NRK Meny
Normal

Eks-samboere tiltalt for barnehagesvindel

Ifølge tiltalen skal en kvinne og hennes ekssamboer ha svindlet barnehagen hvor hun var daglig leder, for 700.000 kroner. Pengene ble blant annet brukt til å betale for overprisede malerier. – De er ikke verdt noe, sier styreleder.

Et tidligere samboerpar må møte i Asker og Bærum tingrett i januar tiltalt for å ha svindlet «Tøffe barnehage» for til sammen 700.000 kroner.

Ifølge tiltalen skal flere hundre tusen kroner ha blitt overført til samboerparets private konto. Uttakene skal ha skjedd i nesten ett års tid fra juni 2011 til april 2012. Her kan du se noen av overføringene. Kvinnen i paret var daglig leder i barnehagen, men nekter straffskyld for forholdene.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Skylder på medtiltalt

– Min klient mener hun er uskyldig, og den andre tiltalte i saken har tatt på seg det hele og fulle ansvaret for alt som er skjedd. Overføringene og uttakene er skjedd uten min klients viten og vilje. Slik jeg har oppfattet det har den andre tiltalte forklart dette i avhør med politiet, sier forsvarer for den kvinnelige tiltalte, Andreas Møller til NRK.no.

Mannens forsvarer ønsker ikke å kommentere påstandene fra Møller.

– Jeg har ingen kommentar. Jeg kommer til å prosedere saken i retten, ikke for NRK, sier Odd Magne Gjerde.

Politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt sier han ikke er kjent med at noen av partene skal ha innrømmet forholdene i avhør. Tiltalen er delt opp i to, og mannen i det tidligere paret er tiltalt for å ha svindlet over 600.000 kroner.

– Solidarisk ansvarlig

Politiadvokat Knut Skavang

HAR BEVIS: Politiadvokat Knut Skavang mener å ha nok bevis til å få begge de tiltalte domfelt.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg kjenner ikke til at noen skal ha innrømmet noe. For vår del mener vi at bevisene er sterke nok til domfellelse av begge de tiltalte. Formelt har begge disponert kontoen penger har blitt overført til. Sånn sett kan man si at de er solidarisk ansvarlig, sier Skavang til NRK.no.

Politiet har også krevd at mannen og kvinnen skal inndras de beløpene de, ifølge politiet, urettmessig skal ha tilegnet seg. Kvinnen er alene tiltalt for å ha brukt i overkant av 91.000 kroner som hun ikke skal ha hatt fullmakt til.

Det er en tidligere styreleder som har anmeldt forholdet etter at de oppdaget uregelmessigheter knyttet til barnehagens sparekonto.

– Tror ikke på henne

Nåværende styreleder i barnehagen, Christian Bryn, fester ikke lit til at kvinnen skal ha vært uvitende om overføringene fra barnehagens kontoer.

– Jeg har hørt at hun har prøvd å appellere til at hun er offeret her. At hun skal ha blitt lurt. Ingen av dem som er involvert fra barnehagens side tror på henne. Vi er overbevist om at hun var med på dette. Derfor har vi krevd full erstatning fra begge, sier Christian Bryn til NRK.no.

Barnehagen drives som et nonprofit-selskap, noe som innebærer at eventuelle overskudd i sin helhet går videre til drift og vedlikehold. Det er foreldrene i barnehagen, som har til sammen 48 barn, som skyter inn månedlige beløp for drift og vedlikehold.

– Verdiløst

– Det ble kjøpt inn antatt verdiløse malerier for store summer mot fakturaer fra samme kunstgalleri som den mannlige tiltalte er eier av. Det er helt klart at kvinnen gikk langt utover sine fullmakter, sier Bryn og legger til:

– Det er klart dette er belastende for barnehagen. Vi er en non-profit organisasjon som ble frastjålet hele kapitalreserven som var avsatt til vedlikehold av bygninger og opprusting av uteområdene for barna, sier Bryn.

NRK.no har tatt kontakt med styreleder for kunstgalleriet som skal ha sendt fiktive fakturaer til barnehagen. Galleriet skal være heleid av den mannlige tiltalte i saken, men verken den tiltalte eller galleriets styreleder har svart på NRK.nos henvendelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger