Hopp til innhold

Til frontalangrep på alkoholloven

Dagfinn Høybråten (KrF) fikk grov kjeft da han ville innføre røykeloven. Nå går han løs på alkoholloven. Og må forberede seg på enda mer kjeft.

Dagfinn Høybråten vil utfordre regjeringa og helseminister Jonas Gahr Støre på lovene og tiltakene rundt alkohol.

Høybråten utfordrer regjeringa på alkohollovene

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Foto: Gjersøe, Peder / NTB scanpix

Røykeloven lærte oss at det er lettere å få aksept for strenge tiltak dersom man skader andre, enn hvis man skader seg selv.

Les også: Sparta og Stjernen vil ha skjenkebevilling
Les også: Dobbelt så mange mista førarkortet
Les også: Drammensordfører vil bestemme skjenketidene selv

Derfor ble det blant annet forbudt å røyke på servitørenes arbeidsplass, ikke på ditt og mitt utested, og fortsatt lov til å røyke hjemme.

Da daværende helseminister Dagfinn Høyrbråten begynte å snakke om omfattende begrensninger i hvor det skulle være lov å røyke, ble det imidlertid ramaskrik. Og nå tar Høyrbråten sats igjen.

Denne gangen er det alkoholloven som skal til pers.

Vil begrense alkoholbruken

Høybråten vil nemlig overføre det som har virket under røykeloven til å begrense folks adgang til å bruke alkohol.

– Den utviklingen vi så under røykeloven har gitt Norge pallplass når det gjelder røykeslutt i OECD-området. 40 prosent har sluttet på ti år, og det er grunn til å spørre seg om det er noe vi kan lære også innen alkohollovgivningen, sier Høybråten til NRK.

Derfor utfordrer han nåværende helseminister Jonas Gahr Støre på nettopp denne loven i Stortinget i dag. I en interpellasjon i Stortinget tirsdag spør Høybråten helseministeren hvilke lærdommer han mener man kan overføres når man skal legge en strategi for alkoholpolitikken.

– Jeg tror at en av lærdommene vi kan trekke, er at når vi fokuserer alkoholpolitikken på den alkoholbruken som skader barn, trafikkofre, tilfeldige voldsofre på byen og som utsetter folk for risiko og fare, så kan vi få en større aksept for en mer restriktiv politikk, sier Høybråten.

Les også: «Over dobbelt så mye vold med døgnåpen skjenking»
Les også: Alkoholreklame får unge til å drikke mer
Les også: Frp vil oppheve skjenketidene

Det er Støre enig i.

– Det veldig enkle svaret på om vi kan overføre lærdom fra den ene loven til den andre er ja. Det er klare overføringsmuligheter, og det lar jeg meg inspirere av. Det er blant annet noe som heter passiv røyking, og det er også noe som heter passiv drikking, sier Støre.

Han sier likevel at det er en del forskjeller mellom tobakk og alkohol som gjør alkoholspørsmålet mer komplisert enn tilfellet var med tobakk.

– Tobakk er gjennomgående negativt for helse, industrien hadde mistet all troverdighet, og tiltakene var prøvet og testet internasjonalt. Med alkohol er det anderledes, og derfor må vi gå frem på litt andre måter. Vi kommer til å ha alkohol også i fremtiden selv om jeg synes folkehelseargumentet er godt, sier Støre.

Frp: – Glem begrensinger i skjenketidene

Per Sandberg

Per Sandberg

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Problemet for KrF og Høybråten er imidlertid ikke å få Støre og Arbeiderpartiet på laget. Problemet er et annet parti de vil måtte komme til å samarbeide med dersom det blir regjeringsskifte etter stortingsvalget til høsten; Frp.

For bare noen dager siden gikk nemlig lederen i partiets programkomité Per Sandberg ut med forslag om å fjerne ølgardinen i matbutikkene, oppheve skjenketidene slik at det i praksis blir lov å skjenke alkohol døgnet rundt, og senke aldersgrensen for å kjøpe sprit til 18 år.

I 2009 fortalte partiet NTB at de ønsket å åpne for salg av alkohol på bensinstasjoner slik man blant annet gjør i Tyskland.

– Det er ikke mye nytt i vår alkoholpolitikk, men vi er mer detaljerte fordi vi ser at reiselivet sliter med statlige reguleringer når det gjelder åpningstider. Vi vil delegere mye av alkoholpolitikken til kommunene. Jeg tror dette vil regulere seg selv, sa Sandberg til NRK da de la frem sine siste alkoholpolitiske forslag.

AKTUELT NÅ