Hopp til innhold

Politieksperter: Bislett-drapet trolig ikke knyttet til gjengmiljøet

– Det er ingen kriminelle miljøer som vil ha sånne idioter, sier tidligere politispaner om den eller de som står bak Bislett-drapet.

Drap på drosjeholdeplass på Bislett

En 35 år gammel mann døde etter å ha blitt skutt i hodet ved drosjeholdeplassen like ved Bislett stadion natt til lørdag.

Foto: Andreas Stabrun Smith / NRK

Det har tidligere vært spekulert i om drapet på den 35 år gamle bedriftslederen midt i Oslo sentrum natt til lørdag var gjengrelatert, men ifølge politiet peker alle spor i andre retninger.

Ifølge VG Nett har politiet har politiet en liste over navngitte personer som kan ha vært i stand til å utføre det brutale drapet.

– Uforståelig drap

Leder for voldsavsnittet ved Oslo Politidistrikt, Grete Lien Metlid

Leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, sier politiet har vitneobservasjoner og materiell som hun tror kan føre til en pågripelse.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Det er ingen grunn til å spekulere i om dette har noe med gjengkriminalitet å gjøre, dette drapet er fortsatt ganske uforståelig for oss, sier leder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

Politiet utelukker dermed at drapet på 35-åringen, som de har omtalt som «usedvanlig brutalt og tilfeldig», kan være et resultat av en bisarr opptakstest av unge kriminelle.

– Hvis noen ønsker å vise seg frem, går de ikke mot tilfeldige ofre. Da går de mot karer av et visst kaliber i det kriminelle miljøet, sier krimredaktør i magasinet Alfa og tidligere politispaner Johnny Brenna til NRK.no.

Opptaksprøver

Politiet er kjent med at rekrutteringen til gjengene skjer blant såkalte voldssøkende personer. Ifølge dem som kjenner miljøet best, er de kjent med ulike typer oppgaver som unge kriminelle må gjennom for å vise at de duger.

– Det har vært slik at man klatrer stigen for å få innpass i kriminelle miljøer, men da går man ikke på tilfeldige ofre. Denne saken lukter av en ikke veldig kjent kriminell i et ikke veldig kjent kriminelt nettverk, sier Brenna, som i mange år jaktet kriminelle i Oslos underverden.

Heller ikke Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, tror det er sannsynlig at drapet på Bislett kan knyttes til et etablert gjengmiljø.

– I den grad vi har sett en trend, har den gått i retning av at kriminelle miljøer eksponerer kriminaliteten sin i mindre grad enn før for å tiltrekke seg mindre oppmerksomhet fra politiet og samfunnet for øvrig. De velger andre løsninger enn åpne konfrontasjoner, sier Aas.

Bilder og video

Politiet har nå gjennomført mellom 30–40 avhør av vitner og har mottatt flere tips i saken. Blant annet har en mann som har filmet drapet på den 35 år gamle mannen meldt seg.

– Politiet har gått gjennom bilder og videoer, og de har etter all sannsynlighet hatt spanere ute og snakket med folk i de kriminelle miljøene. Min erfaring er at hvis det er noen innen «AS Kriminalitet» som står bak, kommer informasjonen om gjerningsmannen fort til politiet fra disse miljøene. Når politiet nå sier at de vurderer å gå ut med en fantomtegning, tyder det på at det er en gjerningsperson som ikke har tilknytning til et etablert kriminelt nettverk, og som ikke er en kjenning, sier Brenna.

Johnny Brenna

Tidligere politispaner Johnny Brenna mener alt tyder på at drapet ikke var gjengrelatert.

Foto: Espen Braata/TV 2

Han får støtte fra lederen i gjengprosjektet til Oslo-politiet.

Prosjektet, som ble opprettet etter skyteepisoden på Aker Brygge i 2006, har nemlig blitt bedt av etterforskningsledelsen å bistå i arbeidet for å finne ut om hva som rører seg i det kriminelle gjengmiljøet, etter drapet på åpen gate på Bislett natt til lørdag.

– Vi har ingen holdepunkter for at dette er gjengrelatert, men vi har fått i oppdrag å undersøke i miljøene om noen har hørt noe, eller hva det snakkes om, sier leder i gjengprosjektet, Eirik Jensen.

Og én ting det snakkes om, og har blitt snakket om en stund, er hvordan nye medlemmer testes for å se om de duger i miljøene.

Politiet har nemlig de siste årene sett det som betegnes som underlige voldsepisoder. Blant annet utenfor Andys Pub i Oslo sentrum og utenfor Oslo S er det registrert knivstikkinger, uten at det har vært noe klart motiv.

– Vi ser ingen sammenheng med disse episodene, men vi har dem selvfølgelig i bakhodet under etterforskningen, sier Metlid, som i likhet med de andre NRK har snakket med, er overrasket over saken.

– Denne saken kom som lyn fra klar himmel, som en enkeltstående, rar sak, sier Johnny Brenna.

Politiet har fortsatt ingen mistenkte i saken, men sitter på mange vitneobservasjoner og bildemateriell som de tror kan føre til en pågripelse.

AKTUELT NÅ