Hopp til innhold

Tre ansatte ved Drammen sykehus i karantene etter kontakt med koronasmittet Hurtigruten-passasjer

Tre ansatte ved Drammen sykehus er satt i karantene og venter på testsvar etter å ha vært i kontakt med en koronasmittet Hurtigruten-passasjer.

Roald Amundsen i havna i Tromsø etter koronautbrudd blant besetningen om bord.

MANGE SMITTET: Etter to seilaser i juli på MS «ROALD AMUNDSEN» er nå 36 ansatte bekreftet smittet.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix

– En person hjemmehørende i Drammen har fått påvist covid-19 etter å ha vært passasjer på det første av de to aktuelle seilasene med Hurtigruten, skriver Drammen kommune i en pressemelding.

Personen som har testet positivt hadde ved testing allerede koronasymptomer, og er nå i isolat hjemme. De siste to døgnene før symptomer oppstår regnes som perioden hvor man kan være smitteførende.

– Kartlegging hos denne personen er gjort, og det dreier seg om normal aktivitet med noen få nærkontakter. Men i tillegg en kortvarig poliklinisk behandling på Drammen sykehus, sier kommuneoverlege i Drammen, John David Johannessen.

Drammen sykehus

TRE ANSATTE SJEKKES FOR KORONA: Tre ansatte ved Drammen sykehus er satt i karantene og venter på resultatet fra koronatest etter å ha vært i kontakt med en covid19-smittet passasjer fra Hurtigruten.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Tre sykehusansatte i karantene

Vestre Viken HF bekrefter at en person som er smittet med covid-19 har vært til behandling på Drammen sykehus.

– Umiddelbart etter at Drammen sykehus fikk informasjon om at personen har testet positivt for Sars-CoV-2 utførte sykehuset en smitteoppsporing i henhold til rutinene. Totalt tre ansatte på Drammen sykehus har vært i kontakt med personen og disse er satt i karantene. Ingen av disse ansatte har symptomer, sier fagsjef i Vestre Viken HF, Ulrich Spreng.

De ansatte testes rutinemessig for Sars-CoV-2, og ingen andre pasienter skal ha vært i nærkontakt med den smittete personen, forteller fagsjefen.

I forbindelse med seilasen til Svalbard har Drammen kommune fått melding om at til sammen 13 personer må følges opp med tanke på koronasmitte.

– Kommunens smittesporingsteam har jobbet med dette i helgen, og har oversikt over situasjonen. Det er planlagt testing av alle 13 og noen tester har det allerede kommet svar på. En reisende fra den første seilasen har fått påvist covid-19, sier kommuneoverlegen i Drammen.

Alle de 13 fra de to seilasene har gått i karantene i påvente av testing.

– Vi har prioritert å først teste de som har symptomer på korona, og én av testene har vært positive. Vi har ikke fått svar på alle testene ennå.

Trosset råd fra FHI – varslet ikke passasjerene

Onsdag ble Folkehelseinstituttet (FHI) kjent med at en person som hadde vært om bord «Roald Amundsen» 17. – 24. juli hadde testet positivt på korona.

FHI ga i et møte med Hurtigruten råd om å varsle alle passasjerene. Det ble ikke gjort, og fredag gikk passasjerene i land i Tromsø.

– Vi sa ifra til skipslegen om at de burde varsle og fikk inntrykk av at prosedyrene for at passasjerene skulle varsles ble igangsatt, men vi ser at dette tok tid og vi skulle ønske det hadde gått raskere, sier avdelingsleder i FHI Line Vold til NRK.

Hun presiserer at møtet de hadde på onsdag var med skipslegen, men at det også var andre involvert i kommunikasjonen.

Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

VARSLET: Da FHI ble kjent med at en person var smittet om bord på Hurtigruten skal FHI ha bedt skipslegen om å varsle alle passasjerer.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Per nå er det bekreftet at 36 Hurtigruten-ansatte, og tre passasjerer er smittet av koronaviruset. Over 400 mennesker er i karantene.

– Vi er veldig lei oss for situasjonen som har oppstått. Vi var ikke kjent med at det kunne være covid-19 i skipet da gjestene gikk i land, sier Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten.

Skjeldam har innrømmet til NRK at han som konsernsjef ikke var kjent med meldingen fra FHI på onsdag om å varsle alle passasjerer.

– Det er uansett mitt ansvar. Hadde informasjonen til FHI kommet til dem som tok avgjørelsen hadde dette blitt håndtert annerledes, sier Skjeldam.

Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten forteller om smitten om bord.

– Vi oppfordrer alle passasjerer til å teste seg

I Tromsø jobbes det nå på spreng for å få oversikt over situasjonen.

– Det er mange involverte, og mange som skal testes. Det er også et stort informasjonsbehov. En del passasjerer fikk sen beskjed om situasjonen, og derfor vært ute i samfunnet før de ble ilagt karantene. Vi forsøker spore opp alt, og oppfordrer alle til å teste seg.

Passasjerer NRK har snakket med reagerer på Hurtigrutens håndtering og mener de fikk lite informasjon og sen beskjed om utbruddet.

– Vi er midt i en krise nå. Hurtigruten burde skjønt alvoret med en gang. I gruppa vår har vi diskutert at vi ikke burde fått lov til å gå av båten, men vært om bord til det var gjort testing av alle, sier passasjer Jan Tveråbakk til NRK.

To personer som var om bord «Roald Amundsen» gikk i land for å dra til en hytte på vestsiden av Spitsbergen tirsdag morgen. Deretter kom beskjeden om smitteutbruddet.

De ble testet for korona lørdag. Testen var negativ, og søndag viser de fortsatt ingen tegn til smitte.

Ti personer på en seilbåt som hadde vært i kontakt med de to på hytta ble først nektet å gå i land, men får nå komme inn til Longyearbyen.

AKTUELT NÅ