Hopp til innhold

Tilsto drap på niesens ektemann: – Det hemmelige ekteskapet var et motiv

Nordmannen som tilstår å ha vært med på et overlagt trippeldrap i Pakistan orket ikke å lyve seg gjennom en hel hovedforhandling, ifølge forsvareren. Under en uke før rettssaken starter la han i dag kortene på bordet.

Trippeldrapssak Pakistan

NRK har tidligere besøkt norskpakistaneren som tilstår å ha vært med på et trippeldrap i Pakistan. Han nektet da for å ha noe med drapet å gjøre.

Foto: Amund Aune Nilsen/NRK.no

Advokat Øystein Storrvik

På spørsmål om ære var en del av motivet for trippeldrapet, svarer forsvarere Øystein Storvik at det hemmelige ekteskapet var en av flere årsaker.

Foto: Ketil Kern / NRK

I mai 2013 ble to en far og to sønner drept i Gujrat i Pakistan. Mandag må tre norskpakistanere bosatt i Norge møte i retten, tiltalt for overlagt drap.

Kun dager før den omfattende rettssaken etter trippeldrapet i Pakistan starter i Oslo tingrett, valgte en av tre tiltalte i dag å legge kortene på bordet. Fredrikstadmannen (56) innrømmer å ha vært med på å planlegge drapene på brorens svigersønn, samt svigersønnens bror og far.

– Han forteller at han har vært med på å planlegge, og var til stede da drapene ble utført, uten selv å ha løsnet skuddene, forteller forsvarer Øysten Storrvik til NRK.

– Ekteskapet en del av årsaken

Bistandsadvokat Monica Lindbeck

Bistandsadvokat Monica Lindbeck sier de siste årene har vært svært vanskelige for kvinnen sin som mistet sin ektemann.

Foto: Ketil Kern / NRK

Bakgrunnen for trippeldrapet er at en ung, norsk-pakistansk kvinne giftet seg mot foreldrenes vilje i 2011. Politiet har tidligere bekreftet at de etterforsket saken som et æresdrap.

Politiet mener kvinnens foreldre – begge norske statsborgere – engasjerte kvinnens onkel, samt broren til hennes egen ektemann, for å utføre drapene i Pakistan.

Ifølge forsvarer Øystein Storrvik er det flere grunner til at 56-åringen, som er bosatt i Fredrikstad, valgte å drepe sin brors svigersønn, samt svigersønnens far og bror.

– Er ære en av dem?

– Dette at det hadde blitt inngått et ekteskap uten at foreldrene (til niesen, journ.anm.) var involvert er en del av årsaksrekka. Det er komplekse årsaksstrukturer til hvorfor han ble involvert, og der viser jeg til hans forklaring i retten neste uke, sier Storrvik.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

FAMILIE: Onkelen, bosatt i Fredrikstad (øverst til høyre), har erkjent å ha vært med på drapene på brorens (i midten, øverst) og svigerinnens uønskede svigersønn. Også svigersønnens far og en annen bror ble drept. Ekteparet skal ha planlagt drapene, som ble utført av en tredje bor, som har vært etterlyst internasjonalt.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK

Samvittighet

Ifølge Storrvik sier 56-åringen at de andre tiltalte i saken, altså broren og brorens kone, ikke var klar over at drapet skulle gjennomføres. Storrvik sier det er flere grunner til at 56-åringen valgte å tilstå nå.

– Årsaken er at han har vært med på det. Det er tre døde mennesker her, og det er et samvittighetsspørsmål for ham å stå i retten og gi en uriktig forklaring under stort press. Han har valgt å si det som det var.

Guro Hansson Bull

Statsadvokat Guro Hansson Bull mener saken er spesiell. – Vi har hatt saker med lignende motiv, men da har handlingene skjedd i Norge, sier Bull.

Foto: Ketil Kern / NRK

Politiet deler altså ikke 56-åringens oppfatning, og mener det var den unge enkens foreldre som bestilte drapet på sin uønskede svigersønn. Statsadvokat Guro Hansson Bull mener onkelens tilståelse styrker saken mot de det tiltalte ekteparet.

– Hovedmotivet, slik påtalemyndigheten ser det, er at det er inngått et ekteskap mellom to personer, som familien ikke kjente til. Dette har skapt problemer for familien og storfamilien.

Monica Lindbeck er bistandsadvokat for kvinnen som har mistet sin ektemann og anmeldt sine egne foreldre for drap. Lindbeck sier at kvinnen er glad for at onkelen har tilstått, og at hun håper foreldrene vil gjøre det samme.

– De siste to årene har vært forferdelig vanskelige. Slik denne saken er, har ikke hun bare mistet sin ektefelle, hun har også mistet hele familien, sier Lindbeck.

Drapshuset i Gujrat, Pakistan

To av de tre drapene skal ha skjedd i et hus 56-åringen disponerte i Gujrat i Pakistan. 56-åringen skal også ha vært til stede da ektemannen til niesen ble drept, også dette i Gujrat.

Foto: Iram Ansari / NRK

– Bra at han tar ansvar

Min klient er glad for dette. Hennes store ønske de siste to årene er at de som hun mener er ansvarlige skal ta ansvar for det hun mener de har gjort. Hun skulle selvfølgelig ønske at alle har tilstått.

Morten Furuholmen forsvarer kvinnen som er tiltalt i saken, altså moren til den unge kvinnen hvis ektemann ble drept. Han er ikke enig i påtalemyndighetens vurdering av at saken mot hans klient er styrket.

– Min klient synes det er bra at han (onkelen, journ. anm.) tar ansvar. Hun fastholder sin forklaring, og er tydelig på at hun ikke har bidratt til et drap fra Norge, sier Furuholmen til NRK.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Abdelilah Saeme, som forsvarer faren til kvinnen hvis ektemann ble drept. Til NTB har Saeme sagt at faren nekter straffskyld.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ