han reiste til Nepal.

Nepal Everest

PÅ VEI OPP: Det er ikke veien opp som er farligst, men veien ned, sa Eric Arnold før han reiste til Nepal.

Foto: Tashi Sherpa / Ap

Norsk kvinne ble snøblind

Siv Harstad (45) fra Gjemnes ble den første norske kvinnen som har klatret alene opp Mount Everest fra sør på torsdag. Hun opplevde hvor farlig verdens høyeste fjell kan være på vei ned.

Siv Harstad med sherpaen Dawa Tenzing

Siv Harstad her med sherpaen Dawa Tenzing som var hjalp henne ned fra Mount Everest. (Bildet er tatt tidligere under ekspedisjonen).

Foto: privat

Når hun hadde nådd toppen ble hun snøblind. Dermed måtte hun komme seg ned fra verdens høyeste fjell i blinde.

Lørdag kom gladmeldingen til familien hjemme i Møre og Romsdal: Hun var trygt nede på 6400 meter, og skal ha fått tilbake deler av synet. Selv om det verste er over, venter fremdeles den 600 meter loddrette isveggen hun må gå ned for å komme til bunnen av fjellet.

Tidligere i mai nådde Håkon Åsvang, Mats Steinsland, og Tommy Steinsland toppen av Mount Everest. Fetterne Mats og Tommy Steinsland hadde vært på tur i Himalaya tidligere, og opplevde da hvor farlig Himalaya-fjellene kan være.

De to siste årene har vært en katastrofe for selskapene som guider fjellklatrere opp til toppen av Mount Everest. Det kraftigste jordskjelvet i Nepal på 80 år førte til at 22 personer mistet livet og at hele sesongen i fjor ble avlyst. I 2014 ble sesongen stoppet etter at et snøskred tok livet av 16 sherpaer.

Nepal Everest Safety

250 DØDE: Siden Edmund Hillary nådde toppen i 1953 har flere tusen andre nådd toppen. Men mer enn 250 personer har ikke kommet ned fra fjellet.

Foto: Tashi Sherpa / Ap

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger