Tilliten til klimapanelet stuper

Samtidig gir stadig flere nordmenn blaffen i miljøet.

Klimakrise

Stadig flere nordmenn tviler på FNs klimapanel, og stadig flere mener staten må ta ansvar for å kutte utslipp.

Foto: Lowell Mendyk, LOWELL MENDYK

TNS Gallup har gjennomført en spørreundersøkelse der de blant annet har spurt nordmenn om hvordan tilliten til FNs klimapanel er påvirket av at pressen har avdekket flere feil i rapportene til panelet.

Les også: Denne isen avverga miljøkrise
Les også: Krever eget olje-ultimatum
Les også: Det vanskelige valget

Les også: Nordsjøen i krise

Svaret bør gi panelet frysninger på ryggen. Hele 39 prosent av de spurte i TNS Gallups Klimabarometer sier at de har fått mindre tillit til FNs klimapanel. Nå sier bare rundt hver tredje nordmann, eller 29 prosent, at de har tillit til konklusjonene panelet har kommet frem til.

Samtidig viser undersøkelsen at nordmenn fortsatt tror at klimaendringene er menneskeskapte, men andre saker har blitt viktigere. Det flertallet imidlertid er enige om, er at Norge må satse mer på utbygging av fornybar energi. Dette svarer 73 prosent at de er helt eller delvis enige i.

«Ordner seg selv»

Samtidig skriver Dagens Næringsliv at Den Store Norske Klima- og miljøundersøkelsen 2010 viser at stadig flere nordmenn at miljøkrisen er overdrevet, og at ting vil ordne seg selv.

Deepwater Horizon i brann

Utslippene etter at Deepwater Horizon brant opp er formidable. Stadig flere mener klimakrisen er menneskeskapt.

Foto: HO / Reuters

I undersøkelsen som Cicero senter for klimaforskning og Synnovate står bak, svarer én av fem nordmenn at de ikke tror det står så dårlig til med jordens miljø, og at hele miljøkrisen er overdrevet.

– Landet består av klimaskeptikere og de som mener klimaproblemene er menneskeskapte. Det virker som om klimaskeptikerne er i fremgang, sier prosjektansvarlig Erik Lindsey Griffin i Synnovate til næringslivsavisen.

Klare fronter

Når det gjelder tilliten til FNs klimapanel, går skillene her både politisk og geografisk. 41 prosent av de spurte, eller nær halvparten, i Oslo og Akershus, har tillit til panelet. Ellers i landet ligger tilliten på mellom 24 og 28 prosent.

Vindmøllepark

Flere og flere nordmenn mener staten må satse mer på fornybar energi som vindparker.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Politisk går skillet mellom SV, Arbeiderpartiet og Venstre der henholdsvis 69 prosent, 35 prosent og 47 prosent har tillit til klimapanelets konklusjoner.

I andre enden av skalaen finner vi Frp, Høyre og KrF der henholdsvis 7 prosent, 24 prosent og 25 prosent har tillit til konklusjonene.

I TNS Gallups undersøkelse har man spurt 1.160 respondenter, mens man har spurt 2.373 respondenter i Den Store Norske Klima- og miljøundersøkelsen.

SISTE NYTT

Siste meldinger