Thommessen: – Har tillit i byggesaken

STORTINGET (NRK): Stortingspresident Olemic Thommessen sier han fikk støtte da han møtte resten av presidentskapet. Han sier han ikke hadde grunn til å tro at det ville komme nok en kostnadssprekk da regningen før jul steg til 1,8 milliarder kroner.

Stortingspresident Olemic Thommessen sier han fikk støtte da han møtte resten av presidentskapet for å diskutere kostnadssprekken.

PRESSET: Stortingspresident Olemic Thommessen er i hardt vær etter byggesprekken på Stortinget.

– Dette har vært et mareritt, som ikke vil noen ende ta. For hver korsvei vi passerer, dukker det opp nye problemer, sier Thommessen.

Mandag møtte han presidentskapet og administrasjonen ved Stortinget for å se på hvorfor regningen siden jul har steget med ytterligere 500 millioner kroner. Foreløpig siste prislapp for utbyggingen er 2,3 milliarder kroner.

Han står fast ved at han ikke fikk nok informasjon fra administrasjonen til å skjønne hvor det bar.

– Jeg mener man tar ansvar ved å bli, sier Thommessen på spørsmål om han vurdert å gå av som stortingspresident.

Skjebneuke

VG-kommentator Frithjof Jacobsen skarpt ut mot stortingspresident Olemic Thommessen.

Frithjof Jacobsen i VG kommenterer saken i Dagsrevyen.

Onsdag møter Thommessen Stortingets finanskomité og parlamentariske ledere for å forklare den siste budsjettsprekken.

– Der vil vi legge fram tallmateriale som beskriver overskridelsen på 500 millioner kroner, og gå gjennom spørsmål om hvem som har visst hva og til hvilke tidspunkter. Vi vil også komme inn på spørsmålet om hvilken informasjonsplikt presidentskapet har, sier han.

Møtet kan være med på å avgjøre Thommessens fremtid som stortingspresident. For dersom 34 representanter ønsker det, blir det en ny avstemning om hvem som skal sitte i Stortingets presidentskap.

Rødt, SV, MDG og Sp er allerede klar til å erstatte Thommessen dersom det blir en slik avstemning. Men de trenger støtte fra representanter fra Arbeiderpartiet, KrF eller regjeringspartiene for å få en slik votering.

Solberg: – Opp til Stortinget

Men Thommessens skjebne kan bli avgjort uten en slik kampvotering. Dersom det kommer signaler fra KrF eller representanter fra regjeringspartiene, kan Høyre velge å fremme en ny kandidat til vervet som stortingspresident. Det er det i så fall stortingsgruppen som må vurdere, understreker statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Toppmøte om arbeidslivskriminalitet

GOD PRESIDENT: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg mener partifellen er en god representant for det nordiske samarbeidet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi har masse flotte stortingsrepresentanter fra Høyre, men dette er det Stortinget og Høyres gruppe som håndterer, sier hun til NRK.

– Hva gjør Olemic Thommessen til en god stortingspresident?

– Jeg synes han er en god representant for det nordiske samarbeidet. Hvis det nå er snakk om byggesaken, så er det en sak Stortinget må gå gjennom og ta sine konklusjoner, sier hun.

SISTE NYTT

Siste meldinger