Tilbyr hjelp til eggdonasjon i Norge

En russisk eggdonasjonsklinikk tilbyr legetimer i Oslo.

Eggdonasjon

HET POTET: Politisk er eggdonasjon et tema som går på tvers av de tradisjonelle politiske blokkene.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Eggdonasjon er ulovlig i Norge, men det skorter ikke på utenlandske klinikker som retter seg mot norsk kvinner og par.

Legen som oppgis som kontakt, har ikke svart på NRKs spørsmål om det faktisk foregår møter mellom lege og pasient på norsk på jord.

Hverken Helsetilsynet, Helsedirektoratet eller Forbrukerombudet ønsker å ytre seg om saken. Arbeiderpartiet mener den russiske klinikken opererer i en gråsone.

– Det er uklart om dette er tillatt eller ikke tillatt, sier Aps helsepolitiske talsperson Torgeir Micaelsen. Han mener det norske regelverket som forbyr eggdonasjon, er utdatert.

– Bør tillate dette i Norge

Den russiske klinikken er langt fra den eneste som vil selge egg til norske kvinner som ikke kan få barn. Også klinikker i Tsjekkia og Lativa har norskspråklig nettsider, med blant chat, reiseinstruksjoner og overnattingspakker.

– Eggdonasjon tilbys i veldig mange land det er naturlig å sammenligne Norge med, og når vi i tillegg har et lovverk som tilbyr sæddonasjon, at menn kan få hjelp hvis man som par ønsker å få et barn, så mener jeg at dette i seg selv er et argument for at vi bør lovregulere og tillate dette i Norge, sier Micaelsen.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange som kvinner som kjøper egg i utlandet.

– Jeg synes det er utfordrende, men jeg forstår godt kvinnene og parene som benytter seg av dette, sier Micaelsen.

Fertilitetsklinikken Clinic AVA-Peter reklamerer med gratis legekonsultasjon i Oslo.

REKLAMERER: Fertilitetsklinikken Clinic AVA-Peter reklamerer med gratis legekonsultasjon i Oslo.

Foto: Skjermdump

Het potet

Politisk er eggdonasjon et tema som går på tvers av de tradisjonelle politiske blokkene.

Regjeringspartiet Fremskrittspartiet, Venstre, Arbeiderpartiet og SV vil legalisere eggdonasjon, mens KrF, Senterpartiet, MDG og regjeringspartiet Høyre er imot.

Men i helseminister Bent Høies parti, Høyre, har flere tatt til orde for å tillate eggdonasjon. Høye selv ønsker ikke å kommentere saken og viser til Høyre på Stortinget.

– Vi ser jo at det er mange som har et veldig inderlig ønske om å få barn og som bruker de mulighetene som finnes i utlandet, sier Tone Wilhelmsen Trøen, som representerer Høyre i helse- og omsorgskomiteen.

– Vanskelig sak for mange

Trøen viser til at Høyre har programfestet et nei til eggdonasjon.

– Hvor vanskelig er denne saken for Høyre?

– Jeg tror det er en vanskelig sak for mange. Fordi eggdonasjon er en ny bioteknologisk mulighet. Men jeg er veldig stolt av at Høyre/Frp-regjeringen faktisk legger frem en bioteknologimelding og tar disse spørsmålene til Stortinget.

En variant av eggdonasjon er tillatt i de fleste europeiske land, også i Danmark og Sverige.

I år har både Bioteknologirådet og Helsedirektoratet gått inn for å tillate eggdonasjon i Norge. Bioteknologimeldingen, der eggdonasjon er et tema, skal legges frem for Stortinget neste høst.

Det ligger an til et flertall for ja.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger