NRK Meny
Normal

Tidligere naboer av terrorsiktede: Overraskende og leit

Eks-naboer av den terrorsiktede Aker Solution-ingeniøren beskriver familiefaren som hyggelig og hjelpsom. Den siste tiden har Twitter-profiler med siktedes navn vært aktive om Syria-krigen, IS og Charlie Hebdo.

Terrorsiktede møtte ikke opp i eget fengslingsmøte.

En av profilene er slettet, mens en annen profil har publisert tweets inntil søndag. Dagen etter ble norsk-irakeren med norsk statsborgerskap arrestert på jobb.

Han ble pågrepet samtidig som politiet gjennomførte en razzia mot selskapet. Tirsdag samtykket han til fire ukers varetektfengsling.

Politiadvokat Signe Aalling i PST

Politiadvokat Signe Aalling i PST.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi knytter siktelsen til spredning av informasjon som er særlig egnet til å bidra til å begå terrorhandlinger, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST)

– Tenkte på ham

Det er ikke kjent hvilke informasjon PST mener han har spredt, men det skal ha foregått via internett. Naboer kan ikke tro nyhetene:

– Det var overraskende og leit å høre. Men jeg tenkte på ham da jeg hørte på nyhetene at det var en ingeniør, sier en tidligere nabo av siktede til NRK.

48-åringen var offiser for Iraqi National Congress (INC) under USAs okkupasjon av Irak i 2003. Han har siden vært aktiv som lokalpolitiker for Sosialistisk Venstreparti. I 2006 holdt han en appell der han tok avstand fra USAs invasjon i Irak – som han altså tidligere var en sentral del av.

– Hyggelige og hjelpsomme

Naboene beskriver mannen og hans familie som hyggelige og hjelpsomme.

– En gang kranglet de med en annen nabo som hadde laget mye lyd på natten under en fest, men det var ikke noe unormalt ved en slik reaksjon, forteller ekteparet.

Bjørn Andre Gulstad, advokatfullmektig

Advokatfullmektig Bjørn André Gulstad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I 2010 flyttet mannen fra nabolaget. Medlemmer av Sosialistisk Venstreparti bekreftar overfor NRK at siktede var medlem av partiet. 48-åringen var lokalpolitikar for partiet på 2000-talet, men da han flyttet, skal han ha meldt seg ut av lokallaget.

Siktede sier via sine advokater at det han har foretatt seg er innenfor loven og ytingsfrihetens grenser.

– Det han har gjort - i den grad han har foretatt noe kritikkverdig - mener han at ikke er grunnlag for at arbeidsgiver skal reagere på, og han oppfatter det som innenfor det som er hans daglige interesser, sier advokatfullmektig Bjørn André Gulstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger