Hopp til innhold

Slik gir du hunden din en best mulig julefeiring

Høytiden kan være krevende for hunder. Hvordan kan man gi menneskets beste venn en god jul?

Hund under juletreet.

Hunder blir lett oppspilte og nervøse i jula. Med enkle grep kan du gjøre høytiden bedre for din firbente bestevenn.

Foto: Colourbox

– Mitt viktigste råd er å gjøre ting som normalt. Prøv å holde på husregler, matrutiner og lufterutiner, sier hundetrener Maren Teien Rørvik, kjent fra «Superhundene» og «Fra bølle til bestevenn».

Fra bølle til bestevenn

Hundetrener Maren gir sine beste tips til hundeeiere før jul.

Foto: Ole Kaland / NRK

Forandringer i hjemmet

I høytiden blir det ofte mange forandringer i hjemmet, med blant annet spennende juletrær, julepynt og nye lukter. Det gjør noen hunder oppspilte og livlige, mens andre blir nervøse og forsiktige.

– Det beste du kan gjøre hvis hunden blir nervøs, er å normalisere situasjonen. Hvis du er rolig og avslappet, så vil det gradvis smitte over på hunden, sier Maren.

Normalt sett vil hunden tilpasse seg forandringene i løpet av et par dager, men tar det lengre tid, kan det være lurt å skjerme hunden noe.

– Gi den tilgang på et rom der den kan slappe av, og gjør hyggelige ting i miljøet der hunden er utrygg. Man kan for eksempel leke, spise eller trene på triks, tipser hun.

Om bestevennen blir veldig oppspilt av alle forandringene, har du en god mulighet til å trene på ro. Maren anbefaler å trene på at hunden legger seg i sengen sin og blir liggende. Ved å belønne jevnlig, syns hunden det er stas å bli værende selv om det er mye bevegelse i rommet.

Aktivisering

I romjulen er det mange som har godt med fritid, og det er en gyllen anledning til å aktivisere hunden litt ekstra. Lange turer er sunt for både bestevenn og eier, og ved å ta pauser underveis, kan man trene på øvelser og triks.

– Du kan styrke relasjonen til hunden ved å trene på triks som innkalling, sitt og bli eller andre ting du kommer på. Da blir hunden mer oppmerksom på deg, mer interessert i å samarbeide og den blir mer tilfreds fordi den får brukt både kropp og sinn.

En ekstra kosestund som utfordrer!

Maren viser deg hvordan du kan lære hunden din et spenstig triks i julen.

Mat

I jula koser oss vi gjerne ekstra med god mat, men det kan være farlig å la hunden smake på julematen. Om man vil gi hunden noe ekstra godt, anbefaler Maren heller å kjøpe tørkede okseører eller annen snacks i dyrebutikken.

Husregler

Når det er høytid og julestemning er det lett å fire litt på de vante husreglene. Kanskje frister det å for én gangs skyld la hunden få lov til å komme opp i senga, eller ligge med deg i sofaen mens du ser en julefilm. Men unntakene kan forvirre hunden og gjøre den usikker.

– Da kan du ikke bli sint om hunden holder seg til «unntaksreglene» også på nyåret. Før du gjør unntak fra de vanlige husreglene bør du altså ta en vurdering på om du ønsker å sette av tid til å avlære dette igjen når høytiden er over, poengterer hun.

Det aller beste er dermed å holde juletiden ganske lik som resten av året. Om man i tillegg unner seg lengre turer og litt ekstra kos, ligger alt til rette for en vellykket julefeiring for deg og din bestevenn.

Valpeskolen - key bredde - NRK TV

Maren er tilbake med en ny serie. «Valpeskolen» har premiere på NRK 1 torsdag 7. januar.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger