Tiltaltes eks-samboer om dagene før drapet: – Han var ikke til å kjenne igjen

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Få måneder før Kristin Juel Johannessen (12) ble drept, sa mannen som er tiltalt for drapet, at det hadde klikket for ham. Det forteller hans tidligere samboer i retten.

Ekskjæreste med barn

STAKK AV: Tiltaltes ekssamboer (52) forteller at hun avbrøt en båttur med tiltalte og stakk av dagen før Kristin Juel Johannessen ble drept, etter å ha følt seg truet av mannen.

Foto: Runa Victoria Engen

«Det har klikket for meg. Spør jeg om du vil bli sammen med meg igjen, må du svare nei.»

Slik lød beskjeden fra Henning Hotvedt (39) da han ringte eks-samboeren våren 1999, forteller kvinnen i Borgarting lagmannsrett i dag.

Hotvedt har selv forklart at han reagerte kraftig på et brudd med en annen kvinne våren 1999, at han hadde en voldsom kjærlighetssorg og slet psykisk som følge av det.

Hotvedt er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen (12), som ble funnet drept og kvalt på Mørk i Larvik 5. august 1999.

Han har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

– Jeg tenkte ikke så mye på det da, jeg trodde bare han ville ha noen å snakke med og tolket det som at han ville ha meg til å synes synd på ham, sier kvinnen (52) om telefonsamtalen.

Eks-samboer: – Ble utsatt for overgrep

Hun var kjæreste og samboer med Hotvedt i 1994 til 1996.

De fikk to barn sammen.

Mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen, forklarer seg i retten

TILTALT: Henning Hotvedt forklarte seg i forrige uke om sine bevegelser på drapsdagen. Han er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen 5. august 1999.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

I retten i dag forteller den 52-årige kvinnen at Hotvedt utsatte henne for et overgrep mens de var sammen, rett før det ble slutt.

Kvinnen forteller at hun forsøkte å komme seg løs, men at han skal ha holdt henne fast og gjennomført samleie uten at hun ønsket det.

I går fortalte en annen kvinne som også har vært samboer med Hotvedt, at han utsatte henne for et voldtektsforsøk. Den hendelsen har også Hotvedt selv forklart seg om i retten og erkjent at han innså at han gjorde noe galt.

Hotvedt er aldri blitt anmeldt eller dømt for noen av de to overgrepene hans tidligere samboere forteller om.

– Han er veldig klar på at den beskrivelsen hun har gitt, hvor hun beskriver det som et overgrep, ikke er riktig. Han har avvist på det sterkeste at han noen gang har forgrepet seg på henne, sier tiltaltes forsvarer Brynjar Meling til NRK.

Stakk av: – Jeg var redd for ham

I dagene før Kristin Juel Johannessen ble drept, var Hotvedt og kvinnen (52) på båttur på Farris-vannet sammen med deres to felles barn.

– Vi endte opp på en strand, hvor vi teltet. Det gikk først greit, men etter hvert ville ungene og jeg dra hjem, men det ville ikke Henning. Vi begynte å krangle, og jeg kjente ham nesten ikke igjen. Han ville ikke la oss dra og tviholdt oss der, sier kvinnen.

– Var det noe som gjorde at du ble redd?, spør aktor Per Halsbog.

– Han hadde en stokk som han bar over skulderen, og så var det en kniv som jeg gjemte i sanden. Man trenger jo en spikkekniv på tur, men jeg tror jeg gjemte den fordi jeg var engstelig, svarer 52-åringen.

Kvinnen forteller kvinnen at hun bestemte seg for å forsøke å ta med seg barna og reise fra stedet hvor de hadde slått leir.

Ifølge kvinnens forklaring skal Hotvedt først ha nektet dem det, men tidlig om morgenen onsdag 4. august 1999, mens Hotvedt skal ha sovet, øynet hun muligheten.

– Alt var så uvanlig med tanke på hvordan jeg kjente ham. Jeg syntes det ble litt ekkelt etter hvert, for jeg følte ikke at han var sånn som jeg kjente ham, sier kvinnen (52).

– Jeg var redd for ham den dagen. Det var dette med at han ikke vil la oss dra, jeg forsto ikke hvorfor. Det var krangling, og han oppførte seg som en jeg ikke kjente igjen. Så roet han seg ned, men jeg var likevel urolig og ville dra med barna, sier hun til NRK.

Hun forteller at hun fikk barna og teltet om bord i båten og reiste vekk med båten, mens Hotvedt lå igjen ved stranden.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Fikk voldsalarm

Ifølge kvinnen fikk hun i desember 1999 voldsalarm fordi hun var engstelig og opplevde tiltalte som pågående høsten 1999.

– Det var mye «trøkk» fra ham den høsten, sier kvinnen.

Hun forteller at det var etter at politiet begynte å etterforske Hotvedt i forbindelse med drapet på Kristin, og eks-samboeren ble kalt inn som vitne, at hun skaffet seg voldsalarm.

– Han kontaktet meg eller var rundt meg nesten daglig i den perioden, sier kvinnen til NRK.

Tiltaltes venner: – Han er ikke voldelig

Da tiltalte forklarte seg i forrige uke, fortalte han retten at han ble oppgitt og irritert da ekssamboeren stakk av med båten.

Han har opplyst at han delvis haiket og delvis gikk til fots for å komme seg til et vennepar av ham i Siljan.

Der overnattet han natt til 5. august 1999, den dagen Kristin ble drept.

Tiltaltes venner vitnet også i retten i dag. De tegnet et bilde av en rolig og reflektert mann som de aldri har opplevd som voldelig.

– Jeg har kjent ham lenge og oppfatter ham verken som voldelig eller truende. Den Henning jeg kjenner, fikk jeg ikke til å rime med at han skulle ha truet ekssamboeren, sa kameraten om tiltalte, som han beskriver som sin bestevenn.

Han har vært venn med Hotvedt siden de gikk i 4. klasse og har holdt kontakten i alle år, også det siste året mens Hotvedt har sittet fengslet.

Eks-samboer: – Tenkte det kunne ha vært meg

Hotvedt ble første gang pågrepet og siktet for drapet i 2000. Etter å ha blitt dømt til tolv års fengsel for drapet i 2001, ble han frikjent etter at et laboratorium fastslo at ett av politiets viktigste bevis, et hårstrå, tilhørte en kvinne.

I fjor ble han imidlertid igjen pågrepet og siktet for drapet, etter at en ny og forbedret analysemetode gjorde at politiet fant hans DNA, i form av hudceller, på Kristins negler.

– Etter at han ble dømt den første gangen, tenkte jeg at det kunne ha vært meg i stedet for Kristin. Jeg har tenkt at det skjedde fordi jeg dro fra ham og forlot ham på den båtturen, sier eks-samboeren (52).

SISTE NYTT

Siste meldinger