NRK Meny
Normal

Til kamp mot ny røykelov

– Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) og hans nye røykelov er udemokratisk og totalitær. Derfor må hans moralbaserte korstog bekjempes, mener initiativtakerne i den nyetablert "Folkeaksjon mot ny røykelov".

"Folkeaksjon mot ny røykelov" vil kjempe nebb og klør vil slåss mot urimelig innskjerping av eksisterende røykelov.

Timingen er ikke tilfeldig. Den 27. mars skal helseministerens forslag til kraftig innskjerping av røykeloven for utesteder behandles av Stortinget. Blir forslaget vedtatt, får Norge verdens strengeste røykelov – totalforbud mot røyking på serveringssteder. Den offisielle begrunnelse er hensynet til ansatte og vern mot passiv røyking.

Dampende start

Den nyetablerte stiftelsen Vi Røykere sparker i gang Folkeaksjon mot ny røykelov på Tostrupkjelleren Presseklubb i Oslo over helgen.

Humoristen Per Inge Torkelsen, skuespilleren Anne Krigsvoll og Anne-Kat. Hærlands ikke helt ukjente, kjærlige mann Glenn Rodney Skog alias Geir Schau vil dampende være til stede.

Der vil det bli servert snitter og sigaretter.

Ikke mot røykelov

– Vi er ikke imot at vi har en røykelov. Vi er fullstendig klar over at røyk er skadelig. Røykere har etter hvert lært seg å ta hensyn til ikke-røykere. Men vi finner oss ikke i at en tredel av befolkningen skal bli trakassert og kastet på gata i vinterkulda, sier daglig leder Jostein Mosnes i Vi Røykere til NTB.

Mosnes er også redaktør av det nyopprettede nettstedet, der det i tiden fremover vil bli lagt ut innspill og informasjon som til dels går i rette med det gruppen mener er ren propaganda fra myndighetene om skadevirkninger av tobakksrøyk.

Seriøst ment

– Men bare for å ha sagt det – dette initiativet er seriøst ment. Vi mener det er forkastelig å støte ut 1,2 millioner innbyggere i kulda i vinterlandet Norge, før man har latt den eksisterende og fra før av innskjerpede røykeloven virke en stund. Det fins tekniske hjelpemidler som reduserer faren ved passiv røyking på utesteder, sier Mosnes.

Et slags forbilde er stiftelsen Pilsens Venner som på 1970-tallet mobiliserte "kultiverte ølhunder" og forhindret at pilsen ble utvannet, slik enkelte politikere tok til orde for.

– Vi vet altså at det er skadelig å røyke, men det må faktisk respekteres at mange mennesker velger trivselsfaktoren med vitende og vilje. For mange er sigaretten mer enn en giftpinne, den er kultur, spesielt forbundet med et utested. Det synes "helse-teologen" Høybråten å se helt bort fra. Det kan virke som om det vikarierende motiv er å få folk bort fra utesteder og tilbake til hjemmet, sier Mosnes.

Moderasjon

Vi Røykere har ingen forhåpninger om i denne omgang å få snudd det som synes å være flertall for den nye røykeloven på Stortinget. Men nå skal det gjennomføres en mobiliseringskampanje iallfall fram til 1. januar da den nye loven etter planen trer i kraft.

– Vi vil kjempe for frihetsprinsippet, med mål å få mildnet innskjerpelsen slik at loven blir levelig for alle. Vi snakker her om en lovlig vare, og loven må være inkluderende, også for røykere, sier Mosnes.

Lenker

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger