Hopp til innhold

Ti høydepunkter fra debattene i valgkampen

Kommunevalget nærmer seg med stormskritt. Den siste måneden har politikere vitset, rast og argumentert landet rundt for å vinne stemmer. Mandag får vi svar på om de har lyktes.

Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H

DER DET HELE STARTET: Startskuddet for valgkampen gikk i Arendal, der Jonas Gahr Støre (Ap), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og de andre partilederne møttes til debatt 17. august. I kveld møtes de igjen i Fredrikstad, for siste gang før valget.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Kveldens partilederdebatt i Fredrikstad er den siste i rekken av elleve NRK-debatter denne valgkampen.

Fra Arendal i sør til Karasjok i nord har nasjonale og lokale politikere diskutert alt fra helse og skole til integrering og landbruk.

Temperaturen i debattene har ved flere anledninger nådd kokepunktet. Her er noen av høydepunktene fra valgsendingene:

1. Arendal: Partilederdebatt

Valgkampen ble for alvor sparket i gang med partilederdebatten under Arendalsuka 17. august. På agendaen sto blant annet skattepolitikk, arbeidsledighet, klimapolitikk og søndagshandel.

Toppolitikerne sørget for flere minneverdige øyeblikk under debatten, men få fikk like mye oppmerksomhet som KrF-leder Knut Arild Hareide.

Denne replikken, som falt under en duell om søndagsåpne butikker, ble etterfulgt av latterbrøl fra både publikum og finansminister Siv Jensen:

«Siv, vi har gjort ting sammen som ikke har vært så klokt...»

Krf-lederen fikk sin motstander Siv Jensen til å trekke på smilebåndet under debatten om søndagsåpne butikker.

ARENDAL: Finansminister Siv Jensen (Frp) brøt flere ganger ut i latter under duellen med KrF-leder Knut Arild Hareide.

2. Stavanger: Kommunesammenslåing

19. august var det duket for debatt om kommunesammenslåing i Stavanger konserhus.

Innledningsvis forsøkte programleder Atle Bjurstrøm å vie Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgøe (H) og Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap). Men selv om Helgøe sa rungende ja til å slå seg sammen med nabokommunen, takket Wirak pent nei på vegne av Sandnes.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) nektet å svare da han ble bedt om å si nøyaktig hvor mange kommuner han mener er nok.

Jan Tore Sanner har ikke lyst til å fortelle programlederne hvor mange kommuner han ønsker.

STAVANGER: 428 kommuner er for mange, mener kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Men noe tall på hvor mange kommuner som er nok, vil han ikke gi.

3. Bergen: Storbypolitikk

Bergen har fått mye oppmerksomhet for sine turbulente politiske forhold det siste året. At politikere på Vestlandet ikke går av veien for knallhard meningsbrytning, ble igjen bevist da vi inviterte til debatt om storbypolitikk på Det akademiske kvarter 21. august.

Leo Ajkics reportasje om rusmiljøet i Bergen, som har blitt kastet ut av Nygårdsparken, gjorde sterkt inntrykk på mange – blant andre ordfører Trude Drevland (H).

Engasjementet kom også til syne da den omstridte bybanelinjen til bydelen Åsane skulle diskuteres. Programleder Ingerid Stenvold måtte heve stemmen for å få varaordfører Tor A. Woldseth (Frp) til å gi fra seg ordet.

Dag Inge Ulstein (KrF) og Tor A. Woldseth (Frp) er så uenige om bybane-spørsmålet at programleder Ingerid Stenvold må roe gemyttene.

BERGEN: På et tidspunkt snakket tre engasjerte debattanter i Bergen i munnen på hverandre.

4. Ålesund: Næringsliv og arbeidsplasser

24. august sto næringsliv og arbeidsplasser på agendaen i Ålesund.

Ap-leder Jonas Gahr Støre innledet debatten med å si at regjeringens tiltak mot den økende arbeidsledigheten er for dårlig. Næringsminister Monica Mæland (H) svarte med å kreve skattesvar fra Støre. Det svaret fikk hun ikke.

Hetest ble det imidlertid da grønt, bærekraftig næringsliv skulle diskuteres. Både Mæland og Støre gikk til frontalangrep på Miljøpartiet de Grønnes leder Rasmus Hansson da han tok til orde for å avvikle hele oljenæringen.

Under debatten angrep både Monica Mæland, Jonas Gahr Støre (Ap) og Gunn Berit Gjerde Miljøpartiet De Grønnes politikk.

ÅLESUND: Det ble høylytt ordskifte da Rasmus Hansson, leder i Miljøpartiet de grønne, la frem sitt forslag til en ny og grønn næringspolitikk.

5. Trondheim: Skolepolitikk

26. august åpnet Samfunnet i Trondheim dørene for publikum, politikere og andre debattanter med sterke meninger om norsk skole.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), Venstre-leder Trine Skei Grande, SV-leder Audun Lysbakken og skolepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Trond Giske barket sammen i debatten om heldagsskole, helsesøstertjenesten og lærertetthet.

Ingunn Sollie, lærer for 8. klasse ved Rosenborg skole i Trondheim, ble provosert av Røe Isaksen. Hun utfordret ham til å svare på om han vet bedre enn lærerne selv hvor stort behovet for høyere lærertetthet egentlig er.

Lærer Ingunn Sollie blir provosert av kunnskapsministeren og spør: Hvordan kan Røe Isaksen si at han vet bedre enn en hel profesjon?

TRONDHEIM: - Hvordan kan han si at han vet bedre enn en hel profesjon, spurte lærer Ingunn Sollie kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

6. Tromsø: Boligpolitikk

Bør markagrensa være hellig? Hvordan skal vi håndtere de høye boligprisene? Og foregår boligbyggingen i Norge på riktig måte?

Det var blant spørsmålene kommunalminister Jan Tore Sanner (H), Rødt-leder Bjørnar Moxnes og flere lokale politikere måtte svare på da Tromsø inviterte til debatt 31. august.

Og debatt ble det. Sanner ble beskyldt for å ha allergi mot kommunale boliger og Tromsø ble sammenlignet med Manhattan i New York. Moxnes og Rødt ble anklaget for å motarbeid boligbygging, og på den måten bidra til høyere boligpriser.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener Rødt jobber motarbeider at det bygges flere boliger i Oslo. Bjørnar Moxnes mener Sanner ikke har noen svar på boligproblemene i de store byene.

TROMSØ: Det ble ambert ta boligpolitikk skulle debatteres i Tromsø. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og Rødt-leder Bjørnar Moxnes var blant dem som sørget for høy temperatur.

7. Karasjok: Helse og eldreomsorg

Lokale politikere og andre debattanter rettet krass kritikk mot stortingspolitikerne fra hovedstaden da debatten om helsepolitikk gikk av stabelen i Karasjok 2. september.

16 år gamle Randi Marie Olli, som jobber i eldreomsorgen i Porsanger, ba finansminister Siv Jensen (Frp) gjøre mer for ensomme eldre. Klemet Erland Hætta, ordfører i Kautokeino for Samefolkets parti, sa at sentralisering av sykehus er ensbetydende med å gamble med folks liv.

Helseminister Bent Høie (H) ble grillet kraftig av Anne Toril Eriksen Balto, ordfører i Karasjok for Senterpartiet, som gang på gang avkrevde svar på sine spørsmål.

Anne Toril Eriksen Balto, ordfører i Karasjok, krevde svar på flere spørsmål fra helseminister Bent Høie.

KARASJOK: Ordfører Anne Toril Eriksen Balto (Sp) ba gang på gang Høie svare på spørsmål om behov for lokalsykehus i Finnmark.

8. Oslo: Klasseforskjeller

«Ro dere ned, mine herrer», utbrøt ordfører Fabian Stang (H) under debatten om klasseforskjeller i Oslo 4. september. Rødt-leder Bjørnar Moxnes gikk rett i strupen på Frps Carl I. Hagen da de diskuterte behovet for gratis barnehage.

Hagen pekte på «enorm innvandring» som en av årsakene til at Oslo er en delt by. Det fikk Khamshajiny Gunaratnam (Ap) til å se rødt. Hun mener man heller må sørge for nok barnehageplasser slik at innvandrerbarn lærer å snakke norsk.

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) og byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) sørget også for temperatur i debatten om eiendomsskatt.

Raymond Johansen fra Ap har en bolig verdt 7 millioner kroner og blir selv rammet av skatten han vil innføre.

OSLO: Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, Raymond Johansen, forsvarte partiets forslag om å innføre eiendomsskatt i byen med nebb og klør da han møtte byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til duell.

9. Lillehammer: Landbruk og konsesjon

Kulturhuset Banken på Lillehammer var fylt til randen da landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og politikere og bønder fra regionen møttes til debatt om landbruk og konsesjon 7. september.

Kornbonde Ragnhild Duserud (24) fra Østfold utfordret landbruksministeren på hvordan hun vil motivere unge til å starte med landbruk. Sauebonde Therese Rudi (24) fra Ringebu rettet skytset mot tidligere landbruksminister Vedum, og spurte hvorfor hun skulle tro at han var hennes «redningsmann».

Avslutningsvis deltok Sylvi Listhaug og Trygve Slagsvold Vedum i en gulrot-test – hva smaker egentlig best av økologisk dyrket og tradisjonelt dyrket gulrot?

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) tester smaksforskjellen på vanlige og økologiske grønnsaker.

LILLEHAMMER: Etter heftig debatt om matjord, konsesjonsloven og industrielt landbruk, deltok politikerne i en uformell gulrot-test.

10. Drammen: Flyktningpolitikk

Den siste debatten før kveldens partilederdebatt, handlet om flyktningpolitikk. Sendingen 9. september ble imidlertid sterkt preget av nyheten om at terrorgruppen Den islamske stat (IS) hevder å holde en nordmann som gissel.

De fremmøtte i Drammen fikk likevel oppleve engasjerte politikere i debatt om mottak og bosetting av flyktninger.

Abid Raja (V) utfordret Trond Giske (Ap) til dugnad for flyktninger. Giske svarte at det var Venstre som hadde sikret Frp plass i regjeringen, et parti som har oppfordret norske kommuner til å si nei til flere flyktninger.

Raja fulgte opp med å si at Arbeiderpartiets flyktningpolitikk i praksis er dårligere enn Fremskrittspartiets. – Men Frp har den verste retorikken, la han til.

Arbeiderpartiet og Venstre havnet i tottene på hverandre under flyktningdebatten.

DRAMMEN: Venstres Abid Raja inviterte Arbeiderpartiets Trond Giske med på flyktningdugnad. Giske kritiserte Venstre for å slippe Frp inn i regjering.

AKTUELT NÅ