Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har på oppdrag for Framtiden i våre hender testet en rekke vannavstøtende barnetekstiler for miljøgifter.
IKKE BRA: Professor i toksikologi ved UiO, Ketil Hylland, mener at lovverket ikke er godt nok når det kommer til stoffer av typen som ble funnet i barneklærne.
Foto: Universitetet i OsloNIVA har testet 34 forskjellige tekstiler fra ulike produsenter, og har funnet miljøgift i 31 av tekstilene. Noen av produktene slår ut på forskjellige perfluorerte stoffer (PFAS-stoffer). Alt fra vogntrekk til parkdresser for barn er undersøkt i testen.
– Mange av stoffene er tungt nedbrytbare, og mange av dem er også giftige på forskjellige måter. Vi bør rett og slett totalforby denne typen fluorerte stoffer, sier Ketil Hylland, professor i toksikologi ved Universitetet i Oslo.
INNEHOLDT MILJØGIFT: Helly Hansen-buksa for barn er en av produktene som har de høyeste nivåene av miljøgifter i NIVAs test.
Foto: Fremtiden i våre henderHan sier at undersøkelsen viser at barneklærne inneholder er en stor gruppe stoffer som vi ikke vet hva er, men som ligner på forbudte perfluorerte stoffer som PFOS og PFOA. Disse stoffene er tungt nedbrytbare. De kan hope seg opp i kroppen, og blir der lenge.
Tre produkter skiller seg imidlertid ut som frie for miljøgifter: Name-It jakke, votter fra Reima og Molo vinterdress.
Les hvilke produkter som ifølge NIVAs test inneholder de høyeste nivåene av miljøgifter nederst i saken.
- Les mer:
- Les mer:
Ligner på forbudte stoffer
Det er ikke funnet store mengder giftstoffer i tekstilene, og ingen av produktene inneholder mer enn det som er tillatt i Norge. Likevel mener professoren at dette ikke er bra nok.
VOGNPOSE: Bugaboo vognpose inneholdt miljøgift. Produsenten sier de på sikt vil fase ut miljøgift fra produktene sine.
– Jeg har trodd at industrien har vært klar over at dette er stoffer som vi ønsker å komme bort ifra. Nå ser det ut som at det fremdeles er ganske mye av dem i en del tøyprodukter.
Ifølge Miljødirektoratet kan noen av de per og polyfluorerte stoffene være giftige for livet i vann, de kan gi fosterskader, skade evnen til å få barn og noen er sannsynligvis kreftfremkallende.
Undersøkelsen viser også at sju av tekstilene inneholder PFOA-relaterte stoffer. PFOA er blant de verste stoffene i gruppen.
Professoren mener at reguleringen vedrørende kjemikalier i dag ikke er gode nok, og at myndighetene bør kunne forby hele stoffgrupper.
Hylland foreslår også å fase ut stoffene ved å innføre krav om å merke produktene. I dag er det bare krav om å merke produkter som har en viss konsentrasjon av disse stoffene.
Leder i Fremtiden i våre hender mener det går helt fint å lage gode klær og bra utstyr til barn uten å ta i bruk miljøgift.
Foto: Renate MadsenAt for eksempel klesmerket Reima har klart å kutte miljøgift i sine produkter, viser at det er mulig, mener leder i Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.
– Vi bør alle være bekymret for det økende omfanget av miljøgifter som finnes i alt fra klærne våre til matpapir. At enkelte produsenter har greid å slutte med det viser at bruken av miljøgift er helt unødvendig, og vi må slutte å bruke det. Det er en oppfordring til politikere og produsenter, sier Riise.
- Les mer:
- Les mer:
– Dumt og farlig
MER OG MER: Småbarnsmor Anett Hande sier at hun hører mer og mer om miljøgifter, og at hun er bekymret for at det skal påvirke.
Foto: Ola Hana / NRK– Det er dumt og farlig at produktene inneholder sånne stoffer. Det var overraskende mange forskjellige produsenter egentlig, så det er sikkert sånne stoffer i det meste, sier småbarnsmor Anett Hande (36) til NRK etter å ha blitt vist undersøkelsen.
Hun er mor til en seks måneder gammel gutt, og er på Åpent Bakeri på Damplassen i Oslo sammen med en venninne. Hande sier at hennes generasjon også har vokst opp med alle disse giftstoffene, og det har gått fint med de fleste.
– Jeg er ikke så veldig bevisst, og burde sikkert ha vært mer bevisst enn det jeg er nå. Jeg hører mer og mer om det, og blir bekymret for at det skal påvirke, sier hun.
VISSTE IKKE: Unn Sandviken var ikke klar over at barneprodukter som for eksempel en vinterpose kan inneholde miljøgifter.
Foto: Ola Hana / NRKUtenfor Colosseum på Majorstua møter NRK enda en småbarnsmor med en liten gutt i vogna. Unn Sandviken (30) sier at hun pleier å sjekke hva barneklærne inneholder før hun kjøper dem, men giftstoffer har hun ikke vært oppmerksom på.
– Jeg var litt oppmerksom på det da jeg var gravid, med tanke på hva jeg spiste, som fisk og sånt. Men jeg var ikke klar over at for eksempel en vinterpose kan inneholde miljøgift, sier Sandviken.
- Les mer:
Produsenten Polarn O. Pyret stiller seg kritisk til metoden Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har brukt for å gjøre sine analyser. De mener dermed at analysen til NIVA ikke gir et godt nok grunnlag for å si at produktene inneholder miljøgift.