Terrortiltalt la ut våpenbilder på Facebook - angrer nå

OSLO TINGRETT (NRK): Den terrortiltalte 24-åringen hevder han var i Syria for å drive humanitært arbeid, men hadde tilgang på maskingevær og rakettkastere.

Tiltalte poserte med våpen

Tiltalte poserte med våpen i Syria. Bildene ble sendt via chat på Facebook til en venn i Norge.

Foto: PST

Politioverbetjent Dag Uppheim, PST

Politioverbetjent Dag Uppheim, PST

Foto: Olav Døvik / NRK
AK 47

Den tiltalte fortalte retten at AK-våpenet med kolbe var hans.

Foto: PST

Mannen er tiltalt for å ha operert som fremmedkriger i Syria, først for IS og deretter Al Qaidas organisasjon i Syria, Jabath al-Nusra, men innrømmet at han hadde også hadde vært væpnet vakt da saken startet mot ham i Oslo tingrett mandag.

Onsdag brukte politioverbetjent Dag Uppheim fra PST det meste av rettsdagen på å legge frem det omfattende materialet de har innhentet fra den terrortiltaltes Facebook-kontoer, finansielle tjenester og mailkontoer.

– Ikke mine

Uppheim la frem bilder som tiltalte sendte til en bekjent i Norge fra Syria. På et av bildene poserer tiltalte med et maskingevær i den ene hånden og en rakettkaster i den andre.

Tiltalte forklarte retten at det var han som var avbildet med de to våpnene, men at de ikke tilhørte ham.

– De tilhører FSA (Den frie syriske hær journ.anm.), sa han.

– Ville tøffe seg

Han forklarte videre at han ikke har noe våpenkunnskap, og at han aldri hadde tatt i et våpen før han dro til Syria.

Uppheim la også frem et annet bilde av 24-åringen der han poserer med to pistoler. Tiltalte sier at heller ikke disse våpnene var hans, men innrømmet kjennskap til en AK 47, som også er avbildet.

Mannens forsvarer Thomas Randby sier hans klient la ut bildene for å tøffe seg.

– Han forklarer bildene med at han hadde behov for å tøffe seg. Han poserte og la ut bildene på Facebook, men han angrer på det i ettertid når han hvordan dette blir tolket, sier Randby til NRK etter at retten er hevet.

Terrordømt sønn med pistoler

Tiltalte poserte med våpen i Syria. Bildene er frigjort av påtalemyndigheten i Oslo tingrett.

Foto: PST

Kjøpte militære effekter

I retten la PST også frem utskrifter av Facebook-dialogen tiltalte hadde med en mann i Norge, som senere reiste til Syria. I dialogen skriver tiltalte "that's how we roll" i en kommentar til våpenbildene.

Han skrev også at han satt og ventet på at det snart skulle "skje noe".

Da aktor spurte tiltalte om han hadde drept noen, forsikret han retten at det aldri hadde skjedd.

– Jeg har ikke lagt en finger på en syrer en gang, sa han.

Uppheim la også frem utskrifter som viser at tiltalte forsøkte å bestille militære effekter, som taktiske vester, briller, kne- og albuebeskyttere før han dro.

Det meste av dette utstyret mener tiltalte han skaffet til veie for å hjelpe vennen han reiste til Syria med. Han sier videre at han ikke visste hva det skulle brukes til.

Tidligere på dagen forklarte en annen PST-tjenestemann om kontakten han hadde med tiltalte før han dro til Syria. Pressen og andre tilhørere måtte forlate rettssalen da tjenestemannen vitnet for å ivareta anonymiteten.

SISTE NYTT

Siste meldinger