Hopp til innhold

Tidligere politisjef sier unnskyld til homofile

Tidligere leder for Beredskapstroppen, Torleiv Vika, beklager måten politiet har behandlet homofile på.

Torleiv Vika sier unnskyld til homofile

BEKLAGER: Torleiv Vika var mannen som ble satt til å lede den første avdelingen av Beredskapstroppen i 1976. I innlegget «Vonde minner fra gammel tid: Unnskyld!» beklager han politiets behandling av homofile.

Foto: Torkjell Trædal / Politiforum

I et åpenhjertig innlegg i fagbladet Politiforum denne uken tar den legendariske politilederen Torleiv Vika et oppgjør med gamle synder i politiet.

Vika sier unnskyld til homofile for hvordan han og andre politifolk behandlet dem under utrykninger til pissoarene i Oslo på 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet.

– Det ble nok enkelte ganger fra oss kommentert med noe nedsettende ytringer. Vi kunne heller ikke tenke oss at det var noen politifolk som på den tiden hadde denne legningen, men det var nok det, medgir Vika i ettertid.

Urinalen i Stensparken fredet.

TREFFSTED: Dette pissoaret i Stensparken i Oslo var et yndet og velkjent treffsted for homofile i svært mange år.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kjente seg beklemt

Vika var mannen som ble satt til å lede den første avdelingen av Beredskapstroppen, også kalt «Delta», i 1976. Troppen er Norges spydspiss når det gjelder skarpe oppdrag.

Vika ledet Beredskapstroppen i ti år. Men det er årene før han var Delta-leder, som får Vika til å kaste et skamfullt tilbakeblikk på politiets behandling av homofile – i en tid med «homoparagraf» og mange fordommer.

– Vi følte oss litt beklemt. Når politiet gikk ned den ene trappen, forsvant de som hadde tilhold der nede, opp den andre trappen. De prøvde å skjule sin identitet, skriver han om mennene på pissoarene.

Milepæler i homokampen

Det er mange milepæler i homokampen i Norge. Det var straffbart for menn å ha sex med menn helt frem til 1972. Homofile som levde ut sin legning, risikerte en straff opp til ett års fengsel.

I 1981 kom det et forbud mot å diskriminere lesbiske og homofile. Tolv år senere ble partnerskapsloven innført. I 2009 ble likekjønnet ekteskap tillatt.

Ingvild Endestad

VIKTIG: Leder Ingvild Endestad i FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold sier at det er viktig at Vika anerkjenner og beklager politiets overgrep mot homofile.

Foto: FRI

Gnagende samvittighet

1. februar i år giftet det første homofile paret seg i en norsk kirke.

Og det var da kirkeklokkene ringte inn for Torleiv Vikas nevø, John-Erik-Vika, og Kjell-Jostein Andersson, 18. februar i år, at Torleiv Vikas samvittighet begynte å gnage enda mer.

– Det er en lang vei fra de mørke pissoarene på Grünerløkka og Ankertorget, til lyset og varmen som møtte deg i kirken på Eidsvoll, medgir Vika og fortsetter:

Det eneste jeg kan si i denne sammenheng er «unnskyld» – og minne om de ordene biskopen sa under vielsen: «Kjærligheten er det største».

– Et unnskyld som betyr mye

Leder Ingvild Endestad i FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (den tidligere Landsforeninga for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) sier at unnskyldningen fra Vika betyr mye.

– Mange har reagert positivt på Vikas beklagelse. Homofile har blitt mishandlet og utsatt for grove overgrep fra staten, deriblant politiet. Det er viktig at han anerkjenner og beklager disse overgrepene, sier Endestad til NRK.

NRK lyktes ikke med å hente inn kommentarer direkte fra Vika.

AKTUELT NÅ