I 2010 oppdaget Therese Meyn fra Jar i Bærum kommune at hun hadde fått kjønnsvorter. Hun dro til legen som bekreftet at hun hadde blitt smittet med Humant Papilomavirus, et virus som er bedre kjent som HPV.
Legen ga henne medisiner for vortene, men tok ikke en celleprøve av 23-åringen.
– Legen min sjekket meg ikke for celleforandringer da jeg var der for å undersøke kjønnsvortene. I ettertid tenker jeg at det burde han ha gjort, sier Therese.
To år senere bestemte hun seg på eget initiativ for å teste seg på nytt. Det var begynnelsen på en vanskelig tid for unge Therese.
Måtte operere tre ganger
HPV-viruset hadde ført til alvorlige celleforandringer, som igjen hadde blitt til livmorhalskreft. Heldigvis hadde ikke kreften spredd seg.
– Jeg var veldig lei meg, og det tok lang tid før jeg faktisk innså hva de hadde sagt og hva det kunne bety for min fremtid, sier Therese.
Therese måtte gjennom tre tøffe operasjoner på kort tid.
– Det var veldig skremmende, men heldigvis hadde jeg familien min rundt meg. De har hele tiden sagt til meg at dette kommer til å gå bra, sier Therese.
- Les også:
Therese Meyn sier hun har fått et nytt perspektiv på livet etter sykdommen. Her med venninnen Nina Therese Reitan på Holmenkollstafetten i fjor.
Foto: PrivatOppfordrer andre til å sjekke seg
Ifølge Kreftregisteret går celleforandringer hos kvinner i aldersgruppen 20 til 30 år ofte tilbake av seg selv. Hvert år er det inntil seks kvinner under 25 år som får livmorhalskreft. Fra fylte 25 år oppfordres kvinner til å ta celleprøver hvert tredje år.
Kreftregisteret mener screening av kvinner under 25 år kan føre til overbehandling, og fraråder de i denne aldersgruppen å ta en celleprøve.
Likevel engasjerer Therese seg for at også de under 25 år skal få ta celleprøver.
– Jeg tør nesten ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis jeg ikke hadde sjekket meg, sier Therese.
- Les også
Endelig frisk
I dag er hun erklært frisk, og tilbake i jobben som medisinsekretær. Hver tredje måned møter hun opp på Radiumhospitalet for en rutinesjekk.
– Jeg har vært utrolig heldig. Budskapet mitt er at man må ta ansvar selv. Man burde få sjekke seg før man fyller 25 år, og hvis man bekymrer seg må man kreve å få en celleprøve, sier Therese.