NRK Meny
Normal

Tidligere ansatt saksøker Lime-butikk

LO har tatt ut stevning mot en Lime-butikk på bakgrunn av det de beskriver som «uverdige arbeidsforhold» for en tidligere ansatt.

– Ble oppsagt via en sms

Kvinnen begynte å jobbe ved en av Lime-kjedens butikker i Oslo 1. juni i fjor.

Arbeidskontrakten hennes tilsa at hun skulle ha en normalarbeidstid på 37,5 timer i uka og en månedslønn på 15.000 kroner, men kvinnen forteller til NRK at virkeligheten var en helt annen.

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte jobbe seks dager i uka, bortsett fra tirsdag. Hver dag måtte jeg sende tekstmelding til sjefen for å få vite hvor og når jeg skulle jobbe den dagen, forteller kvinnen.

Sparket via SMS

Den Lime-ansatte forholdt seg ikke til den daglige lederen i butikken. Hun hevder hun kun forholdt seg til Sajjad Hussain, som er utpekt som hovedmannen i den nylig opprullede Lime-saken på Østlandet.

Til og begynne med fikk hun utbetalt 10.000 kroner kontant. Begrunnelsen skal ha vært at regnskapsføreren var på ferie.

Etter to måneder i jobben spurte hun om hun kunne jobbe dagvakter i helgene eller annenhver helg, slik at hun kunne få mer tid med mannen sin.

– Du har ikke familie her. Finn deg en annen jobb, var svaret kvinnen skal ha fått på sms.

– Fikk ikke sykepenger

Kvinnen begynte på ny å jobbe for butikken i september samme år.

– Jeg følte meg alene. Jeg hadde jobbet mange år i hjemlandet mitt. Jeg forsøkte å søke i andre butikker, men fikk ikke noe. Jeg tenkte at hvis jeg fortsatte å jobbe på Lime, kunne jeg søke meg til andre jobber, forteller kvinnen.

Hun ble gravid, og på nyåret i år var hun så plaget av bekkenløsning at hun måtte sykemeldes i 50 prosent.

– Jeg klarte ikke å gå på jobb. Da sa han «vi driver ikke barnehage», forteller kvinnen, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Sykepenger fikk hun heller ikke fordi Nav hadde fått varsel om at hun sluttet 20. desember, mens kontrakten varte til 28. februar. Selv sier kvinnen at hun stod i jobb til 16. januar i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lime-ansatt kvinne

Kvinnen forteller at hun måtte jobbe seks dager i uken og fikk sparken via tekstmelding da hun ba om å få mer fri.

Foto: NRK

– Uverdige arbeidsforhold

Assisterende regionkontorleder i Handel og Kontor i Norge Kjetil Neskvern sier de nå har tatt ut stevning mot den aktuelle butikken på vegne av kvinnen.

Kjetil Neskvern

Kjetil Neskvern i Handel og Kontor tar Lime til retten på vegne av sitt medlem.

Foto: NRK

Stevningen er ikke en del av den pågående straffesaken mot Hussain og tolv andre med tilknytning til Lime-kjeden.

– Stevningen er tatt ut fordi vårt medlem har fått en urettmessig og ikke formriktig avskjed. Hun har hatt en ulovlig arbeidskontrakt, og vi har også rettet lønnskrav for manglende lønn og sykepenger, sier Neskvern til NRK.

Han mener kvinnens manglende forutsigbarhet over egen arbeidssituasjon og arbeidstid kan være belastende.

– Dette er ikke verdige arbeidsforhold for en ansatt. Dette er en svært alvorlig sak og virker på meg som en ny form for sosial dumping vi ikke vil ha i denne bransjen.

Sajjad Hussains sitter for tiden i varetekt hos politiet, siktet for grov menneskehandel. Hans forsvarer John Christian Elden er forelagt påstandene, men ønsker ikke å kommentere dem siden dette er et sivilt søksmål.

«I en sivil sak må han ivareta tilsvarsretten selv,» skriver Elden i en epost til NRK.

– Har opptrådt korrekt

Advokat Vidar Helgheim representerer en 33 år gammel mann, som frem til slutten av august var daglig leder og styreleder i Lime-butikken hvor kvinnen var ansatt.

Advokat Vidar Helgheim

Advokat Vidar Helgheim betegner anklagene som alvorlige, men mener hans klient har sitt på det rene.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Advokaten er ikke kjent med søksmålet, og tror ikke klienten har noe med det å gjøre.

– Det er jo alvorlige påstander. I den grad dette er et riktig faktum, vil min klient ta avstand fra det. Jeg tror ikke han har noe kjennskap til det heller, men det er helt avgjørende å få avklart eierstrukturene før man går inn på disse spørsmålene, sier Helgheim til NRK.

Butikken i Oslo er nå stengt. NRK har i dag ikke klart å komme i kontakt med kvinnen som nå står oppført som styreleder og daglig leder.

Politiet har ikke vist interesse for Helgheims 33-årige klient i den pågående etterforskningen av Lime-kjeden.

– Jeg har tatt opp med politiet om det er ønskelig å stille denne personen spørsmål, og jeg har fått høre at det ikke er det. Så han er en fri mann i alle sammenhenger og har opptrådt korrekt, slik jeg kan forstå det, sier Helgheim.

– Mener din klient at han har oppført seg ordentlig overfor sine ansatte?

– Ja, så langt jeg forstår det, har han gjort det. Han har ikke noe å skjule, og i og med at politiet i den pågående straffesaken heller ikke har vist noen interesse for ham, og vi er ukjent med søksmålet, så synes jeg dette ser helt kurant og greit ut, mener Helgheim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger