Terrortiltalt innrømmer at han fikk Syria-mobil fra Ubaydullah Hussain

Påtalemyndigheten mener Profetens Ummah-Hussain er «Mr. X».

Elden og Shah

John Christian Elden (t.v.) forsvarer Ubaydullah Hussain, mens Javeed Hussain (t.h.) Shah forsvarer den terrortiltalte 19-åringen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Statsadvokat Kim Sundet var tydelig overrasket da 19-åringen fortalte Oslo tingrett at en av de tre mobiltelefonene han hadde med seg – en Huawei – var en gave fra Hussain.

– Å? Har du sagt det i avhør? spurte han.

– Det er jeg usikker på. Hvis jeg ikke har sagt det, er det fordi jeg ikke ville gjøre det vanskelig for noen, svarte 19-åringen.

Hussain, som tidligere smilte og nikket under tenåringens forklaring, så alvorlig ut og kikket rett fram under denne delen av forklaringen.

Statsadvokatene

Statsadvokat Kim Sundet (t.h.) var tydelig overrasket da 19-åringen endret forklaring i retten. Her er han sammen med sin kollega Frederik G. Ranke.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sim-kort med dekknavn

De to andre telefonene var en gammel Nokia og en delvis ødelagt Sony-telefon som han planla å bruke som MP3-spiller i Syria.

På telefonen hadde han lastet ned islamsk musikk.

Kvelden før Ubaydullah Hussain kjørte 19-åringen til Landvetter lufthavn i Göteborg, gikk de to til en kiosk i Trondheimsveien i Oslo for å kjøpe et sim-kort som kunne brukes i utlandet. I Göteborg ble 19-åringen pågrepet.

Nå er Hussain tiltalt for rekruttering til, finansiering av og deltakelse i en terrororganisasjon. 19-åringen er tiltalt for å ha forsøkt å reise til Syria for å delta i terrorgruppen IS. Begge nekter straffskyld for disse forholdene.

19-åringen forklarte at Hussain hjalp ham med å registrere sim-kortet, og at det ble registrert i et annet navn – uten at han visste hvorfor.

«Mr. X»

I avhør har han forklart at han fikk telefonen fra en «Mr. X», som skal ha satt 19-åringen i kontakt med en moderat opprørsgruppe i Syria. Videre har han fortalt at han skulle ringe «Mr. X» fra telefonen når han kom fram.

Påtalemyndigheten mener at «Mr. X» er Ubaydullah Hussain, og at opprørsgruppen tenåringen ønsket å tilslutte seg, var terrorgruppen IS.

Den unge mannen benekter dette, men nekter også å si hvilken gruppe det var snakk om å bli med i. Dette angivelig fordi det kan avsløre for «Mr. X» for PST.

– Han er hjemvendt fra Syria, fra denne gruppen. Det er en liten gruppe, og PST har kontroll på dem som har returnert. Å si navnet på gruppen vil være som å si navnet hans, forklarte han.

Aktor Frederik G. Ranke fester ikke lit til forklaringen.

– Vi tror at «Mr. X» er Ubaydullah Hussain, også basert på det som kom fram i underforklaringen i dag, sier Ranke til NRK.

Forsvarer Javeed Shah presiserer at betegnelsen «Mr. X» er satt av PST.

– Jeg kan selvfølelig ikke uttale meg om hvem «Mr. X» er, sier Shah.

– Er det Hussain?

– Ut fra det min klient har forklart, er det ikke det, sier Shah.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger