NRK Meny
Normal

Tilbød helikopter – ble avvist

Et helikopterselskap tilbød to helikoptre til slukningsarbeidet på Sørlandet, men selskapet ble avvist.

Helikopter brann
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Dermed ble helikoptrene flyttet fra Sørlandet.

Daglig leder Tore Strid i Pegasus mener deres helikoptere, som tar 1250 liter vann i hvert løft også burde vært brukt når situasjonen i Froland så kritisk.

Men de har fått nei av Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap etter å ha blitt brukt litt i første fase av brannen i Froland.

Storhelikopter står på bakken

Dette avslaget kommer til tross for at et stort helikopter av typen Bell-214 står på bakken på Værnes uten å kunne delta i slukningsarbeidet.

Helikopteret kan ta med 3000 liter vann per løft - tre ganger mer enn andre helikoptre som er satt inn. Problemet er at helikopteret mangler en reservedel og får derfor ikke forlate Værnes.

Les også: Slukningshelikopter står på bakken

Tore Strid reagerer på at de ikke blir bedt om å delta i slukningsarbeidet, i og med at ett av de store helikopterene ikke kan delta i slukningen.

Tore Strid

Daglig leder Tore Strid i helikopterselskapet Pegasus fikk nei til å delta i slukningsarbeidet.

Foto: NRK

- Det jeg reagerer på er at man ikke bruker de ressursene man har tilgjengelig når situasjonen er såpass spesiell som den er. Her jobber folk til de stuper og brannmenn må nærmest evakueres fra brannen. Samtidig står det tre brannhelikoptere på Gardermoen klare til å reise ut. Vi klarer å levere med to maskiner 65.000 liter vann per time, sier han.

Even Skredsvig i direktoratet sier at de har foretrukket store helikopterene fra et selskap de har spesialavtale med.

På en pressekonferanse torsdag kveld sa brannvesenet at de hadde mindre kapasitet på helikoptrene enn de hadde ønsket.

– Vi fikk inn et femte helikopter torsdag ettermiddag, men da måtte helikopteret med størst kapasitet settes på bakken på grunn av vedlikehold. Derfor har vi faktisk mindre kapasitet nå enn tidligere i dag, sier Kongsvik, ifølge NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger