Hopp til innhold

Til kamp mot søppelpost

Forbrukerombudet truer med rekordbøter i det de omtaler som en av de største spam-sakene i Norge noen gang.

Video nsps_upload_2009_7_11_17_7_16_588.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Truer med rekordbøter mot spam

Forbrukerombudet strammer grepet om selskaper som sender ut reklame på e-post.

Mobile Marketing har ifølge Forbrukerombudet på et halvt år sendt ut over 21.000.000 reklame-eposter.

– Dette er en av de største spam-sakene vi har sett i Norge, sier Frode Elton Haug i Forbrukerombudet til NRK.

Les også: Slik unngår du spam

Mange klager

Undersøkelser tyder på at 90 prosent av all e-post i verden er søppel, og mange blir irritert over å få mailboksen sin fylt opp av reklame for ting de aldri har etterspurt.

– Mobile Marketing har sendt disse e-postene ut til mange, det er mange som har klaget inn til Forbrukerombudet og selskapet har også selv bekreftet at de har sendt ut til fryktelig mange mottakere, så vi ser alvorlig på saken, sier Haug.

Aftenposten og Widerøe

Mange av reklame-epostene Mobile Marketing har sendt ut, er på vegne av kjente aktører som Elle, Disney og Aftenposten og Widerøe.

– Dersom dette stemmer, er det et tillitsbrudd. Vi ville jo aldri ha benyttet oss av dem om vi visste at Forbrukerombudets retningslinjer ikke ville blitt fulgt, sier informasjonssjef i Widerøe, Siw Sandvik til NRK.

Bøter på 200.000

Forbrukerombudet mottar sjelden så mange klager på ett selskap, og nå truer de med bøter på 200.000 kroner for hver gang Mobile Marketing sender ut reklame uten samtykke.

– Vi har hatt en ganske langsaksbehnadlingstid, og en lang dialog med selskapet. Vi har gitt dem sjansen til å skjerpe seg og dokumentere at de har fått samtykker, men den dokumentasjonen har de ikke kunnet gi, derfor har vi fattet vedtaket, forklarer Haug i Forbrukerombudet.

Påklager vedtaket

Ingen i Mobile Marketing vil intervjues av NRK, men deres advokat skriver på e-post til NRK at de mener Forbrukerombudet tar feil og at de vil påklage vedtaket.

AKTUELT NÅ