Tiltalt 19-åring hevder han traff Profetens Ummah på gata

OSLO TINGRETT (NRK): 19-åringen som ble kjørt av Ubaydullah Hussain til Sverige for å dra til Syria, hevder han traff Profetens Ummah-talsmannen ved en tilfeldighet i Oslo.

Forsvarere

19-åringens forsvarere Javeed Hussain Shah og Nils Christian Nordhus i Oslo tingrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain nekter straffskyld for rekruttering til terrororganisasjonen IS. Her er han fotografert i et tidligere rettsmøte.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg var på vei for å spise kebab med en barndomsvenn. Vi passerer en annen restaurant, og jeg får blikkontakt med en mann jeg kjenner igjen fra videoer. Det er Arfan Bhatti. Når jeg snur meg igjen holder jeg på å gå rett på Ubaydullah, sier 19-åringen i Oslo tingrett.

Han sier de to islamistene fra Profetens Ummah senere går forbi uteserveringen på kebabrestauranten, og han spør om han kan kontakte Ubaydullah Hussain. Hussain gir ham et visittkort.

– Jeg ønsket kontakt med ham fordi jeg hadde bestemt meg for å dra til Syria. Jeg visste fra mediene at gutta i Profetens Ummah hadde hatt kontakt med mennesker i Syria. Jeg tenkte de kunne gi meg råd om reisen, sier han.

Hussain, som står tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen til terrorgruppen IS, smiler og nikker flere ganger under forklaringen.

Pågrepet i Sverige

I de tre månedene som følger, er de to i hyppig kontakt. Kontakten varer helt til Hussain kjører ham til Göteborg for å fly til Syria. 19-åringen sier begge to gråt da de tok farvel på flyplassen. Etter innsjekking ble han pågrepet av politiet.

Kontakt mellom terrorsiktet og Ubaydullah Hussain
Foto: Tom Johansen / NRK

Statsadvokaten mener han ønsket å tilslutte seg IS. 19-åringen sier han ønsket å hjelpe lokalbefolkningen, og at han var klar til å ty til våpen mot Assad-regimet. Han nekter imidlertid for å ha hatt planer om å bli IS-soldat.

– Ønsket mitt var å hjelpe mennesker, å bidra med egne hender, sier han.

Også Hussain nekter straffskyld i saken. I avhør har 19-åringen fortalt at han var i kontakt med en «Mr. X» om reisen til Syria. Han nekter for at dette er Ubaydullah Hussain, slik påtalemyndigheten mener de kan bevise.

Frederik G. Ranke sier mer om medfangen til Hussain som skal ha blitt forsøkt rekruttert.

Statsadvokat Frederik Ranke mener Ubaydullah Hussain er personen omtalt som «Mr. X» i avhør.

– Lærte å be på Youtube

19-åringen sier han konverterte til islam i stillhet mens han gikk i niendeklasse. Han holdt troen sin skjult for familie og venner i begynnelsen, men leste seg opp på islam på internett.

– I familien har religion alltid vært tabubelagt. Som i de fleste norske familier, var kristendommen til stede uten at det preget livet noe særlig. Jeg ville ikke skremme noen ved å si at jeg hadde begynt å praktisere islam, sier 19-åringen.

Han sier han hadde mange muslimske venner på ungdomsskolen, og at han konverterte i slutten av niendeklasse. Først rundt et år senere, begynte han å oppsøke en moské.

– Jeg lærte meg den arabiske trosbekjennelsen, og framsa den på verandaen min. Jeg lærte meg å be på Youtube. Etter hvert tenkte jeg det kunne være greit å oppsøke moskeer, sier han.

Ubaydullah Hussain er tiltalt for terrorrekruttering til IS.

NRK-kommentator Olav Rønneberg om saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger