Listhaug til angrep på matvarebransjen

Matvareprisene i Norge har steget for mye og for fort, mener landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp). Hun legger skylden på matvarekjedene.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp)

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har sett seg lei på at matvarebransjen stikker av med for mye av pengene til forbrukerne.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

I dag gikk hun rett til angrep på Ole Robert Reitan. Og begrunner det slik:

– Det er fordi det er ti ganger så mye som jordbruksavtalen legger opp til, fordi prisene på matvarer internasjonalt har gått ned de siste årene, og fordi 95 prosent av alt frukt og grønt i Norge er importert uten toll fra utlandet. Jeg mener norske forbrukere betaler for mye for matvarer, og det har vi tenkt til å gå etter i sømmene, sier Listhaug.

Hun mener at matvarebransjen har skrudd prisene kraftig opp den siste tiden. Derfor har hun invitert matvarekjedene til et møte på fredag for å få svar på årsaken.

– Jeg synes norske forbrukere har krav på hvorfor matvarebransjen for eksempel har øket prisene på frukt og grønt med fire eller fem prosent i juli da det nesten ikke finnes denne type norske varer i butikken. Da er det grunn til å stille spørsmål om hvor pengene blir av og om vi forbrukere betaler for mye, sier Listhaug.

Reitan: – Tre ganger dyrere enn Rema i Danmark

Ole Robert Reitan

Ole Robert Reitan mener landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) tar feil når hun beskylder ham og Rema 1000 for å ha skrudd opp prisene på matvarer.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Reitan tar angrepet med stor ro. Han mener Listhaug er lite treffsikker i kritikken sin.

– Hun sier at prisene har steget med rundt tre prosent så langt i år. Hos oss har de øket med én prosent, så jeg vet ikke hvor hun har sine tall fra. Det tallet skal vi ta med til Listhaug på fredag.

Hvorfor er norske matvarer så dyre?

Det er det mange årsaker til. Én av dem er at det er dyr matproduksjon i Norge fordi Norge er et vanskelig land å drive matproduksjon i. Det igjen gjør at vi har høye tollmurer for å beskytte norske produsenter. Vi driver butikk på samme måte som i Norge i syv andre land, deriblant Danmark. Der er varene mellom 30 og 40 prosent billigere. Regnestykkene for de to landenes butikker er ikke forskjellige, ikke det vi tar ut heller, men det er prisene inn i butikkene, sier Reitan.

Det imponerer ikke Listhaug.

Tok oppgjøret i media

– Vi vet at de som eier disse dagligvarekjedene er blant de rikeste i Norge og vi vet at mange av kjøpmennene i disse butikkene tjener seg rike på oss forbrukere. Det betyr at det trengs et fokus på prisene i butikkene og at det er behov for mer konkurranse i dagligvarebransjen. Det kommer jeg til å ha mye fokus på i tiden fremover, sier Listhaug.

Hun sier at hennes intensjon er at norske forbrukere skal få god kvalitet på maten til en riktig pris.

Du har valgt å ta oppgjøret med matvarebransjen gjennom media før du har hatt møte med bransjen. Burde du ikke fått høre deres versjon først?

– Jeg kommer til å ha møte på fredag og forventer å få gode svar.

Men du velger å ta oppgjøret i media på forhånd?

Det er fordi jeg var invitert til debatt om tema her i Arendalsuka. Da var det naturlig å utfordre Rema 1000 i dette tilfellet, sier Listhaug.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger