Tine varsler Økokrim om mulige lovbrudd

Tine har varslet Økokrim om mulige straffare forhold knyttet til en leverandør, skriver selskapet i en pressemelding. – Så alvorlig at vi vil at Økokrim skal undersøke forholdene, sier Tine til NRK.

direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar, Lars Galtung.

ALVORLIG: – Det vi fant var såpass alvorlig at vi ønsker at Økokrim skal undersøke lovligheten, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine Lars Galtung.

Selskapet opplyser i pressemeldingen at de er blitt gjort oppmerksom på flere forhold som kan være straffbare. Tine ble gjort kjent med forholdene etter spørsmål fra Dagens Næringsliv.

Forholdene er nå varslet inn til Økokrim.

Tine: – Svært alvorlig

– Tine ser svært alvorlig på de opplysningene som er fremkommet. Vi ønsker åpenhet rundt saken og vil bistå Økokrim med all tilgjengelig informasjon. Vi vil også gjennomgå rutiner for å sikre at våre etiske retningslinjer blir fulgt, skriver konsernsjef i Tine Hanne Refsholt i pressemeldingen.

Direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine Lars Galtung sier til NRK at de ble gjort kjent med forholdene på mandag.

– Disse opplysningene har nå blitt verifisert gjennom interne undersøkelser denne uken og det vi fant var såpass alvorlig at vi ønsker at Økokrim skal undersøke lovligheten, sier Galtung.

Han forteller at forholdene det er snakk om er knyttet til selskapets leverandørrelasjoner og strekker seg over en periode på flere år (2011-2015).

– Er det en leverandør som har fått fordeler?

– Det er noe av det vi ønsker at Økokrim skal se nærmere på, forteller Galtung.

Han ønsker ikke å si noe om hvilken leverandør det er snakk om eller detaljer i hva de interne undersøkelsene viser. Han sier til NRK at Tine ikke utelukker at selskapet selv kan ha gjort noe galt.

– Det vil en eventuell etterforsknng finne ut av, sier Galtung.

Lastebil fra Tine

– Tine ser svært alvorlig på de opplysningene som er fremkommet, skriver konsernsjef i Tine Hanne Refsholt i pressemeldingen.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Bekreftes av Økokrim

I en pressemelding bekrefter Økokrim at de har mottatt en henvendelse fra Tine om mulige lovbrudd.

- Økokrim kan bekrefte at vi har mottatt en henvendelse fra TINE om mulige lovbrudd. Økokrim vil ikke kommentere saken ytterligere nå, sier assisterende Økokrim-sjef Hedvig Moe Øren i pressemeldingen.

Eies av bøndene

Tine er organisert som et samvirkekonsern, som er eid av rundt 11.400 medlemmer og 9000 samvirkegårder.

Eierne får sin del av resultatet gjennom betalingen de får for melken de leverer.

Samvirket som eies av bøndene la denne uken fram et resultat der bunnlinjen viste et overskudd på 1,86 milliarder kroner før skatt. Det er 283 millioner mer enn året før og det beste resultatet konsernet har oppnådd «på år og dag», ifølge Nationen.

Styret i Tine gikk inn for at rundt halve overskuddet, 963 millioner kroner, skal føres tilbake til bøndene i form av en etterbetaling på 66 øre per liter levert melk. Det betyr i gjennomsnitt 112.000 kroner per bonde.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger