Tippeansatte stjal gevinster

Ansatte hos Norsk Tippings kommisjonærer har i en rekke tilfeller stjålet kundenes gevinster ved å hente ut premiene som ligger i spillekortene.

Norsk Tipping (Illustrasjonsbilde)
Foto: NRK

Norsk Tipping mener det ikke er mulig å gardere seg mot slike tyverier.

Siri Nilsen fikk en ubehagelig overraskelse da hun skulle ta ut opptjente gevinster fra sin spillekonto hos Norsk Tipping.

Etter hennes beregninger skulle det stå premier for omkring 2000 kroner på kortet, men i følge kommisjonæren var spillekontoen tom.

Siri Nilsen

Siri Nilsen.

Foto: NRK

- Jeg fikk sjokk. Det føltes veldig invaderende. Da jeg kom ut i bilen, tenkte jeg på bankkontoen min, om de hadde tømt den også. Siden de kunne hacke spillekontoen min, fryktet jeg at de kunne åpne en konto i nettbanken også. Banken beroliget meg med at det ikke var mulig, men det føltes veldig invaderende, sier Nilsen.

- Behandlet ordentlig

Norsk Tipping ringte til Nilsen dagen etter hun var blitt oppmerksom på at spillekontoen var tømt. Hun fikk opplyst at det var en utro ansatt hos en av kommisjonærene som hadde klart å opprette et nytt spillekort i hennes navn.

Vedkommende hadde deretter overført gevinstene fra Nilsens spillekort til det nyopprettede, og deretter hadde han tatt ut gevinsten.

- Det beste oppi dette, var at jeg ble trodd av Norsk Tipping. At jeg ble trodd på at jeg faktisk ikke hadde tatt ut gevinsten selv og forsøkte å lure dem. Jeg fikk tilbake pengene mine etter noen uker, sier Nilsen som følte at Norsk Tipping behandlet henne på en ordentlig måte.

Antall svindelforsøk øker

I følge Norsk Tipping ble det i 2007 registrert omkring 70 saker med svindel der ansatte hos kommisjonærene urettmessig har skaffet seg tilgang til kundenes spillerkonto. I 2006 ble det registrert omkring 40 saker.

- Det er ikke mulig å gardere seg 100 prosent mot slik svindel, mener pressetalsmann Roar Jødahl hos Norsk tipping.

- Av de 10-15.000 menneskene som ukentlig er involvert i salg av våre produkter, vil det alltid finnes noen råtne epler som på kreative måter vil forsøke å lure systemene våre. Vi arbeider hele tiden med å utvikle nye sikkerhetssystemer, men vil aldri kunne gardere oss helt mot svindel, sier Jødahl.

Sensitive personopplysninger

Roar Jødahl

Roar Jødahl.

Foto: NRK

Jødahl vil ikke kommentere hvilke metoder svindlerne bruker for å tappe spillernes gevinstkonto.

- Det Norsk Tipping er opptatt av, er at spillerne skal føle seg trygge på at dersom de utsettes for slik svindel, får de tilbake pengene sine, sier han.

For å opprette et spillekort, må man oppgi fødsels-og bankkontonummer i tillegg til adresse og telefonnummer. Ifølge Norsk Tipping blir ikke disse opplysningene liggende i terminalen.

Allikevel har ansatte hos tippekommisjonærer klart å opprette nye spillekort ved bruk av spillerenes personopplysninger.

Siri Nilsen reagerer på at det er nødvendig å oppgi sensitive personopplysninger for å få et spillekort.

-Det er utrygt. Hva skal de med vårt ellvesifrede personnummer? Det føles veldig ugreit, sier hun.

Men Norsk Tipping har ingen planer om å endre sine rutiner.

-Vi trenger personnummeret for å identifisere at riktig spiller får utbetalt gevinsten, sier Jødahl.

Mørketall

Det er smågevinstene som automatisk overføres til spillerkortene. Premier på inntil 10 000 kroner blir liggende i spillekontoene.

Disse blir liggende i spillekontoen opptil ett år, før de overføres til kundenes bankkonto.

- Kan det være mørketall, for mange av spillerne er ikke alltid klar over at man har vunnet 45 kroner, hundre kroner og så videre?

- Vi har ingen indikasjoner på at det er mørketall, men det vet vi ikke helt sikkert, sier Jødahl.

Slik systemet hos kommisjonærene er nå, trenger ikke de ansatte å identifisere seg eller logge seg inn når de betjener spilleterminalene. Dermed kan hvem som helst betjene terminalene uten å bli registrert. Dette skal i følge Norsk Tipping endres. I løpet av våren innføres et system hvor de ansatte må ha et eget kort for å logge seg inn for å betjene terminalene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger