NRK Meny
Normal

Thommesen: Hagen kan ikke trekke seg

STORTINGET (NRK): Stortingspresident Olemic Thommesen slår fast at presidentskapet ikke kan gi Carl I. Hagen fritak som vararepresentant på Stortinget.

Carl I. Hagen

KAN IKKE FRITAS: Stortingets presidentskap slår fast at Frp-nestor Carl I. Hagen, som i dag er vara til Stortinget, ikke kan trekke seg fra vervet for å kunne bli valgt til Nobelkomiteen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Når det gjelder spørsmålet om mulig fritak, så lar ikke det seg gjøre, sier stortingspresident Olemic Thommesen til NTB.

Debatten har rast etter at Fremskrittspartiet har fremmet sin tidligere partileder og nåværende vararepresentant til Stortinget, Carl I. Hagen, som kandidat til Nobelkomiteen.

Det har lenge vært tradisjon for at sittende stortingsrepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen. Dette skal sikre komiteens uavhengighet.

Kan ikke trekke seg

Onsdag sa Hagen til partiets stortingsgruppe at han ville trekke seg som vararepresentant for Oslo med umiddelbar virkning for at han fortsatt skal kunne vurderes til komiteen.

Olemic Thommesen

LAR SEG IKKE GJØRE: Hagen kan ikke få fritak fra vervet som vararepresentant fastslår stortingspresident Olemic Thommesen (H). Presidentskapet har ikke formelt tatt stilling til spørsmålet, men har diskutert gjeldende praksis.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Men ifølge Thommesen er det ikke så enkelt.

– Mitt svar til Fremskrittspartiets stortingsgruppe vil være at Hagen ikke tilfredsstiller de kravene som Grunnloven og valgloven stiller for å få fritak.

På sitt møte torsdag formiddag drøftet presidentskapet om det er mulig å gi fritak fra vervet som vararepresentant.

Spørsmålet er imidlertid ikke formelt behandlet, siden Hagen ikke har søkt om fritak, men Thommessen sier presidentskapet har hatt en «orienteringsrunde» rundt temaet.

Kan søke permisjon

Eva Kristin Hansen

UMULIG: Praksis tilsier at det ikke er mulig å gi Hagen fritak fra vervet som vara til Stortinget, sier visepresident Eva Kristin Hansen (Ap).

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Presidentskapet har ikke tatt stilling til om Hagen kan søke permisjon fra vervet, og vil komme tilbake til det dersom han søker, sier første visepresident Eva Kristin Hansen (Ap) til NRK.

– Vi har hatt en gjennomgang av hva som er praksis når det gjelder fritak, og det er ganske tydelig at det er veldig vanskelig, faktisk umulig. Men når det kommer til permisjoner, er regelverket litt mer løssluppent, så det må man vurdere fra sak til sak.

– Har dere tatt stilling til om Hagen kan få permisjon?

– Nei, det har vi ikke gjort, fordi det ikke foreligger noen permisjonssøknad. Til syvende og sist er det Stortinget i plenum som avgjør om noen får permisjon eller ikke. Presidentskapet kan ikke avgjøre det alene, sier Hansen.

– Er du i Norge og frisk, må du møte

Stortingets femte visepresident Abid Raja (V) er imidlertid ikke optimistisk på Hagens vegne, og sier han selv vil stemme mot en eventuell permisjonssøknad.

Abid Raja

VIL STEMME MOT: Stortingets femte visepresident Abid Raja (V) mener verv i Nobelkomiteen ikke er nok til å få hverken fritak eller permisjon.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg tror Hagen vet at man ikke får permisjon fra Stortinget med mindre man har en alvorlig sykdom, eller man får et veldig høytstående internasjonalt verv. Det å sitte i Nobelkomiteen er ikke sammenlignbart med dét. Er du i Norge, og er du frisk, så må du møte på Stortinget, det sier både Grunnloven og ansvarlighetsloven, sier han til NRK.

I nyere tid har blant annet Børge Brende og Jens Stoltenberg fått permisjon for hele eller deler av stortingsperioden de var valgt for. Brende ble i 2008 direktør for World Economic Forum, og Stoltenberg overtok i 2014 stillingen som Natos generalsekretær.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger