Hopp til innhold

Tidligere leder advarer mot Norwegian Defence League

Tidligere leder i Norwegian Defence League advarer nå folk mot å bli med i den anti-islamske gruppa. Lena Andreassen frykter en ny Breivik finnes i dette miljøet.

Tidligere leder i NDL advarer mot den anti-islamske gruppa, Norwegain Defence League.

VIL BEKJEMPE GRUPPA HUN LEDET: Lena Andreassen frykter at en ny Breivik vil kunne komme ut av det høyre-ekstreme miljøet.

– De bør tenke seg om to ganger før de går inn i den organisasjonen for de er rene rasister, og mange av dem er også nazister, sier Andreassen.

I fjor var hun leder av Norwegian Defence Leauge, den norske avdelingen av den anti-islamske organisasjonen English Defence League (EDL). Nå har hun trukket seg ut og advarer folk mot å bli medlem i det hun mener er en farlig organisasjon.

Lena Andreassen

Lena Andreassen ble rekruttert i England til å starte opp den norske grenen av den anti-islamistiske gruppa.

Foto: Privat

Skulle bombe en moské

Det var lederen i English Defence League som rekrutterte Andreassen. Hun deltok på demonstrasjoner og var med på møter der det lagt planer for hvordan man skulle bekjempe muslimer.

I Brennpunkt i kveld forteller Andreassen at hun for alvor skjønte hvor ekstrem organisasjonen var da de fortalte at de skulle sprenge en moské i England:

– Så forteller han om at de har planer om å bombe en moské i Bournemouth. Og jeg trodde seriøst, du tuller! Nei, alt var planlagt. Der sitter jeg på hotellet mitt og bare: Det her går ikke. Så jeg kontakter politiet.

Den planlagte terroraksjonen ble avverget og sju personer knyttet til EDL ble arrestert, men alle ble senere sluppet fri uten tiltale.

Vil bekjempe organisasjonen hun ledet

Anders Behring Breivik var medlem av Norwegian Defence Leauge, og Lena Andreassen har møtt mange som støtter Breviks handlinger.

Hun mener norske anti-islamister er like farlige som ekstreme islamister, og vil nå jobbe for å bekjempe organisasjonen hun en gang ledet:

– Det kan jo være en Breivik til ute og går. Altså, som kan utføre noe lignende. Man vet jo ikke. De bør stoppes fra å spre hatmeldingene sine rundt omkring.

– Og det vil du prøve å bidra til, å stoppe dem?

– Så absolutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

English Defense League

Ifølge den tidligere lederen av Norwegian Defense League er norske anti-islamister like farlige som ekstreme islamister.

Foto: EBU

NDL: – Vi er vanlige, fredelige familiefolk

Nestleder i Norwegian Defence League, Lars Aardal, sier til NRK at de «overhodet ikke kjenner seg igjen» i kritikken fra deres tidligere leder..

– Det er helt feil fra ende til annen. Det er ikke noe voldsforherligelse eller noen Anders Behring Breivik blant oss. Det er helt feil. NDL har hele tida tatt klar avstand fra vold, og terror som virkemiddel, så det kjenner vi oss ikke igjen i.

Han hevder de hele tida har tatt avstand fra terroristen som drepte 77 mennesker 22. juli 2011. Siden terrorangrepet har organisasjonen ifølge Aardal fått 300 nye medlemmer.

– Vi er vanlige, fredelige familiefolk. Vi tar fullstendig avstand fra all bruk av vold og terror. Det må aldri bli et virkemiddel, gjentar han.

– Vi hater ikke muslimer, men islamsk innflytelse i det norske samfunnet må begrenses, sier Aardal.

– Ser du at det dere står for kan bli tolket som rasisme?

– Nei, fordi islam ikke er noen rase. Norske konvertitter kan være like ille som den verste islamist. Vold, rasisme og terror er en agenda som vi ikke har, hevder han.

– Men i et flerkulturelt samfunn som vi lever i, hva slags holdninger mener du at dere bidrar med?

– Vi prøver å begrense islamsk innflytelse. Det er ikke noen annen agenda vi har, sier Aardal.

– Men ser du at de holdingene NDLs har kan føre til hat mot muslimer i Norge?

– Nei, det kan jeg ikke se, fordi vi ordner opp dette innad, fordi vi skiller sterkt innad på hva hat er, hva opplysing og advarsler er, svarer Aardal.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger