NRK Meny
Normal

Tidligere EU-topp skal omstille norsk næringsliv

EUs tidligere miljøkommissær Connie Hedegaard er hentet inn til regjeringens ekspertutvalg som skal gi råd om hvordan norsk økonomi skal omstilles i grønn retning. Med seg får hun Idar Kreutzer i Finans Norge.

Connie Hedegaard og Idar Kreutzer

Connie Hedegaard og Idar Kreutzer utgjør ekspertutvalget som skal sikre Norge «grønn konkurransekraft»

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

De to skal utgjøre ekspertutvalget for «grønn konkurransekraft» som statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) presenterte tirsdag.

– Vi har fått inn to svært kompetente personer for å lede arbeidet. De har begge bred erfaring fra internasjonalt klima- og miljøarbeid, sa Sundtoft.

Dansk klimakapasitet

Connie Hedegaard om arbeidet med grønn konkurransekraft Foto Willy Hage

Connie Hedegaard om oppgaven med «grønn konkurransekraft» Foto: Willy Hage

– Den norske regjeringen har ikke bedt oss gi råd om hvorvidt grønn omstilling kan la seg gjennomføre. De har bedt oss gi råd om hvordan vi skal gjøre det, sier Connie Hedegaard

Hedegaard har vært miljøminister i den danske regjeringen og ledet arbeidet med FNs klimakonferanse i København i 2009. Connie Hedegaard er fra det Konservative Folkeparti i Danmark. Fra 2010 til 2014 var hun medlem av Europakommisjonen, hvor hun var kommissær for klimaspørsmål.

Kjenner norsk næringsliv

Idar Kreuzer

Idar Kreutzer kjenner norsk næringsliv godt og skal gi råd om omstilling i grønn retning.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Idar Kreutzer er administrerende direktør i Finans Norge, og har lang fartstid i norsk næringsliv. Han var i mange år konsernsjef i Storebrand. Kreuzer var politisk aktiv i Unge Høyre i 1980-årene og var byrådssekretær for byråd Michael Tetzschner i Oslo

– Kompetente

Målet med utvalget er å møte to av de største utfordringene Norge står overfor de kommende årene. En svekket oljeindustri og de globale klimaendringene vil gi stort behov for omstilling av norsk økonomi.

– Det er mange der ute som har gode ideer og synspunkter på hvordan man utvikler grønn konkurransekraft. Derfor gir vi utvalget et mandat til å be om råd og innspill fra alle som kan bidra til det grønne skiftet, sier Sundtoft.

Ifølge Kreutzer skal ikke utvalget komme med nye ideer og forslag.

– Det vi skal gjøre, er å hente ut kunnskapen, sette den i en sammenheng, og bidra til at regjeringen kan gjøre politikk ut av den, sier han.

Bellona venter resultater

– Bellona er svært glade for at regjeringen setter ned et slikt utvalg. Det er på høy tid. Dette er den viktigste utfordringen Norge står overfor. Nå må munnhellet «grønn omstilling» fylles med innhold, sier fagsjef i Bellona Hallstein Havåg.

Likevel stusser Bellona over sammensetningen av utvalget. Utvalget består av to personer, begge fra den politiske høyresiden.

– Det framstår som merkelig. Dette er et svært viktig arbeid som dekker alle politikkens områder. Det ville hatt godt av flere hoder, selv om Hedegaard og Kreutzer åpenbart er kompetente, sier Havåg.

– For norsk del betyr det at regjeringen må stramme inn på oljepolitikken, både i form av subsidier og en stopp i nye tildelinger, sier sentralstyremedlem Halvard Raavand i Natur og Ungdom til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger