NRK Meny
Normal

Arbeidstilsynet åpner saker mot Viasat og Adecco

Arbeidstilsynet har bestemt seg for å åpne tilsynssaker mot Adecco og Viasat, etter at tidligere Viasat-selgere har fortalt om en arbeidssituasjon de mener er på grensen til det forsvarlige.

Pål Lund i Arbeidstilsynet Oslo

Tilsynsleder Pål Lund i Arbeidstilsynet i Oslo sier at man vil åpne tilsynssaker mot Viasat og Adecco etter NRKs avsløringer.

Foto: Martin Zondag / NRK montasje

NRK.no kunne tidligere denne uken melde at flere tidligere selgere ved Viasats avdeling for nysalg følte seg til presset til å jobbe store mengder ubetalt overtid. Flere av de ansatte hevder også at de ble trakassert og truet med sparken av sine overordnede, dersom de ikke leverte nok salg.

NRK.no gjorde Arbeidstlsynet oppmerksomme på saken forrige fredag. Etter å ha brukt uken til innledende undersøkelser, varsler Arbeidstilsynet nå at de vil åpne tilsynssaker mot Viasat, der selgerne jobber, og Adecco, som ansetter selgerne.

– Vi har bestemt oss for å åpne tilsynssaker mot både Adecco og Viasat. De er varslet om dette i dag, sa tilsynsleder Pål Lund i Arbeidstilsynet i Oslo til NRK.no fredag.

Første tilsyn tirsdag

For flere av selgerne endte tiden i Viasat med at de måtte skrive under på sine egne oppsigelser, uten å få attester eller referanser fra det som for mange var deres første møte med arbeidslivet.

En tidligere teamleder NRK.no har snakket med bekrefter at det i tiden han jobbet der var en bevisst taktikk fra mellomledernes side å presse selgerne for det de var verdt en kort periode. Dersom selgerne begynte å stille krav, ble de ofte erstattet av nye krefter.

– Bakgrunnen for vår beslutning er at vi har registrert det som har kommet frem i media, og vi vil også gjøre våre egne undersøkelser, sier Lund.

Lund varsler at det første fysiske tilsynet hos Adecco og Viasat skjer allerede tirsdag.

Utover dette ønsker han ikke å kommentere beslutningen.

Dersom tilsynet avdekker lovbrudd, har Arbeidstilsynet mulighet til å komme med pålegg for å kreve endring. Ved grove lovbrudd kan tilsynet også anmelde forholdet til politiet.

Jobbet 400 timer overtid - gratis

I standard-kontrakten som tegnes mellom Adecco og selger, heter det at lønnen bestemmes av Viasat AS, at den ukentlige arbeidstiden er 37,5 timer og at «det utbetales overtidsgodtgjørelse iht. bestemmelsene i arbeidsmiljøloven»

Arbeidsmiljøloven sier at overtidsarbeid skal betales med et tillegg til ordinær lønn på minst 40 prosent.

Loven forbyr også bruk av overtid som en fast ordning og slår fast at det må foreligge et «særlig og tidsavgrenset behov». Også da går det en grense for hvor mye overtid en arbeidsgiver kan pålegge sine ansatte, før det må inngås skriftlige avtaler mellom partene eller søkes om dispensasjon fra Arbeidstilsynet.

Verken Viasat eller Adecco har søkt om en slik dispensasjon. Maksgrensen for overtid uten slike avtaler er på 200 timer i løpet av ett år.

Flertallet av de åtte selgerne NRK har snakket med, oppgir å ha jobbet langt over grensen - ifølge selgerne fordi de følte seg presset til det.

En ung selger i begynnelsen av 20-årene oppgir at han jobbet det dobbelte – 400 timer overtid i løpet av fem måneder. Han jobbet 12 timer hver arbeidsdag – med provisjon av eventuelle salg som eneste betaling for overtid.

Anne-Stine Talseth

Anne Stine-Talseth, kommunikasjonsdirektør i Adecco, sier man tar saken alvorlig.

Foto: Presse / Viasat

Ønsker Arbeidstilsynet velkommen

Anne Stine Talseth er kommunikasjonsdirektør i Adecco. Hun sier Adecco ønsker Arbeidstilsynet velkommen til å undersøke forholdene for Adeccos ansatte i Viasat.

– Vi vil samarbeide med Arbeidstilsynet på alle måter. Vi ønsker å få klarhet i saken, og jobber parallelt med egne undersøkelser for å finne ut hva som har skjedd.

På spørsmål om hva som har kommet fram etter Adeccos egne undersøkelser, viser Talseth til regiondirektør Hans Jørgen Wang.

– Vi hatt løpende og tett dialog med våre ansatte hos Viasat. Vi har hatt en-til-en samtaler med ansatte og ledere på disse avdelingene, vi har hatt allmøter og samarbeidet tett med Viasat I tillegg har vi hatt dialog med noen tidligere ansatte, sier Wang.

Hans Jørgen Wang Adecco

Hans Jørgen Wang, regiondirektør for Adecco i Oslo, sier Adecco nå gjør egne undersøkelser for å avdekke fakta i saken.

Foto: Presse / Adecco

Store summer i kompensasjon

Wang legger til at Adecco ikke har mulighet til å gå nærmere inn på hva som har kommet frem av de foreløpige undersøkelsene.

Talseth understreker at Adecco ser alvorlig på saken.

– Dette er alvorlige beskyldninger, så vi tar naturligvis dette veldig alvorlig. Vi tok umiddelbart grep da varslingen kom for få uker siden, sier Talseth.

I tillegg til varslingen om arbeidsforholdene, sier Adecco at man har vært kjent med problemer knyttet til overtid siden senhøsten 2011.

Regiondirektør Hans Jørgen Wang sier dette har blitt ordnet opp i. NRK vet at det har blitt utbetalt store summer, fra flere tusen opp til hundre tusen kroner, i kompensasjon for ubetalt overtid til tidligere Viasat-selgere.

Øystein Hygen Christensen

Øystein Hygen Christensen i Viasat sier man ønsker Arbeidstilsynet velkommen.

Foto: Presse / Viasat

– Tøft

Også i Viasat ønsker Arbeidstilsynet velkommen.

– Er dette en indikasjon på alvoret i saken?

– Vi har hele tiden sagt at vi ser alvorlig på beskyldningene som kommer fram i NRKs artikler. Nå ser vi fram til at Arbeidstilsynet gjør de undersøkelsene de mener er nødvendig. Det er naturlig at de ønsker mer informasjon, sier informasjonsansvarlig Øystein Hygen Christensen.

– Er dette noe dere burde ha avdekket selv?

– Skulle Arbeidstilsynet komme til en slik konklusjon er det helt naturlig at vi må se nærmere på dette, sier Christensen.

– Er det en belasting for Viasat å bli beskyldt for disse tingene?

– Det er naturligvis tøft å bli konfrontert med beskyldningene som har kommet frem gjennom NRKs artikler, men dette er noe vi må lov til å komme tilbake til etter at Arbeidstilsynet har konkludert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger