Hopp til innhold

Tidligere kolleger om Tathgar: Veldig sympatisk og dyktig

Harsharn Tathgar, som er siktet av PST for spionasje for Russland, får gode skussmål fra tidligere kolleger. – Jeg har ikke har et vondt ord å si om ham, sier tidligere kollega Ingeborg Solheim.

Harsharn Tathgar

Harsharn Singh Tathgar er siktet for spionasje til fordel for Russland. Han har siden 2012 vært ansatt i DNV GL (Det norske Veritas) som ingeniør og prosjektleder.

Foto: Privat fra Facebook

Lørdag 15. august ble Harsharn Singh Tathgar pågrepet av PST, mens han satt i møte med den antatt russiske agenten på restauranten Villa Paradiso på Sagene i Oslo.

Tidligere på onsdag ble det kjent at den antatte agenten nå utvises fra Norge.

Flere tidligere kolleger av Tathgar sier nå til NRK at de ble svært overrasket over siktelsen og at de opplevde han som en dyktig, sympatisk og omgjengelig person.

Tathgar er siktet under straffelovens paragraf 123 og 124, for «avsløring av statshemmeligheter» og «grov avsløring av statshemmeligheter». Å bli siktet etter paragraf 124 er svært sjeldent.

– Ser man på straffeparagrafene han er siktet for, er det alvorlige saker. Så vidt jeg kan huske må vi tilbake til Treholt-saken for å finne noe liknende, sier tidligere leder av etterretningsgruppa E14, Ola Kaldager til NRK.

Tathgar nekter straffskyld etter tiltalen, og det er fortsatt ikke kjent hvilke statshemmeligheter PST mener han har avslørt.

– Hans forklaring er mye mer nyansert enn det som fremgår av kjennelsen, sa Tathgars forsvarsadvokat Marianne Darre-Næss etter fengslingsmøtet.

Tathgar skal ha mottatt «ikke ubetydelige kontantbeløp» for informasjonen han ga til den russiske agenten, ifølge kjennelsen fra fengslingsmøtet.

– Det var ingenting ved ham som skulle tilsi at han ville skade noen eller var noe særlig opptatt av penger, sier Ingeborg Solheim, som var Tathgars kollega ved Sintef fra 2005 til 2007.

Drev med yoga og meditasjon

Tathgar er 50 år, og kommer opprinnelig fra India. Han er norsk statsborger, og har bodd i Norge siden han begynte på doktorgraden i gjenvinning og materialteknologi ved NTNU i 1997. Siden mai 2012 har Tathgar vært ansatt i olje- og gassavdelingen i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas).

Han har også vært politisk aktiv og sto oppført på niende plass på Vestre Aker Venstres liste for kommunevalget i 2019, men ble ikke valgt.

Ingeborg Solheim, forsker i Sintef

Ingeborg Solheim, forsker på materialteknologi ved Sintef.

Foto: Sintef

Ingeborg Solheim var forsker på Sintef i Trondheim, og arbeidet på flere prosjekt sammen med Tathgar.

– Han var en veldig sosial og dyktig person, jeg har ikke noe negativt å si om han, sier Solheim.

– Jeg ble veldig overrasket da dette med spionasje kom frem. Han var en sympatisk kar som drev med yoga og meditasjon, sier hun.

3D-printing

I DNV GL har Tathgar det siste året vært prosjektleder og hatt omfattende kontakt med kunder, men har aldri hatt sikkerhetsklarering og har derfor ikke jobbet med Forsvaret eller forsvarsindustrien.

Tathgars spesialfelt er 3D-printing, som har bruksområder innen olje og gass, fornybar energi, forsvar og beredskap.

Mediedirektør Per Wiggo Richardsen i Det Norske Veritas

Meddiedirektør i DNV GL, Per Wiggo Richardsen.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

To tidligere kolleger av Tathgar sier til VG at de så på ham som en svært høyt kvalifisert person, kreativ og hyggelig.

Hadde tilgang til sensitiv informasjon

Presseansvarlig i bedriften, Per Wiggo Richardsen, sier pågripelsen har vakt stor overraskelse og skuffelse i DNV GL, og presiserer at Tathgar aldri hadde sikkerhetsklarering.

Dermed skal han ikke ha jobbet med kunder i forsvarssektoren.

Onsdag ettermiddag opplyser derimot Richardsen til TV2 at Tathgar hadde tilgang til sensitive opplysninger, blant annet gjennom prosjekter for Equinor og Kongsberg Gruppen.

– Ja, det er klart at stort sett alt vi gjør er av sensitive opplysninger, sier Richardsen.

– Men sensitiv informasjon betyr ikke sensasjonell informasjon. Den er sensitiv fordi det har med personinformasjon og informasjon om teknologi og pågående prosjekter, påpeker Richardsen.

Han opplyser om at Tathgar ikke skal ha jobbet med den forsvarsrelaterte delen av Kongsberg Gruppen.

Dyktig fagmann

En annen som ble overrasket er Terje Lofthus, som samarbeidet med Tathgar på et prosjekt for å bygge en silisiumfabrikk på Toten i 2011.

Tathgar jobbet i perioden 2007 til 2012 med solcelleteknologi, blant annet for selskapet Umoe Solar. Solcellepaneler er i stor grad avhengige av grunnstoffet silisium.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg har ikke noe negativt å si om ham, sier Lofthus.

– Det er jo lenge siden jeg har hatt kontakt med ham, men han var en dyktig fagmann og en omgjengelig person. Han var også veldig god i norsk, etter bare 10 til 15 år i Norge, kommenterer Lofthus.

AKTUELT NÅ