NRK Meny
Normal

To arrestert i Greenpeace-aksjon

Greenpeaces generalsekretær Kumi Naidoo og norske Ulvar Arnkværn ble fredag arrestert om bord på den norske oljeriggen Leiv Eiriksson.

Greenpeace på tokt

Greenpeaces internasjonale generalsekretær Kumi Naidoo og norske Ulvar Arnkværn krever at det skotske oljeselskapet Cairn Energy offentliggjør beredskapsplanen sin.

Foto: Jiri Rezac / Greenpeace

Greenpeaces internasjonale generalsekretær Kumi Naidoo og Ulvar Arnkværn tok seg opp på den norskeide oljeriggen Leiv Eiriksson utenfor Grønland fredag morgen for å demonstrere mot selskapets sikkerhetsrutiner.

Aksjonen er den siste i en lang rekke forsøk på å få oljeselskapet Cairn til å offentliggjøre en beredskapsplan for oljeuhell. Generalsekretæren krever samtidig at riggens sjef umiddelbart stopper boringa

Med seg om bord hadde Naidoo og Arnkværn en protokoll med 50.000 underskrifter som stiller seg bak kravet.

Aksjonen skjedde om lag 120 kilometer vest for den grønlandske hovedstaden Nuuk, og de to aktivistene ble arrestert av grønlandsk politi kort tid etter at de hadde kommet seg om bord på oljeriggen. De ble deretter frakta til Nuuk der de skal avhøres.

– Cairn skjuler noe

Det skotske oljeselskapet Cairn Energy, som leier oljeplattforma av norske Ocean Rig, har i sommer planer om å gjennomføre det som i arktissammenheng betegnes som rekorddype boringer.

Med hver prøveboring har Cairn planlagt å slippe ut 45 tonn rødlistede kjemikalier. Tillatelsen til utslipp ble gitt under forutsetning av at Cairn skulle lage en plan for utfasning av rødlistede kjemikalier. Det har imidlertid ikke skjedd.

På grunn av risikoen boringen medfølger, krever Greenpeace innsyn i selskapets beredskapsplan for mulig oljesøl.

– At Cairn holder beredskapsplanen hemmelig, viser at de har noe å skjule, sier Arnkværn, ifølge organisasjonens nettside.

Greenpeace mener Cairns hemmelighold strider mot vanlig praksis på norsk sokkel og mot retningslinjene for arktisk oljevirksomhet.

Cairn bekrefta i ettermiddag at medlemmer av Greenpeace hadde tatt seg opp på oljeriggen, og at dette ikke fikk konsekvenser for operasjonene om bord, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Krever millioner

For to uker siden ble 18 personer pågrepet etter å ha tatt seg opp på den samme oljeriggen, mens noen dager tidligere ble to aktivister arrestert etter å ha plassert en overlevelseskapsel under riggen for å hindre videre boring.

Oljeselskapet har reagert kraftig på de mange aksjonene de siste månedene. Forrige torsdag fikk Cairn medhold i nederlandsk rett for at Greenpeace må betale 50.000 euro, som tilsvarer 390.000 kroner, per dag med nye aksjoner.

– Det er et stort steg å bryte rettskjennelsen, men oljerushet i Arktis er en så seriøs trussel mot klimaet og det sårbare miljøet her oppe, at jeg opplever at vi ikke har noe annet valg, sa Naidoo like før han gikk om bord på riggen.

Etter dagens aksjon har Cairn gått til retten og krevd at bøtene økes til det tidobbelte, det vil si 3,9 millioner kroner per dag med nye aksjoner.

KUMI NAIDOO BOARDER LEIV EIRIKSSON

Generalsekretær i Greenpeace, Kumi Naidoo, og norske Ulvar Arnkværn boarder oljeriggen Leiv Eiriksson fredag morgen.

Foto: Jiri Rezac / Jiri Rezac / Greenpeace
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger