Hopp til innhold

Terrortiltalt: Ville ikke krige – valgte kallenavnet «Guds kriger»

OSLO TINGRETT (NRK): Den terrortiltalte 23-åringen forklarer i retten at han selv valgte kallenavnet «Guds kriger», men hevder at han reiste til Syria for å hjelpe lokalbefolkningen.

Svein Holden

NEKTER TERRORFORBUND: Advokat Svein Holden forsvarer den terrotiltalte 23-åringen som erkjenner IS-deltakelse, men nekter for terrorforbund.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I retten forklarte 23-åringen om forberedelsene før reisen og selve reisen til Syria i 2014. Han forklarte også i detalj om oppholdet i det borgerkrigherjede landet, hvor han ble opplært i Sharia-lover og fikk militær trening.

– Det er første gang vi får en såpass detaljert framstilling av hva IS-rekrutter fra Norge har vært med på, sier ekstremismeforsker Lars Gule til NRK.

I Syria fikk han et kallenavn som kan oversettes til «Guds kriger». Navnet valgte han selv. I retten får han spørsmål om det betyr at han hadde planer om å krige.

Men 23-åringen holder fast på at han reiste til Syria for å hjelpe den muslimske lokalbefolkningen, på tross av at barndomskompisen som oppfordret ham om å dra til Syria selv var IS-kriger.

– Målet var ikke å dra ned og krige. Målet var å hjelpe og bidra. Men hvis det skulle innebære at jeg måtte krige, var jeg villig til det og, forklarer han.

– Lydfiler vil styrke tiltalen

Aktor Frederik Ranke

AKTOR: Statsadvokat Frederik Ranke.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Mannen er russisk statsborger, men bor i Fredrikstad. Han kom til Norge fra Tsjetsjenia da han var 15. Aktor Frederik Ranke synes 23-åringens forklaring om oppholdet i Syria er interessant.

– Han erkjenner jo at han har båret våpen i Syria og at det har vært væpnet transport til forskjellige steder i Syria. I tillegg erkjenner han å ha deltatt i IS, sier Ranke.

23-åringen nekter straffskyld for tiltalepunktet om terrorforbund. Når bevisførselen i rettsaken gjøres, vil det spilles av lydfiler fra det omfattende elektroniske beslaget som er gjort.

– Jeg tror lydfilene vil styrke tiltalen mot begge de to tiltalte, sier Ranke.

Ville tilbake

Den terrortiltalte 23-åringen skal etter hvert ha vært vitne til en episode som skal ha fått ham til å ville reise fra Syria.

– Det jeg så, strider mot den oppfatningen jeg hadde av islam. Da får jeg tanker om hva vi skulle gjøre, det gjorde han jeg reiste sammen med også. Og etter hvert bestemte jeg meg for å dra derfra, sier 23-åringen i retten.

Han nekter å beskrive hva han så foran pressen. Han vil heller ikke forklare hva han sa til IS for å få tillatelse til å dra.

Etter han hadde vært på opplæring skulle mannen egentlig til Kobane for å krige, men han sier at han nektet. Han hevder at han ikke hadde avlagt troskapsed, og derfor fikk tillatelse til å jobbe på et slags sykehus med å behandle sårede krigere i stedet.

– Ville kutte kontakten

Etter å ha oppholdt seg i Syria i rundt sju måneder, klarte mannen å komme seg tilbake til Norge.

– Jeg har aldri forklart til noen hva som var grunnen til at jeg fikk tillatelse til det, sier han i retten.

Da han kom seg til Norge, passet han på slik at ingen skulle få vite at han var tilbake. Det var en tilfeldig rutinekontroll som gjorde at PST oppdaget at han var i Norge.

– Jeg var redd det skulle få konsekvenser for familien i Tsjetsjenia om noen visste at jeg hadde dratt. Jeg skulle gradvis kutte kontakten med IS etter at jeg kom tilbake, hevder 23-åringen.

Norsk fremmedkriger var forbilde

Mannen forklarer at det var jihadisten Abu Aluevitsj Edelbijev (23) fra Fredrikstad som oppfordret ham til å reise til Syria. Edelbijev ble drept i et bombeangrep i Syria i desember 2014.

– Han fortalte at det var hellig krig og at alt var perfekt, og at jeg måtte komme og hjelpe. At det var plikt for alle muslimer å bidra, forklarer 23-åringen i Oslo tingrett, og sier Edelbijev hadde vært et forbilde for ham.

Mannen var en del av en vennegjeng i Fredrikstad hvor flere planla å reise til Syria for å bli fremmedkrigere. Edelbijev var en av dem som guidet 23-åringen gjennom forberedelsene.

Trente seg opp

Det var ved årskiftet 2014 23-åringen bestemte seg for å reise. Da kom det fram at den medtiltalte 46-åringen, som også var fra Fredrikstad, også hadde tenkt å reise.

– Jeg ble overrasket, siden han ikke hadde vært opptatt av dette eller religion tidligere. Men jeg sa at vi kunne reise sammen, sier 23-åringen.

23-åringen kjente 46-åringens sønn, en 24-åring som i fjor ble dømt til åtte års fengsel for å ha kjempet for IS i Syria og for å ha inngått terrorforbund.

I retten forklarer 23-åringen at han brukte flere måneder på å trene seg opp før reisen på et treningssenter i Fredrikstad, samt gjøre andre forberedelser sammen med en venn. Planen var å reise til Syria sammen.

Han tok blant annet laseroperasjon for å kvitte seg med kontaktlinsene. Han reiste også til Tsjetsjenia for å besøke familien.

– Jeg ville se dem, i tilfelle jeg ikke fikk til å returnere fra Syria. Jeg var forsiktig med å vise til familien at jeg hadde forandret meg. Jeg prøvde å holde på den oppfatningen de hadde fra før av, slik at de ikke skulle mistenke noe, sier 23-åringen.

Nedgang i antall fremmedkrigere

Familien skal ha blitt svært overrasket da han ringte og fortalte at han hadde dratt til Syria.

– Jeg ba om tilgivelse og sa jeg hadde kommet for å hjelpe. De hadde ikke forventet at jeg kunne gjøre noe sånt, og ba meg om å komme hjem, forklarer mannen.

I Syria ble han gitt religiøs og militær trening. Ekstremismeforsker Lars Gule sier at det virker som alle IS-rekrutter er gjennom samme opplæring.

– Men siden tiltalte var der i 2014 har dette apparatet vært utsatt for stort press. Det betyr ikke at det har brutt sammen, men amerikansk etteretning viser at antall fremmedkrigere har gått ned med 90 prosent, sier Gule.

AKTUELT NÅ