NRK Meny
Normal

Tingretten vil kalle Breivik inn til rettssak

Breiviks forsvarer ber Oslo tingrett allerede nå gjøre klar en egnet rettssal til hans forklaring i mars. Advokat Øystein Storrvik frykter at fengselsvesenet vil vurdere sikkerheten som for dårlig når tingretten kaller ham inn.

Øystein Storrvik og Marius Emberland

Anders Behring Breiviks forsvarer Øystein Storrvik (t.v.) møtte regjeringsadvokat Marius Emberland fredag til et planleggingsmøte i Oslo tingrett om Breiviks stevning av staten.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Dommer i Oslo tingrett, Helen Andenæs Sekulic, sa hun ikke kunne se noen hjemmel for at retten kan nekte Breivik å møte.

– Institusjonen må foreta en vurdering, sa Sekulic og siktet til at fengselsvesenet skal vurderer om han kan delta.

Rettssaken om Breiviks soningsforhold er ventet å komme opp for retten i mars neste år, og fredag møttes partene for å diskutere hvordan saken skal gjennomføres.

Som ventet ble Breiviks forklaring et sentralt tema. Hans forsvarer, Øystein Storrvik, mener retten bør vite hvilke forhold han lever under i fengsel.

– Retten bør møte ham for å se om han har tatt skade av soningen, sa Storrvik.

Han mener Breivik er isolert i en grad som er konvensjonsstridig, og at det derfor er viktig at retten møter det mennesket som er utsatt for isolasjon.

Sal 250

Under fredagens møte oppfordret han retten, allerede nå, til å legge til rette for at Breivik kan delta.

– Retten må sette av en sal som egner seg, slik at det ikke blir selvoppfyllende at det er umulig å gjennomføre.

Forslaget fra Storrvik er å ta i bruk den samme rettssalen som ble brukt da massemorderen ble dømt til 21 års forvaring i 2012 – sal 250.

​Han uttrykte også bekymring for at fengselet vil nekte Breivik å møte fordi sikkerheten ikke er godt nok ivaretatt i tingretten.

Anders Behring Breivik med forsvarerne

KAN MØTE: Dommeren ser gjerne at Breivik møter i rettssaken mot staten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Videolink

Statens prosessfullmektig, advokat Marius Kjelstrup Emberland, sa seg derimot positiv til en løsning med videolink fra fengselet.

Han mente videolink vil være tilstrekkelig.

Etter retten var hevet sa Storrvik til NRK at han har hatt dårlige erfaringer med videolink tidligere.

– Jeg har hatt videolink i flere rettssaker hvor det er mindre tilfredsstillende enn man skulle tro. Man mister veldig mye av kontakten mellom dommer og aktør gjennom videolink, sa Storrvik, og mener det er dommeren som til slutt skal bestemme om Breivik skal møte eller ikke.

Partene vil nå få anledning til å fremme sine synspunkter om de praktiske forholdene rundt rettssaken skriftlig. En kjennelse fra fredagens møte er ventet neste uke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger