Hopp til innhold

Skulle vitne for Jensen - rettet i stedet mistanke mot ham

OSLO TINGRETT (NRK): Eirik Jensens forsvarere kalte inn en tidligere kollega som vitne. I retten fortalte han at han hadde sine mistanker mot Jensen, men nølte med å dele dem. Før nå.

Eirik Jensen i rettssaken i Oslo tingrett

RYKTE: En tidligere kollega fortalte i retten mandag om mistanker mot Eirik Jensen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Du må være blind og døv for ikke å få med deg hva som har kommet frem om saken, så jeg tenkte det var greit å formidle dette likevel, sier politioverbetjent Bjørn Gunnar Pedersen fra Oslo politidistrikt fra vitneboksen.

Han har tidligere vært avhørt av Spesialenheten, men sier han da syntes det var ugreit å fortelle ting om sin tidligere kollega.

Men så kontaktet han Spesialenheten og ba selv om å få komme inn til et nytt avhør, i forrige uke. Der fortalte han for første gang om flere hendelser, som førte til at han hadde en mistanke mot Jensen.

Pedersen jobbet sammen med Eirik Jensen store deler av 2000-tallet. Jensen var hans nærmeste leder i deler av denne tiden.

Kontaktet av Jensen

Vitnet forteller at han rundt år 2001 fikk opplysninger fra personer i et kriminelt miljø om at personer i et industriområde i Kværnerdalen solgte narkotika. Ifølge vitnet var det klare og verifiserbare opplysninger.

– Informanten hadde vi brukt tidligere med stort hell. Vi førte info inn i politiets etterretningsbase, og etter det ble vi kontaktet av Eirik (Jensen) med beskjed om at vi kunne kontakte en slags vaktmann han kjente som var vaktansvarlig i det industriområdet. Da ville vi få tilgang til lokalene, forteller Pedersen.

MC-kriminell

Vitnet sier det ringte noen bjeller da de sjekket vedkommende og så at han var en MC-kriminell, men at de tenkte at når Eirik Jensen går god for han, kan vi ringe han.

– Vi ringte han da vi var på vei dit og han møtte oss i porten. Han sa han hadde snakka med Eirik Jensen, så han visste at vi kom. Han sa bare vent litt her, så skal jeg hente nøkler. Jeg stussa over at det tok uforholdsmessig lang tid. Det føltes som vi venta i flere år, men jeg har estimert det til 15–20 minutter.

Da vitnet og kollegaene til slutt kom inn i lokalet, traff de to personer og fant rundt en hekto amfetamin, samt noen piller.

– Narkotikahunden markerte veldig i det ene lokalet. Det som var spesielt var at vi i ettertid fikk vite at mens vi ventet på nøkler, hadde det gått ut X antall kg amfetamin og mange tusen piller ut bakporten. Informasjonen om dette kom fra en informant noen dager senere.

Ble bevis fjernet?

Gjermund Cappelen

FIKK HAN FJERNET NARKOTIKA? En politiinformant hevdet Gjermund Cappelen fikk fjernet narkotika før politiet gikk til beslag.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

En informant hevdet Jensen sørget for at Gjermund Cappelen fikk ta ut sine kilo med narkotika før det ble gjort beslag.

Pedersen sier at dette dreier seg om amfetamin og piller. Cappelen er kun tiltalt for hasjinnførsel.

– For å kalle en spade en spade da, hadde Eirik gjort dette med viten og vilje, eller handlet han i god tro for å hjelpe oss med å komme inn? Det er det jeg ikke skal ta stilling til, sier Pedersen.

– Det vi reagerte på var at Eirik tok kontakt med oss, det var ikke så vanlig på den tiden, sier Pedersen.

Forsvarer John Christian Elden sier at Jensen ikke hadde noen befatning med denne saken, ut over å sette politiet i kontakt med den såkalt MC-kriminelle.

– Det som har skjedd er at en informant forteller at det er masse narkotika på denne adressen. Så slår politiet til, og det viser seg at det var ikke masse narkotika der. Da sier informanten at narkotikaen må ha blitt flyttet, sier Elden.

– Det eneste Jensen har gjort, er å hjelpe polititjenestemennene med å komme i kontakt med en mann, som kunne hjelpe dem med tilgang til lageret.

– Hold kleptopølsene borte

Pedersen forteller også om «Operasjon Jailhouse». Politiet hadde fått opplysninger om at noen straffedømte som satt på åpen soning solgte hasj.

Planen var å avlytte bakmannen. Det var den samme mannen som Pedersen var med på å pågripe rundt 2001.

– Vi fikk avslag på søknaden om telefonavlytting. Begrunnelsen var at Eirik ringte N.N. (bakmannen) på tjenestetelefonen, og dersom N.N. sin telefon ble avlyttet ville det bli oppdaget at han snakket med Eirik, sier Pedersen.

– Vi fikk beskjed om å holde kleptopølsene borte, av Stensrud (Iver Stensrud, tidligere orgkrimsjef i Oslo, red.anm.), sier Pedersen.

Informasjonen Pedersen hadde var at 500 kilo hasj skulle komme inn i landet.

Saken ble lagt bort

Tingrettsdommer Kim Heger ber om noen oppklaringer.

Han spør om det stemmer at saken ble fullstendig lagt vekk, og mistanken mot N.N. ble droppet, fordi det ville bli oppdaget at han snakket med Jensen.

– Det stemmer, sier Pedersen.

– Det var ikke første gang vi la bort en sak, men som oftest var det på grunn av kapasitetsproblemer.

Det var Iver Stensrud og Eirik Jensen som var med på denne beslutningen, ifølge vitnet.

Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier at dette var en beslutning Stensrud tok, uten Jensens innblanding. Jensen hadde samtaler med mannen, som del av sitt arbeid, ifølge Elden.

Hasjen stoppet i Sverige

Men Pedersen hadde allerede kontaktet svensk politi. De stoppet lasten og pågrep bakmannen.

– Det skurret jo, da, oppi hodet mitt, og det var derfor jeg kontaktet svenske politifolk. De tente på denne saken, for hasjen skulle komme gjennom Sverige, sier Pedersen, som sier at færrest mulig fikk vite hva han gjorde.

Han forklarer at han kontaktet svensk politi gjennom en ansatt ved PTO, politi og tollkontoret i Oslo.

– Hva sa gutta i Norge da? Her hadde man lagt bort saken på flere hundre kilo, så blir det tatt beslag i Sverige. Ble det noe etterspill? spør Kim Heger.

– Nei, sier Pedersen.

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett.

UNDRENDE: Dommer Kim Heger lurte på om det ble noe etterspill i Norge etter at politiet hadde lagt bort en sak der det senere ble gjort beslag i Sverige. Svaret var nei.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Påsto Jensen solgte informasjon

Pedersen fortalte i retten også om en informant som sa at en politimann i Oslo solgte etterretningsopplysninger til kriminelle.

– Jeg var selv med ut og møtte informanten. Han framsto troverdig, opplysningene var veldig konkrete, sier Pedersen.

Påstanden var at Jensen skulle ha mottatt 50.000 kroner for opplysninger. Informanten hadde selv sett dokumenter fra politiet, i et lokale med tunge kriminelle.

– Det var ganske heftige opplysninger. Eirik var nærmeste leder, sier Pedersen.

– Vi gikk til Einar Aas med dette. Vi diskuterte å bruke provokasjon, men vi endte med at det kunne vi umulig gjøre og samtidig ivareta informantens sikkerhet. Vi falt ned på at uansett hva vi ville gjøre her, ville alle spor peke tilbake på informanten, sier Pedersen.

– Hva Aas gjorde videre, det vet jeg ikke. Jeg regner med at han forklarte seg om det, sier Pedersen.

Informanten skal senere ha flyttet fra byen og forsvunnet.

– Det var en ganske surrealistisk opplevelse å skulle gå i samme gang og møte din nærmeste leder, og så ha slike opplysninger, sier Pedersen.

Han sier at han ikke fortalte andre om disse opplysningene.

– Jeg gikk til en annen kollega og spurte «hva tenker du?» Ellers var det Einar Aas, og de andre som jobbet med opplysningene på gruppen, som visste om dette, sier Pedersen.

De jobbet med saken i omtrent en måned. Pedersen sier at opplysningene ble ført i en egen logg, utenom datasystemet, for at det skulle holdes til få personer.

– Synsing

Pedersen sier at han var usikker på om han skulle legge fram dette, fordi han anså det som synsing fra sin side.

– Jeg fortalte om det for første gang i avhør, i forrige uke, sier han.

Han beskriver det som at han fikk «dårlige vibber» av henleggelsen av saken.

– Hvordan har det seg at du først forklarer deg om dette i april? spør tingrettsdommer Heger.

– Det var fordi man skal ikke synse, jeg tenkte det var skikkelig ugreit å formidle synsing om en kollega. Det føltes skikkelig ugreit, sier Pedersen.

– Samtidig har det kommet fram en del opplysninger i saken, som man nesten må være blind for å ikke få med seg. Da tenkte jeg at det kanskje var greit å formidle det likevel, sier han.

Han tok selv kontakt med Spesialenheten før avhøret i forrige uke.

Elden: – Bekrefter bare at det var rykter

En av Jensens forsvarere, John Christian Elden, bekrefter at det var de som kalte inn Pedersen som vitne. Etter at Pedersen var i avhør med Spesialenheten i forrige uke, fikk de referat av det han la fram der.

– Det mest overraskende her er vel at han ventet så lenge med å komme med dette, sier Elden.

– Ryktene om at Jensen skal ha vært korrupt og solgt opplysninger, har vært nevnt tidligere i rettssaken. Nå fikk vi bare bekreftet hvor dette ryktet kom fra, sier Elden.

Opplysningene ble grundig etterforsket, sier Elden, uten at politiet fant bevis for det.

– Etterforskningen endte med at det ikke var hold i påstandene, sier Elden.

Oppsummering: Dette mener aktoratet beviser Jensens skyld

AKTUELT NÅ