Tiltalt for underslag av 49 millioner kroner

Økokrim har tatt ut tiltale mot to personer for å ha underslått nesten 50 millioner kroner fra Gartnerhallen gjennom en årrekke.

Aktor i Økokrim, Geir Kavlie

– Opp mot 50 millioner er en av de aller største underslagssakene vi har hatt i Økokrim, sier aktor Geir Kavlie til NRK.

Foto: NRK

Den ene av de tiltalte er en regnskapsfører i Gartnerhallen, mens den andre er en bonde som har vært leverandør til Gartnerhallen.

Underslagene skal ifølge tiltalen ha pågått over ti år, fra mai 2007 til mai 2017.

Totalt skal det være underslått 49.005.112 kroner, hvorav drøyt tre millioner har gått til den ansatte og over 45 millioner har gått til leverandøren og hans kreditorer.

– Det er en regnskapsfører som via manipulering av regnskapene har klart å utbetale dette beløpet, sier aktor i Økokrim, Geir Kavlie til NRK.

Administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen

– Vi er like undrende som alle andre til at det kunne skje over så lang tid, sier administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen.

Foto: NRK

Saken har en strafferamme på seks år og er en av de aller største underslagssakene i Økokrims historie.

«Overtalelser og/eller press»

Ifølge tiltalen skal den ansatte ha overført pengene til leverandøren etter «overtalelser og/eller press».

Tiltalebeslutningen gir ingen detaljer om hva som ligger i formuleringen, men aktor mener at det vil komme frem i retten.

– Vi har ikke annen kunnskap enn at denne leverandøren fikk regnskapsføreren med seg på å betale ut penger, sier aktor Kavlie.

Den tiltalte bonden ble i begynnelsen av august slått konkurs etter at Økokrim tok beslag i pengene hans.

NRK har vært i kontatkt med Berit Reiss-Andersen som er advokat for den ansatte i Gartnerhallen, men hun ønsker ikke å kommentere saken. Saken skal opp for retten i februar.

Mangelfulle kontrollrutiner

Administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen

– Jeg tror ikke at noe system kan garantere seg fullt ut mot utro tjenere, sier Elisabeth Morthen.

Foto: NRK

– Det var selvfølgelig et veldig sjokk for hele organisasjonen å oppleve at en betrodd medarbeider som har jobbet hos oss i lang tid, har gjort noe sånt, sier administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen, til NRK.

Hun sier at selskapet har fått opplyst at underslaget er gjort på en ganske finurlig og utspekulert måte som ikke er så lett å oppdage.

Aktor sier at det underslaget har vært skjult i regnskapene, men at også vært noe mangelfulle kontrollrutiner fra Gartnerhallens side.

Morthen sier at Gartnerhallen nå skal gjennomføre en ekstern gransking for å finne ut hvordan underslaget kunne skje.

– Når noe sånt har skjedd over ti år og man ikke har oppdaget det, er det en selvfølge at man ser på rutinene og ser om det er mulig å gjennomføre forbedringer, sier hun.

Ny i jobben

Morthen startet i stillingen som daglig leder 1. oktober. Hun overtok etter Arnt Foss, som hadde jobbet i Gartnerhallen i 18 år, skriver DN.

Arnt Foss sa tidligere i år at han ikke går av som daglig leder som følge av underslagene.

– Jeg hadde allerede avtalt å tre av som daglig leder i januar i år, sa Foss til DN i juni.

SISTE NYTT

Siste meldinger