To ansatte i Forsvaret omkom i snøskred på Jan Mayen

En kvinne i 50-årene fra Vestland fylke og en mann i 30-årene fra Nordland mistet livet i et snøskred på Jan Mayen lørdag ettermiddag.

Jan Mayen 25. februar 2020

Bilde av Jan Mayen fra 25. februar 2020

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nødetatene fikk melding fra Hovedredningssentralen Nord-Norge om at det var gått snøskred i Borgdalen på Jan Mayen klokken 16.40 lørdag ettermiddag.

Tre ansatte ved Forsvarets stasjon på Jan Mayen var på fritidstur da de ble truffet av et snøskred rundt klokken 13.50 lørdag, skriver Forsvaret i en pressemelding.

– Tre personer var på tur i området da skredet gikk. To personer ble tatt av skredet, men den tredje kom seg løs og fikk varslet stasjonen på Jan Mayen, forteller operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt til NRK.

Det ble tidlig klart at to personer var savnet.

Letemannskap fra Forsvarets base på Jan Mayen kom raskt i gang med en redningsaksjon.

De savnede ble funnet klokken 1715.

– De to savnede ble dessverre funnet døde, forteller Johansen.

De omkomne er sivilt ansatte i Forsvaret, og pårørende er varslet.

Den tredje personen som kom seg løs fra skredet, ble lettere skadet.

Et lite og tett miljø

Forsvaret har en egen stasjon på Jan Mayen med 14 ansatte, i tillegg er fire meteorologer stasjonert der. De er der seks måneder om gangen.

– Det er tette og nære kolleger som er der til enhver tid. Disse dødsfallene preger alle som er på Jan Mayen nå, sier Johansen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mottok den triste beskjeden, og sender sine tanker til pårørende og til fellesskapet.

– Nå går mine tanker og medfølelse først og fremst til de pårørende, det tette, lille fellesskapet på Jan Mayen – men også til venner og kolleger i Forsvaret. Det smerter når vi treffes av slike tragedier, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter at regjeringen vurderer å sende en norsk fregatt til Midtøsten.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Foto: Jil Yngland / Jil Yngland

Forsvarssjef general Eirik Kristoffersen mottok meldingen om ulykken med sorg.

– Jeg har mottatt det triste budskapet om at to av våre har mistet livet i en skredulykke på Jan Mayen. Folkene våre gjør en viktig jobb der hver dag, på norsk territorium, men likevel langt hjemmefra. Mine tanker går til de pårørende og venner av de omkomne og til deres nærmeste kolleger. Alle vi i Forsvaret tenker på dere og føler med dere i denne triste tiden, sier Kristoffersen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen forteller om økt øvelsesaktivitet hos russiske bakkestyrker inn mot norskegrensen.

Forsvarssjef general Eirik Kristoffersen mottok meldingen om ulykken med sorg.

Foto: Eirik Veum / NRK

Jan Mayen ligger i Norskehavet, rundt 1.000 kilometer vest for Norge, nord for Island mot Grønlandshavet. Jan Mayen er nesten 380 kvadratkilometer stor, og har tilhørt Norge siden 1930.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger