Hopp til innhold

Theas «bryllup» stoppet

I regi av Plan Norge skulle Thea (12) «gifte» seg med Geir (37) i Kulturkirken Jakob i Oslo. Bryllupet ble stanset etter protester fra salen.

Aksjon mot tvangsekteskap i Oslo. Skuespillere illustrerer et tenkt tvangsekteskap.

SE VIDEO: I dag ble et bryllup iscenesatt i Kulturkirken Jakob i Oslo, hvor Thea møtte Geir som hun skulle ha giftet seg med. Vielsen ble stanset før det kom et "ja".

Thea prøver brudekjolen

Thea prøver brudekjolen.

Foto: Nina Ruud / Plan Norge
Thea viser frem ringen

Thea viser frem ringen.

Foto: Nina Ruud / Plan Norge
Olaf Thommessen, generaksekretær i Plan Norge

Generalsekretær i Plan Norge Olaf Thommesen er spent før bryllupet.

Foto: Nina Ruud / Plan Norge

Kampanjen til Plan Norge om 12 år gamle Thea som skulle gifte seg med Geir (37) har skapt stor interesse.

I dag ble et bryllup iscenesatt i Kulturkirken Jakob i Oslo, hvor Thea møtte Geir (37) som hun etter planen skulle giftet seg med.

Det er PR-selskapet Trigger som sammen med Plan Norge står bak kampanjen for å skape blest om verdens 14 millioner jenter som hvert år utsettes for tvangsekteskap.

Det startet med Theas bryllupsblogg om en 12-åring som blogget om bryllupet sitt. Over 600.000 nordmenn har fulgt bloggen den siste måneden, og saken har også vekket internasjonal interesse.

Spenning

Plan Norge forteller om stor interesse for dagens planlagte bryllup.

– Som for alle andre som planlegger et bryllup, er det mye spenning knyttet til den store dagen. For oss er det nok litt annerledes enn for de fleste som skal gifte seg. Vi er nemlig spente på om mange mennesker møter opp ved kirken slik at vi får stoppet bryllupet og vist verden at Norge tar avstand fra barnebryllup, sa Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge før det planlagte bryllupet.

Han forteller at over 6000 mennesker meldte sin ankomst via sosiale medier.

Bryllupet ble arrangert i forbindelse med FNs internasjonale jentedag.

– De siste ukene har vi fått føle hvor brutalt et barneekteskap er på kroppen. Det har provosert og engasjert folk over hele verden. Vi har opplevd hvor opprørte alle blir når de får vite at en jente står barnebrud hvert andre sekund. Nå vil vi gjøre noe med det, sa Thommessen.

Appell mot barneekteskap

Seremonien var en appell mot barneekteskap på FNs internasjonale jentedag. Vielsen ble fremført av prest Rolf Berg, mens Marion Ravn, Ine Hoem og det norske jentekor sang i kirken.

Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge holdt en appell og Shahida Akhter Shorna (18), som selv har flyktet fra sitt eget barnebryllup, delte sin historie med de fremmøtte i kirken.

Theas bryllupsblogg

Over 600.000 nordmenn har fulgt Theas bryllupsblogg den siste måneden.

Foto: Plan Norge

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger