Hopp til innhold

Tidligere spaner endrer forklaring

Den tidligere politispaneren i Politiets overvåkningstjeneste (POT), som er et nøkkelvitne rundt de nye opplysningene i Treholt-saken, endrer sin forklaring. Verken Arne Treholt eller hans advokat Harald Stabell mener uttalelsene svekker Treholts sak.

Video Endrer forklaring i Treholt-saken

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Spaneren som hevdet bevisene mot Treholt var forfalsket, sår tvil om sin egen forklaring.

I Aftenposten forrige lørdag ble det hevdet at overvåkningstjenesten jukset med bevis for å få Arne Treholt dømt for spionasje i juni 1985.

– Jo, det er helt riktig. Pengebeviset i Treholt-saken er falskt, sa den tidligere POT-spaneren til avisen.

LES OGSÅ: Treholt-spaner: Bevis ble forfalsket (ekstern lenke)

Eks-politimannen sier til Dagsrevyen at han er blitt misforstått, og at han ikke er sikker på at bevis ble fabrikkert.

På spørsmål om han er sikker på at han har snakket sant, svarer spaneren:

– Ja, jeg har hørt det jeg har hørt og sagt ifra om. Det er jeg 100 prosent sikker på.

Krav om gjenopptakelse

Det som i Aftenposten ble fremstilt som spanerens påstander, har de siste dagene ført til massive krav om gjenopptakelse av Treholt-saken.

Fredag kunngjorde Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker at de skal vurdere den på nytt.

LES OGSÅ: Vil vurdere Treholt-saken på nytt

Flere omtalte avsløringene om det påstått falske pengebeviset, hvis de var sanne, som en skandale og et svik mot rettsstaten Norge.

LES OGSÅ: Dette er «pengebeviset»

– Aldri sagt med sikkerhet

Nå vil eks-spaneren rydde opp i det han kaller misfortåelser.

– Jeg mener jeg aldri har sagt med sikkerhet at det ble fabrikkert bevis, sier han.

LES OGSÅ: Tidligere spaner i POT: - Treholt-bevis var forfalsket

Han avviser overfor NRKs journalist at han korrigerer uttalelsene fordi han er sliten.

– Feilen er vel at jeg har fulgt med for lite og lest for lite i avisa. Jeg har ikke orket å høre det så mye, sikkert, forklarer spaneren.

– Nei, hva skal jeg si. Jeg har min måte å snakke på, så det er mulig at jeg kunne ha sagt det uten å tenke igjennom det, legger han til.

– Men det var ikke det du egentlig mente? spør NRKs reporter.

– Nei, jeg er ikke sikker på det, svarer eks-spaneren.

– Nå har vi i en uke gått rundt og trodd at det er blitt fabrikkert bevis, at du er kilden til det, og at du er sikker på det. Men det har altså vært feil?

– Ja, man må si det slik, sier spaneren.

LES OGSÅ:

Tidligere POT-sjef: - Juks har aldri vært i mine tanker

– Synes synd på ham

Den pensjonerte POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen og en annen navngitt, pensjonert kollega kom i søkelyset etter utgivelsen av boken «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken». En av påstandene i boken var at et av de viktigste bevisene mot Treholt, pengebeviset, var forfalsket.

POT-spaneren fortalte sin historie anonymt i Aftenposten sist lørdag. Han snakket, ifølge avisen, om grove lovbrudd begått av overvåkingspolitiet, og om hvordan POT skal ha fabrikkert bevis mot Treholt.

Leif Karsten Hansen sier til NRK fredag kveld at han synes synd på kollegaen som uttalte seg til Aftenposten.

– Først må jeg si at jeg synes inderlig synd på min tidligere kollega. Så tror jeg at publikum nå selv følger med og ser tegningen her, sier Hansen til NRK.

– Betyr dette at påstandene om forfalskning av pengebeviset er svekket?

– Det betyr selvsagt at de er kraftig svekket. Når det er sagt har vi hele tiden sovet godt om natten, vi har alltid stått på det vi har sagt, og har aldri hatt problemer med det, slår Hansen fast.

LES OGSÅ: – Bevisforsfalskning er løgn
LES OGSÅ:
Etterforsker benekter bevisfusk
LES OGSÅ:
Treholts ekskone ut mot løgner

– Andre må trekke konklusjoner

Advokat Harald Stabell, som representerer Arne Treholt, sier til NRK at det er helt udramatisk at eks-spaneren sier han er blitt misforstått.

– Det er bra at han sondrer mellom det han har sett, og det han har hørt. Han har sett at det ble foretatt ulovlig videovervåkning av leiligheten til Treholt. Han har hørt at etterforskningslederen sa en dag at «Nå tar jeg meg en tur i banken for å heve noen dollarsedler som vi trenger i forhold til bevis mot Treholt». Han har hørt fra kolleger at det ble tatt bilder av kofferten og av dollarsedler, påpeker Stabell.

Advokaten avviser at han har trukket spaneren alt for langt.

LES OGSÅ: Bakgrunn: Tidslinje for Treholt-saken
LES:
Alt om Treholt-saken

(Saken fortsetter under bildet)

Harald Stabell under lanseringen av "Forfalskningen"

– Det er bra at han sondrer mellom det han har sett, og det han har hørt, sier advokat Harald Stabell, som representerer Arne Treholt. Stabell mener spanerens uttalelser til NRK styrker hans troverdighet som vitne.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Sa det samme til meg

– Han sa akkurat det samme som han sier nå til meg, med hensyn til hva han hadde sett og hørt. At Aftenposten eller andre trekker konklusjoner om at det betyr at han er sikker.

– Så det er andre som har gjort det, det er ikke du som advokat? Det er Aftenposten som har trukket ham for langt?

– Jeg trekker ingen konklusjoner. Andre må trekke konklusjoner om hvor sikkert dette beviset er. I første omgang blir det gjenopptakelseskommisjonen, hvor han vil gjenta, etter all sannsynlighet, den samme forklaringen som han ga til meg på videoopptak, og som han nå igjen sier at han er sikker på å ha hørt og sett, sier Stabell.

LES OGSÅ: Kan få tre parallelle Treholt-granskninger

– Styrker hans troverdighet

Advokaten synes ikke det er betenkelig at det mange regner som et nøkkelvitne i saken nå sier at han føler seg misforstått, og ikke kjenner seg igjen i bildet som er skapt.

– Han har ikke sagt at han er sikker på at beviset ble forfalsket, fordi han ikke så det. Han hørte at andre forklarte det, og han fortalte at etterforskningslederen var nede og hevet dollarsedler, også får andre trekke konklusjoner, gjentar Stabell.

Saken slår ikke sprekker etter de siste uttalelsene fra mannen som er avhørt av statsadvokat Lasse Qvigstad, mener advokaten.

– Nei, jeg mener ikke at det gjør det. Jeg mener at han nå er veldig nøyaktig på å skille mellom det å være sikker og det å ha sett eller å ha hørt. Det mener jeg styrker hans troverdighet.

LES OGSÅ: POT-spaner ga nye opplysninger i avhør

Treholt: – Må være forsiktig

Arne Treholt selv ser ikke noe stort poeng i opplysningene om hva eksspaneren nå har sagt til NRK.

– Det understreker jo bare at han her, i lys av at 25 år er gått, føler at han her kanskje må være litt mer forsiktig og ta forbehold, sier Treholt til NRK.

– Slik er det vel med alle, at når de da har tenkt nøye igjennom detaljene, så er det kanskje enkelte ting som da vektlegges på en annen måte, legger han til.

– Du tror heller ikke at det svekker din sak i en større helhet?

– Det tror jeg ikke.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger